banner388

Samsun'da hava yazı aratmıyor

Samsun'da Aralık ayının sonu olmasına rağmen hava sıcaklıkları 18 dereceye kadar ulaşarak, mevsim normallerinin 7 derece üstüne çıktı. 

Samsun'da hava yazı aratmıyor

Samsun'da Aralık ayının sonu olmasına rağmen hava sıcaklıkları 18 dereceye kadar ulaşarak, mevsim normallerinin 7 derece üstüne çıktı. 

30 Aralık 2020 Çarşamba 19:09
Samsun'da hava yazı aratmıyor

Atlas Okyanusu ve Sibirya üzerinde bulunan yüksek merkezler nedeniyle Türkiye’nin kuzey kesimlerine soğuk hava dalgası gelmedi. Bu sebeple Karadeniz bölgesi kış aylarında baharı yaşamaya başladı. Samsun'da hava sıcaklıklarının 18 dereceyi bulmasıyla vatandaşlar, kendilerini sahil ve parklara attı.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜSTÜNDE 

Sıcaklıkların mevsim normallerinin 7 derece daha üstünde seyrettiğini söyleyen Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezi Sorumlusu Mustafa Altan Özcan, “Şu anda kuzey yarım kürenin üzerinde Atlas Okyanusu üzerindeki yüksek merkez ile Sibirya üzerindeki yüksek merkez bulunmakta. Dolayısıyla bu 2 yüksek, kuzeyden inerek bize gelecek soğuk havayı engelliyor. Yani bir blokaj sistem mevcut. Bu yüzden de bölgemizde sıcaklık mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Sıcaklık bölgede mevsim normallerinin 3 derece üstünde seyrediyor. Son günlerde Samsun’da 18 derece sıcaklık bulunuyor. Bu da mevsim normallerinin 7 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu sıcaklıkların 1 hafta devam etmesini, daha sonra da biraz düşmesini bekliyoruz” dedi.

HAVA TAHMİMLERİ YÜZDE 90 ORANINDA BİLİNİYOR

Hava tahminini ilk 3 günde yüzde 90’ın üzerinde bildiklerini dile getiren Özcan, ayrıca şunları söyledi:
“Hava tahmini için öncelikle havayı gözlemliyoruz. Bu gözlemler; yerde, dikey olarak, deniz üzerinde ve uzaktan algılama cihazlarıyla ölçümler sayesinde yapılıyor. Ölçümleri analiz edip, en son da tahminlerimizi oluşturuyoruz. Dikey gözlem tekniğinde balon vasıtası ile havayı dikey olarak gözlemliyoruz. Bu sayede yerden başlayarak, yaklaşık 35 km boyunca havanın sıcaklığı, nemi, basıncı ve yüksekliğini tam olarak ölçüyoruz. Gerek bölge müdürlüğümüz gerekse genel müdürlüğümüz olarak yaptığımız tahminlerin doğruluk oranı ilk 3 gün için yüzde 90’ın üzerindedir. Dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de süre geçtikçe bu oran azalmaktadır.”

Samsun'da hava sıcaklıklarının 1 hafta daha mevsim normallerinin üstünde olması bekleniyor. 


 

Anahtar Kelimeler:
SamsunHavadurumuSıcaklık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
inanmıyorum. 2020-12-31 10:22:38

yıllardır hava durumunu takip ederim. bir kere olsun hava durumunu doğru tahmin ettiğinizi görmedim. siz ancak yağmur yağdıktan sonra yağışlı diye siteminize girersiniz. defalarca samsun hava tahmininizde bunu gözlemledim.