banner388

Tayland’da en çok sevdiğim şehirlerden birisi Chiang Mai oldu. Şehirde yapabileceğiniz birçok aktiviteye dair bilgileri bir önceki yazılarımda detaylı anlattım. Bu yazında ise şehir merkezinde gezip görülmesi gereken yerlerden bahsetmek istiyorum. 

Şehir merkezini 1 günde çok rahat gezebilirsiniz. Gezilecek yerler birbirine oldukça yakın mesafede. 

Chiang Mai’da Gezilecek Yerler


1.    Chiang Man Tapınağı
2.    Chedi Luang Tapınağı
3.    Phra Singh Tapınağı
4.    Pham Tao Tapınağı 
5.    Wat Buppharam
6.    Yerel Çarşı

Gezilecek yerlerin hepsi Old Town (eski şehir) bölgesinde yer alıyor. Otelimde old town bölgesinde yer aldığı için ilk önce Pazar günleri kurulan sokak pazarını gezmeye başlıyorum.


Pazarda gezerken isterseniz bir şeyler yiyebilir veya sokaklarda kurulan koltuklarda masaj yaptırabilirsiniz.

Chiang Man Tapınağı

Kral Mengrai döneminde inşa edilen tapınak Lanna krallığının başkenti olan Chiang Mai kentinin en eski tapınağıdır. Tapınak, Phra Sae Tang Kamani yani Kristal Buda olarak adlandırılıyır. 


Tapınağın önemli olmasının bir başka sebebi ise, MS 900’lü yıllarda Hindistan’da oyulmuş olduğu düşünülen Phra Sila (Taş Buda) heykelinin bu tapınakta yer alması. Efsaneye göre, hangi şehirde taş Budaya sahip olursa barış ve bolluk içinde yaşayacağı söyleniyor. Budistlerin inandıkları bir diğer şey ise Budaların yağmur üretme gücüne sahip olduğudur. Taş Buda’nın orijinal olup olmadığı bilinmemektedir.


Chedi Luang Tapınağı

Wat Chedi Luang diğer adıyla Jedi Luang, 1391’de Mengrai hanedanının 8. hükümdarı olan Kral Saen Muang Ma döneminde inşa edilmiştir. Yapıyı, babası Ku Na’nın küllerini gömmek için yaptırmıştır. İnşaa bittiğinde 82 m yüksekliğinde ve 54 m’lik bir çapı sahipti, o dönemdeki tüm Lanna’nın en büyük binasıydı. Ne yazık ki, Tapınak (Pagoda) Kraliçe Mahadevi’nin hükümdarlığı sırasında meydana gelen 1545 depreminde ağır hasar görmüştür. Bunun üzerinde 1551’de Zümrüt Buda Luang Prabang’a taşındı.


1995 yılında Chedi’nin 600. yıldönümü için pagoda restorastan çalışması yapıldı ve yeniden inşa edilmiş doğu nişine siyah yeşim taşından yapılmış Zümrüt Buda’nın bir kopyası yerleştirildi. 

Phra Singh Tapınağı

Tapınak otelime oldukça yakın bir konumda yer alıyordu. Chiang Mai şehrindeki ilk gecemde tapınağı kapalı kapıları ardından görme fırsatım olmuştu. Giriş ücretli ama sıkı bir kontrol yok ben bedavaya girdim.


Tapınak 1345 yılında Mangrai hanedanının beşinci kralı Kral Phayu’nun babasının Kral Kham Fu’nun küllerini için pagoda yaptırdır. Birkaç yıl sonra Pagoda’ya başka yapıların eklenmesiyle ortaya çıkan komplekse Wat Lichiang Phra adı verildi. 1367 yılında Phra Buddha Singh heykeli tapınağa getirildiğinde tapınak kompleksi bugünkü adını aldı.


Çalışma Saatleri: 05:00-20:30


Giriş Ücreti: 20.000 Baht 


Wat Buppharam

Tapınakları gezerken yol üstünde bulunan tapınağa giriyorum. Diğerleri gibi buda oldukça eski ve bir farkı var. Tapınak ahşaptan inşaa edilmiş ve inşaatta kullanılan ahşapların 1800’lü yıllara dayanıyormuş. Tapınak, 1958’de yeniden inşa edilmiş ve restorasyonun da cam kaplama mozaikler kullanılmış.

Çalışma Saatleri: 09:00 -18:00, Pazar günleri 09:00-22:00


Giriş Ücreti: Ücretsiz 


Chiang Mai şehir merkezini de gezip gördüğüme göre hareket vakti geldi. Bir sonraki yazımı haftaya cumartesi köşemde okuyabilirsiniz.
Diğer yazımlarım için web sitemi (www.aroundtogether.com) ziyaret veya sosyal medya hesaplarım üzerinde takip edebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.