banner388

Samsun’da vahşi hayvanlar fotokapana yakalandı

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun'da kurulan fotokapan projesinde pek çok yabani hayvanın yaşam alanları incelendi. Konu ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer açıklamalarda bulundu.

Samsun’da vahşi hayvanlar fotokapana yakalandı

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun'da kurulan fotokapan projesinde pek çok yabani hayvanın yaşam alanları incelendi. Konu ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer açıklamalarda bulundu.

05 Mayıs 2017 Cuma 09:27
Samsun’da vahşi hayvanlar fotokapana yakalandı

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü, kurduğu fotokapanlarla vahi doğada yaşayan hayvanların yaşamlarını incelemeye devam ediyor. Kurulan fotokapanlar, ayı, kızıl geyik, tilki, karaca, kurt, yaban tavşanı, porsuk, karaca, siyah leylek ve yaban domuzu gibi hayvanlar görüntülenerek yaşam alanları hakkında bilgi elde ediliyor.

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü tarafından popülasyon dinamiklerinin takip edilmesi ve yaban hayvanları ile ilgili türlerin tespiti amacıyla Samsun, Amasya, Ordu, Tokat, Çorum şehirlerinde ilk aşamada Yaban Hayvanlarını Geliştirme Sahaları ile belirli av bölgelerine 84 adet fotokapan yerleştirildi. İlk incelemelerde ayı, kızıl geyik, tilki, karaca, kurt, yaban tavşanı, porsuk, karaca, siyah leylek ve yaban domuzu gibi hayvanların fotokapanlara yakalandı. Bataklıkta dolaşan yaban domuzu, su gölünde serinleyen geyikler, ormanda dolaşan yavru ceylanlar, vahşi hayvanlardan kaçan ceylan, ağzında avını taşıyan çakal, av arayan tilki, fotokapanlara yansıyan manzaralar oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer fotokapan projesi ile ilgili olarak, “Ülkemizde uzun yıllardan beri düzenli olarak gerçekleştirilen envanter çalışmaları, bilinen türlerin popülasyon durumlarını ortaya koymakta, artış ve azalışlara ilişkin yapılacak çalışmalara yön vermektedir. Ülkemizin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliği düşünüldüğünde, bu çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmaları Genel Müdürlüğümüzce önemsenmekte ve desteklenmektedir. Bu sebeple yaban hayatında kullanılan mevcut yöntemlerin yanı sıra teknolojik gelişmeler de yakından takip edilerek yaban hayatı çalışmalarında kullanılmaktadır. Bu doğrultuda Bölge Müdürlüğümüzce, yaban hayvanları ile ilgili yapılacak olan tür tespiti, popülasyon dinamiklerinin izlenmesi gibi çalışmalarda kullanılmak üzere fotokapan alımı yapılmıştır. Hazırlanan projelerle popülasyon büyüklüğünün yıllara göre olan değişiminin izlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma sonucunda yıllar itibari ile aynı sahada, aynı tarihler arasında, aynı koordinatlarda fotokapan kurularak; fotokapana yakalanan birey sayılarının tespit edilmesi, sonraki yıllarda aynı çalışmanın tekrarlanması sonucunda yıllar içerisindeki değişimin izlenmesi hedeflenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Son Güncelleme: 05.05.2017 09:38
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kbkv 2018-04-14 10:38:47

bence çok fazla olmuş ama güzel