banner388

Samsunlu genç duyup konuşuyor ama...

Samsun'da Ufuk Çelebioğlu duyup konuşuyor ama ana dili olarak işaret dilini kullanıyor.

Samsunlu genç duyup konuşuyor ama...

Samsun'da Ufuk Çelebioğlu duyup konuşuyor ama ana dili olarak işaret dilini kullanıyor.

28 Haziran 2017 Çarşamba 11:03
Samsunlu genç duyup konuşuyor ama...

Samsun haber - Samsun'da anne ve babası engelli olan Ufuk Çelebioğlu, duyup konuşabilmesine rağmen ana dilini işaret dili olarak kullanıyor. Çelebioğlu, Samsun'da düzenlenecek olan 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarında tercümanlık yapacak.

Engelli anne ve babanın sağlıklı çocuklarına CODA (Children of Deaf Adults) adı veriliyor. Bu kişiler ana dili olarak işaret dilini kullanıyor. 

COBA olmanın bir ayrıcalık olduğunu söyleyen Çelebioğlu, "CODA olmak aslında ayrıcalık, avantajları ve muziplikleri çok oldu çocukken. Örneğin veli toplantısı olduğunda öğretmenimin şikayetlerini yansıtmıyordum anneme. Erken yaşta sorumluluk sahibi olduk. Mesela annem ve babam zili duymadığı için kapıda kalıyordum, hiçbir zaman anahtarı unutmak gibi bir lüksüm olmadı." dedi.

Yaşamını mesleğe çevirdiğini belirten Çelebioğlu, "Ellerimizle para kazanıyoruz, bir nevi yaşamımızı mesleğimize çevirdik. CODA’lar ve aktif olarak dışarıda görev alan tercümanlar olarak yaklaşık 200 kişiyiz. Aynı zamanda yurt dışından uluslararası işaret diline hakim tercümanlar da Samsun’a gelecek. Organizasyon boyunca iletişimde köprü olacağız. Başta Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç olmak üzere bu organizasyonda emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Halkımızı bu organizasyona bekliyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.