banner388
banner390
banner410
banner408

Samsunlunun çekirgeyle imtihanı

Samsun İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, çekirgelerin zararlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

banner269

Samsunlunun çekirgeyle imtihanı

Samsun İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, çekirgelerin zararlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

29 Mayıs 2020 Cuma 20:25
Samsunlunun çekirgeyle imtihanı

ÇÖL ÇEKİRGESİ AKINI

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Üreticilerimizin tarla bahçe kontrollerini sıklıkla yapıp çekirge yoğunluğun tespiti durumunda il veya ilçe müdürlüklerimiz ile irtibata geçmeleri gerekmektedir" dedi.
İlkbahar aylarında çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali için gerekli tedbirler alınması gerektiğini belirten Müdür Sağlam, "Çiftçilerin bağ, bahçe ve tarlasında olmayan hazine arazileri, meralar, köyün ortak alanları vb sahalarda varlık göstererek buralarda önemli zararlar veren çekirge mücadelesi; Devlet Yardım Mücadelesi şeklinde yapılmaktadır. İlkbahar aylarında yurdumuzda çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali düşünülerek gerekli tedbirler alınmalıdır. Tehlike söz konusu olduğu takdirde keşif, takip ve mücadele organizasyonu ile mücadelenin zamanında yapılması sağlanmalıdır. Pandemi nedeniyle üretimin çok büyük emeklerle gerçekleştirildiği bugünlerde ürünlerimizin korunması meselesi her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

HAVALAR ISININCA...

 Sağlam, konuyla ilgili "Ancak polifag bir zararlı olan çekirge öncelikle kültür bitkilerimizde hububat, fındık, açık alan sebze vs. gibi ve mera alanlarında havaların ısınması ile birlikte yoğun biçimde görülebilir. Bu nedenle üreticilerimizin tarla bahçe kontrollerini sıklıkla yapıp yoğunluğun tespiti durumunda il veya ilçe müdürlüklerimiz ile irtibata geçmeleri gerekmektedir" dedi.

EN YAYGIN KARADENİZ'DE


Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgilere göre senede bir döl veren çekirgeler, yumurtalarını su tutmaya meyilli araziler, çayır dipleri, tarla kenarlarındaki işlenmemiş sert topraklar, meyilli ve nispeten yumuşak topraklar, çeltik tavaları veya tarla kenarındaki toprak setlere bırakıyor. Yumurtadan çıkan yavrular önce çevredeki çayır otları ile beslenirken, daha sonra da kültüre alınmış alanlara yayılıyor ve genç bitkilere zarar veriyor.

Türkiye'de 10’a yakın türü zararlı olarak görülüyor. En yaygın görülme ve zarar sırasına göre türler; yeşil çekirge, kara çekirge, Fas çekirgesi, madrap çekirgesi ve İtalyan çekirgesidir. Yeşilçekirge türleri ve İtalyan çekirgesi bütün bölgelerde yaygın olarak bulunmakta olup, Fas çekirgesi ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde görülüyor.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali kol 2020-05-29 23:58:19

bu ne İtalyan ne de çöl çekirgesi .işin en garip tarafı ekonomik zarar seviyesine bile çıkamaz. haber olsun diye yapılmış bir haber.