banner388

Bir fikir daha ham düşünceyken,zihnimizde şekillenip,bir forma kavuşunca,o duşüncenin alternatifide birlikte gelişir. Yani bir fikri olgunlaştıran onun zıddıdır. Tıpkı insan gibi, insanda kemale ermek için bulunduğu formun zıddı bir formda örnekler görüp ibret alıp hamlıklarını törpülemelidir. 
   Zaten insan deneyimleme ve seçimlemeden oluşan bir birikimdir. İnsanı,bunun dışında görürsek yani yeyip, içip, uyuyup,gezen hiç bir üretimde bulunmayan bir varlık,yaradılış gayesine aykırı bir hayat sürdürüyor demektir.
   Beşikten mezara kadar ilim anlayışı,ilminle amil olma düsturu ve ilim paylaştıkça çoğalır prensibi hep tekamülü amaçlamıştır. Bu günkü adıyle gelişim. Her alanda gelişim evrenin vazgeçilmez olgusudur. Müspet yöndede,menfi yöndede gelişim kaçınılmazdır. Bir çocuğu eğiterek profesörde yapabilirsin,yine bir çocuğu eğiterek iyi bir hırsızda yapabilirsin. Toplum kurallarının dışında hiç bir tabiat kanunu buna engel olmaz.
   Maddenin ve insanın evrimi birbirine çok benzer. Nasılki dağ basından kopan bir kaya,yagmurda, rüzgarda çarpa çarpa bütün cüruflardan kurtulup küçücük bir çakıl taşı olur. Artık özünü ortaya koymuştur. İnsanda başlangıçta hamdır. İlimle, irfanla,çileyle düşe kalka özünü bulur.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.