banner388

Umut  ve umutsuzluk. İnsanlık tarihi kadar eski iki kavram.

Mitolojide ve dinlerde de yoğun biçimde kullanılır umut ve umutsuzluk. Umut çoğu kez bir erdemdir. Hristiyanlık ve Müslümanlıkta inancın gereğidir.

Bir amacı gerçekleştirmede beklenti sıfır ise duygu umutsuzluktur.

“Hiçbir umudum kalmadı, tüm ümitlerimi yitirdim, önümde bir gelecek görmüyorum, bir hayat yok artık” cümleleri insanın kendinden vazgeçtiğini gösteren, baş edilmesi en güç duygulardan olan umutsuzluğun işaretleridir.

Allah’ tan umut hiçbir zaman kesilmemelidir

Umut ve umutsuzluk arasında başarı ile başarısızlık öngörüsü olarak iki uç beklenti vardır. Kişinin düşünce biçimi bu iki uç arasındaki kaymaları belirleyecektir.

Umutsuzluğun yer aldığı en sık gözlenen psikiyatrik bozukluk depresyondur. Umutsuzluk depresyon ilişkisi yumurta tavuk ilişkisi gibidir. Mutsuzluk ve umutsuzluk depresyonda temel belirtilerdendir.

Umutsuzluk duygusu depresyonun şiddeti ve intihar riskiyle doğrudan bağlantılıdır.

İntihar depresyondan ziyade umutsuzluk ile ilişkilidir.

Umutsuzluğun giderilmesinde bilişsel psikoterapinin faydası büyüktür.

Umutsuzluk zinciri ülkemizi sarmış. Çocuklar anne babalarında umut ışığı görmüyorlar,gençler sınavlardan bunalmış, başarılı olsalar bile olumlu bir gelecek görmüyorlar, yetişkinler işlerinin geleceğinde umut görmüyorlar, gençlerde umut görmüyorlar, toplum ülkenin geleceğinde umut görmüyor… Olumsuzluklar ne kadar çok olursa olsun yılmazsak, varlığımızın gücünü unutmazsak, ümitlerimizi taze tutarsak, umutsuzluğun çalışma ve mücadele gücümüzü çalmasına izin vermezsek başarı er ya da geç mutlaka gelecektir.

Umutsuzluğun nedeni  depresyon gibi psikiyatrik bir rahatsızlık ise kolay. Doktorunuza gidin ve tedavi olun.

Başkalarının sizi umutsuzluğa sevk ettiği durumlarda ise mücadele edin, çalışın. Umutlarınız yittiğinde geleceğimiz çalınmıştır.

Gelecek ise ellerimizdedir. Mustafa Kemal Atatürk bunu şöyle ifade etmektedir. “Umutsuz durum yoktur. Umutsuz insanlar vardır.

Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.”

Manevi açıdan ise Hz. Mevlana’ nın sözü bir ışıktır. “Nice umutsuz kapılar vardır açılmaz. Rabbimin kapısı büyüktür, kapanmaz.

Sen umudunu kaybetme, Rabbim kulunu bırakmaz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.