banner388

Dünyanın gözü Tekkeköy'de: Çin'den görmeye geliyorlar

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan M.Ö. 60 bin yıl öncesine dayanan ilk insalığın yaşadığı mağaralar dünyanın ilgisini yakından çekiyor.

Dünyanın gözü Tekkeköy'de: Çin'den görmeye geliyorlar

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan M.Ö. 60 bin yıl öncesine dayanan ilk insalığın yaşadığı mağaralar dünyanın ilgisini yakından çekiyor.

19 Mayıs 2018 Cumartesi 10:25
Dünyanın gözü Tekkeköy'de: Çin'den görmeye geliyorlar

Samsun haber - Samsun'da bulunan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi M.Ö. 60 bin yıllık tarihiyle Türkiye’deki en eski 3’üncü insan yerleşkesi özelliği taşıyor.

Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağı'ndan izler barından mağaralar turist akınına uğruyor.

Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şeref Aydın yaptığı açıklamada “Burası M.Ö. 60 bin yıllık tarihe sahip olan bir vadidir. Daha da ilginç olanı burada 17-18 dönemi birden görüyoruz. Dünyada eşi benzeri olmayan bir yer. Türkiye’de en eski insan yerleşkesi olan 3’üncü yer. Karadeniz’de ise insanlığın ilk yerleşkesidir burası. Bundan eski bir yer şimdiye kadar bulunmamış. Dünyadaki arkeologlar tarafından bu mağaralar çok iyi bilinmektedir. Biz de burayı hem tarihi korumak, hem de yeni nesile aktarmak için bir proje gerçekleştirdik. Arkeoloji Vadisi adıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Burada Rumlara ait eski evler vardı. Onları restore ederek projemize başladık. Tabii koruma kurullarının onayıyla tamamen yasalara uygun olarak bu işlemleri yapıyoruz. Burada bir müze yaptık. Müzemiz otantik kafe tarzında inşa edildi ve ödül aldı. Ayrıca biz burada Türkiye’de ilk olacak olan Ekolojik Oyuncak Müzesi açacağız. İnsanlar sürekli buraya doğa ve tarihin içinde piknik yapmaya geliyorlar. Önümüzdeki yıllarda ise buraya bir Arkeolojik Park projemiz var. Burası çok ziyaret edilen bir yer. 1 buçuk yılda burayı 180 bin kişi ziyaret etti. Gelen ziyaretçilerin yüzde 30’luk kısmı ise yabancı turistlerden oluşmakta. Hatta Çin’den bile ziyarete gelenler oldu. Son yıllarda ise Irak, İran ve Azeri uyruklu vatandaşlar gelmeye başladı. Biz bundan sonraki dönemde buranın tanıtımına başlayacağız. Bu tanıtımlar sayesinde de ziyaret akımını ikiye katlayacağız” dedi.


 

Son Güncelleme: 20.05.2018 09:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2018-05-19 11:14:39

Ucuz konaklama tesisleri ve restaurant hizmeti lazım. Ayrıca iyi bir ulaşım hizmeti ve alternatif kültürel ya da sportif faaliyet lazım ki turist para harcasın. Geldim gördüm gittim olmasın. Geldim yedim-içtim, kaldım-harcadım gittim olsun.

Avatar
Esma kırbıyık 2018-05-20 19:12:14

Bizde merak edip ğeçen güz gittik.o kadar tarihi içinde bariındırmasına rağmen çevre bakımı sıfırdı ne yolda asfalt var dı nede bir levha doğrusu hüsrana uğradı.