banner388

Samsunlu ortaokul öğrencisi Türkiye ikincisi oldu

TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği’nde düzenlenen yarışmaya katılan Samsun Çınarlık Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencisi Arda Keleş, Türkiye ikincisi oldu.

Samsunlu ortaokul öğrencisi Türkiye ikincisi oldu

TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği’nde düzenlenen yarışmaya katılan Samsun Çınarlık Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencisi Arda Keleş, Türkiye ikincisi oldu.

20 Kasım 2017 Pazartesi 09:43
Samsunlu ortaokul öğrencisi Türkiye ikincisi oldu

Samsun haber - TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği’nde STEM proje yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan katılan Samsun Çınarlık Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencisi Arda Keleş ve arkadaşları, küresel sorunlara çözüm alanında Türkiye ikincisi oldu. Öğrenciler tarafından yapılan projede doğal atık mısır koçanlarını bina yalıtım malzemesine dönüştürülüyor. Öğrenciler aynı zamanda ısı kaybına yüzde 40 oranında önlendiğini de bilimsel olarak kanıtladı.

“EVİNİ ISITTIN MI?”

Okulun Fen Bilimleri Öğretmeni Ali Sarıbaş birlikte "Mısırı Kuruttun Mu?  Evini Isıttın mı?''  sunum projesi hazırlayan Keleş 50 bin proje arasında 5 bine kaldı. Verdiği cevaplarla TÜBİTAK heyetini şaşkına çeviren Keleş, Türkiye ikinciliği ile büyük bir başarı elde etti.


Samsun Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Keleş ve arkadaşları Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk’a çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Vekili Nihat Soğuk ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, projeye destek vereceklerini belirtti.

“KÜRESEL SORUNA ÇÖZÜM”

Çınarlık Ortaokul Müdürü Hakan Yılmaz ise yaptığı açıklamada, ”Isı yalıtımını doğal atık ürün olan mısır koçanından yapmayı denedik. Yaptığımız deneylerle olumlu sonuçlar aldığımızı gördük. Sınırlarını ve uygulanabilirliğini gözlemledikten sonra yarışmaya başvurduk. Tamamen öğretmenimiz ve öğrencimizin özverili çalışmalarının sonucu oldu. Günümüz Dünyası küresel ısınma sorununa çözüm üretmeyi hedefledik. Projemizin 2’incilik elde etmesinden dolayı proje ekibi ile gurur duyuyorum.  Projeyi geliştireceğiz. Çünkü yüzde 40 ısı tasarrufu sağlıyor. Sanayiye yönelik de çalışmamız var'' dedi. 

“İHALE YAPILMAK ÜZERE”

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, başarılı gençlerin kendilerini daha da geliştirmeleri için Tekkeköy'e yapacakları Bilim ve Teknoloji Merkezi hakkında bilgi vererek, ''Büyükşehir Belediyesi olarak TÜBİTAK işbirliği ile Tekkeköy ilçemize çok güzel ve şık bir Bilim ve Teknoloji Merkezi yapacağız. İhalesi yapılmak üzere. Ardından inşaat çalışmaları başlayacak. 2019 yılında yapımı tamamlanacak. İçinde sizler için çok önemli bir çalışma alanı da olacak. Çocuklarımız istifade edecek, kendilerini geliştirecekler. Projelerini orada hazırlayacak, deneyler yapacaklar. Bu merkezimizi sizlere armağan edeceğiz. Bu başarınızdan dolayı da hepinizi tebrik ediyorum. Şehrimize çok anlamlı bir başarı kazandırdınız. Çocuklarımızı yetiştiren hocalarımızı da kutluyorum. Böyle bir başarıyla başladınız ki devamının da geleceğine inanıyorum. Sizlerin gözlerine bakınca gönül rahatlığıyla geleceği size emanet edeceğimizi görüyorum” diye konuştu.


  
“DESTEK OLACAĞIZ”

Mısır koçanını yakıt olarak kullandıklarını ifade edem AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, “ proje ile farklı bir alanda farklı bir amaçla imalat ürününe dönüştürülebilecek. Koçandan doğal ısı yalıtımı malzemesi yapılabileceğini düşünüp projelendirmişler. Çocuklarımız Türkiye 2. si olarak çok güzel ve anlamlı bir başarıya imza attı. Doğup büyüdüğüm beldem Çınarlık'taki okulumuzun böyle bir başarı elde etmesi, beni ayrıca mutlu etti. Çınarlık, Samsun'da reklamı yeterince yapılamamasına rağmen önemli başarıları olan bir beldemiz. Bu son başarı ile beldemiz daha çok tanıtılacak, sesiniz daha çok duyurulacaktır. Daha çok çalışıp daha güzel başarılar elde etmenizi bekliyoruz. Geri dönüşümle mısır koçanlarını doğal ısı yalıtım ürününe dönüştürüp değerlendirmiş oluyoruz.  Isı fabrikalarıyla görüşülüp koçanları alıp proje hayata geçirilebilir. İnşallah en kısa zamanda okulumuzu da ziyaret edeceğiz. Eksiğiniz varsa belediye olarak destek olacağız” diye konuştu.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.