banner388

Samsun’da 94 yıllık tarihi belge ortaya çıktı

Samsun’un Çarşamba ilçe kaymakamlığına 1923 yılında Binbaşı Ahmet Mithat Alaybeyi’ne bölgedeki Rum-Ermeni çetelerini bastırması için verilen belge gün yüzüne çıktı.

Samsun’da 94 yıllık tarihi belge ortaya çıktı

Samsun’un Çarşamba ilçe kaymakamlığına 1923 yılında Binbaşı Ahmet Mithat Alaybeyi’ne bölgedeki Rum-Ermeni çetelerini bastırması için verilen belge gün yüzüne çıktı.

11 Nisan 2017 Salı 14:30
Samsun’da 94 yıllık tarihi belge ortaya çıktı

Samsun Haber - Emekli Büyükelçi Önder Alaybeyi Samsun’un Çarşamba ilçe kaymakamlığına atanan Mustafa Güney’e dedesinden kalan tarihi belgeyi teslim etti. Tam 94 yıl önce 1923 yılı Nisan ayında Ahmet Mithat Alaybeyi’e (Canik ve ale'l husus Çeharşenbe havalisine) verilen belgede Çarşamba ilçesinde ki Rum- Ermeni çetelerinin devlete karşı isyan etmesi durumunda bastırılması gerektiği talimatı yazılı. Bu belgenin Çarşamba tarihinde yeni bir sayfa açması bekleniyor.


haberexpres.com.tr’nin haberine göre Çarşamba Kaymakamı Mustafa Güney'e mektup gönderen Ahmet Mithat Alaybeyi’n torunu Emekli Büyükelçi Önder Alaybeyi şunları yazdı; “"Saygıdeğer Kaymakamın. Telefon görüşmemiz üzerine rahmetli dedem ile ilgili belgeleri özellikle  kasabanız ileri gelenleri tarafından kaleme alınmış, 2 Mayıs 1923 tarihli belgeyi takdim ediyorum. İlginiz için teşekkürlerimi sunarım. Bu vesile ile saygı, sevgilerimi sunar  başarılarının devamını dilerim"


Kaymakam Güney’e gönderilen tarihi evraklarda 1922 yılı Nisan ayında Çarşamba’da Rum-Ermeni ayaklanmalarını bastırmakla görevlendirilen Ahmet Mithat Alaybeyi, bütün talimatları başarıyla uyguladığı yazılı… Ahmet Mithat Alaybeyi’in başarılan dolayıda evrakta zamanın Çarşamba Kaymakamı, Belediye Reisi, Müdafaa-i  Hukuk Reisi, Ticaret Odası Reisi ‘nin imzası bulunuyor.


İşte tarihi belge üzerinde yazılı olanlar

"ONUNCU FIRKA 52/1 KUMANDANI BİNBAŞI MUHTEREM MİTHAT BEY

"Pontuscu usat ile teşrik-i mesai ederek sine-i vatanda canavarcasına ifa'-i mezalim ve vahşet eden ve Canik ve ale'l husus Çeharşenbe havalisine ihtilal ve felak ateşleri içine sürükleyen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi aleyhine halkı isyana tahrik ve teşrik ederek beyannameler neşrine ictisar ederek Büyük Millet Meclisi Trabzon Mebuslarını mıntıkamızda gaddarane ve müteahidine şehit eden, hilafe ordusu namındaki şirzeme-i la'imenin kuvve-i icraiyye-i komitesi vesasından Bandırma'lı şaki Hasan Çavuş ve rüfekasından pehlivan Ahmet ve katil hunharşaki İbrahim ve İsmail ve Celal nam merkumların kumandanı olduğunuz arslan taburunuzun satvet-i kahharanesi karşısında bile tertibine kıyam ettikleri su-i kastın halali'-hamd neticelenmeyerek merkumenin layık olduğu akibete uğraması milletin sermedi iramını badi ve emsalinin bir daha kıyam-ı içtisarını ebediyyen kıracak derecede kazanın huzurunun teminine bahis olmuştur. Halkımızın eshap teminatları muhterem şahsınızın bırakmış olduğu ebedi ve muvaffafiyetkar icraatlarını unutmayarak ihtiramatımızı kabul buyurmanızı rica ederiz, muhterem Kumandan Bey. Fi. Mayıs sene 339 (2 Mayıs 1923)
Çeharşenbe Kazası Kaymakamı (İmza) Kadı (Mühür) Müftü (Mühür) Mal Müdürü  (Mühür)
Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Hükümet Tabibi (İmza)
Çeharşenbe Belediye Reisi (İmza)  Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür)
Çeharşenbe Müdafa-i Hukuk Reisi (İmza) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür)
Çeharşenbe Ticaret Odası Reisi (İmza) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür) Aza (Mühür)
"

Son Güncelleme: 11.04.2017 17:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.