banner388

Fındığın değeri üreticide 1 raflarda 5 

Eski Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Manavları Komisyonu Başkanı Evren Enginyurt, 12 liraya alınan fındığın işlendikten sonra raflarda 65 liraya satılmasının nedeninin tekel firmadan kaynaklandığını belirtti.

Fındığın değeri üreticide 1 raflarda 5 

Eski Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Manavları Komisyonu Başkanı Evren Enginyurt, 12 liraya alınan fındığın işlendikten sonra raflarda 65 liraya satılmasının nedeninin tekel firmadan kaynaklandığını belirtti.

26 Eylül 2018 Çarşamba 19:57
Fındığın değeri üreticide 1 raflarda 5 

Dünyada fındığın yüzde 80'i Türkiye'de üretiliyor ve 100'de fazla ülkeye ihraç ediliyor ancak üreticilerin yüzü gülmüyor. Üreticiden 12 TL'ye alınan fındık işlendikten sonra 65 TL'ye raflarda yerini alıyor. TMO'nun fındık alıp almayacağı konusu hayla belirsizliğini koruyor.

İŞLENMİŞ FINDIK 65 LİRA ETMEZ

Üreticinin 12 liraya sattığı fındığın 65 liraya raflarda yer almasına ilişkin Enginyurt, "Kabuklu fındık 12-13 TL, kavrulmuş fındık marketler ve farklı illerde 65 TL'ye kadar satılıyor. 12 TL olan bir kabuklu fındığın işlendiği zamanki değeri 65 TL mi? Tabii ki değil. Burada tekel firma olduğu ve müdahaleci bir firma olmadığı zaman bunun gibi sebepler oluyor. Üretici emanete fındık bırakıyor. Bu emanet sistemi devam ettiği sürece, üretici tüccara fındığını teslim ettiği sürece bu politika yanlış olmuş oluyor. Üretici fındığını emanete vermeyecek. Verdikleri takdirde sorunlar çıkıyor, fiyatlara etki yapılıyor. TMO'nun elinde 75 bin ton fındık kaldı. Bu fındığı yılbaşından sonra satacak mı? Kaç TL'ye satacak bunu bilmiyoruz. Bence elindeki fındığı satmamalı yoksa fındık bu şekilde devam eder hatta fiyatları biraz daha geri gelebilir” ifadelerini kullandı.

FINDIĞIN FİYATINI BİZ BELİRLEMELİYİZ

Fındıkta oyunlar oynandığını ifade eden Enginyurt, "Üretici 14-15 TL fındık bekliyor. Bu fiyatlara çıkarsa çoğu üretici fındığını satacak, yaptığımız gözlemler bunu gösteriyor. Fındıkta bir taban fiyat oluşturulması gerekiyordu. Türkiye olarak fındığın yüzde 75'ini üretiyorsak, fiyatı biz belirlemeliyiz. Ama tekel bir firma olduğu zaman ve herkesin de buraya muhtaç olduğu zaman bazı oyunlar var. Parasal sıkıntılar var, ekonomik algılar oluşturuluyor. Bunun için fiyatların buralarda tutulup, işlerinin de görülmesi bu fiyatlardan da üreticinin elinden fındığı almaya devam ediyorlar" sözcüklerini kullandı.

ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ 15 TL

Üreticilerin beklentilerinden bahseden Enginyurt, "“Yapılacak olay, fındığın 14-15 TL fındık piyasası Ekim-Kasım ayında oluşacak mı onu göreceğiz. Oluşacağını umut ediyorum. Şu anda fındık tamamen kesildi, pazarı fındık inmiyor. 30 Eylül itibariyle fındık kesilmeye başlar. Evinde de bekleten bekletiyor. Herkes ihtiyacı kadar satacak ama hızlı bir hareket yok. 40 gün hareket oldu ve bu süreçte herkes fındığını sattı. İnsanların beklediği 15 TL gibi bir fiyat var. O fiyata yükselmeden de satmayacaklarını düşünüyoruz. Fındığın hakkı bu değil, her yıl olduğu gibi fındıkta oyunlar dönüyor" diye konuştu.
 

Anahtar Kelimeler:
FındıküreticiSatışRaf
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali erturk 2018-09-27 08:30:12

Devlet yetkililerimzin bu sorunumuzula ilgilenmesini bekliyruz

Avatar
Mevlüt 2018-09-27 12:20:52

Secim yaklaşma ya yakın 15olur kesin ama seneye gene aynı olur 13 tl bu halk bi ders versin artık yazık günah

Avatar
Mustafa Şentepe 2018-09-27 12:41:37

Cumhurbaşkanına sesleniyorum fındık 15 olsun köylü çök mağdur bu ordu milletvekilleri size birşey anlayamıyorlar biraha onları sevmeyeceğim ordu vekil çıkaramayacak fındık da yok duy köylünün sezini

Avatar
Mustafa zerey 2018-09-27 14:08:38

Kendi ürününü kendin satacaksın o zaman görürüz fındık kav para köylü birlik olup fındığın kendi işlerse eminimki fındığı şu anki durumdan çok çok üzerinden satmış olur işlemek zor deyil birlik beraberlik içinde birkaç fabrika ile bu iş corülür diye düşünüyorum. Sömürücüler o zaman ne yapar bilmem ama yağımızıda yaparız cikilotamızıda kavrulmuş fındığımızıda artıkları para bu ürünün kabuğunu da satar yamyamlar bokunu dırakırız