banner388

Samsun'un canı kadınlara emanet

Samsun'da 60 tonluk tramvayları kullanan 35 kadın makinist çalışıyor.

Samsun'un canı kadınlara emanet

Samsun'da 60 tonluk tramvayları kullanan 35 kadın makinist çalışıyor.

08 Mart 2020 Pazar 09:28
Samsun'un canı kadınlara emanet


İnsanlar tarafından takdirle karşılanan kadın makinistler, günde ortalama 70 bin insan taşıyor. Raylı sistemin ilk kurulduğu zamanlarında sayıları 2 olan makinistler, giderek çoğalarak 35'i buldu. 36 kilometrelik tramvay hattı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yurtlar durağında başlıyor, Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Stadyum durağında tamamlanıyor.


Makinis Eda Kadıoğlu (25), bu meslekle ilgili şunları dile getirdi: "Bu mesleğe başlamam tamamen şans eseri oldu. Aslında burada da yaşamıyordum, Orduluyum. Buraya gezmeye gelmiştim ve bu işin alımlarını duydum, başvurdum. Yapabilir miyim yapamaz mıyım diye de hiç düşünmedim. Sonra işin içine girince de yapabileceğimi gördüm ve çok sevdim. Allah nasip etti başladım. 5 ay bir süre eğitim aldık. Treni nasıl kullanacağımızı, arıza durumunda neler yapacağımızı, duruşlarımızı öğrettiler. İlk yardım eğitimi aldık. Mesela rahatsızlanan bir yolcu olduğunda ne yapmamız gerektiğini öğrendik. İnsanların tepkileri bazen kötü olabiliyor ama güzel günlerinde ise teyzelerimiz öpücük atabiliyor. El sallıyor, kolay gelsin diyorlar. Güzel tepki veren de var, kötü tepki veren de var. İnsanlar dışarıdan baktığında kadınlar yapamaz gibi düşünüyor. Bu bir ulaşım sektörü ve tabii ki de gün içerisinde problemler yaşayabiliyoruz. Kadın vatman olduğunu gördüğünde de tepkisi direkt şu oluyor, 'Kadın zaten, ne olacaktı ki, yapamıyorsan yapma' diyorlar. Ama böyle bir şey yok tabii ki de. Erkek arkadaşlarımızın da, kadın arkadaşlarımızın da başına bunlar gelebiliyor. Ama biz en iyi şekilde kullanmaya gayret ediyoruz" dedi.

Mesleğe başlamasına annesinin büyük payı olduğunu söyleyen Ümmühan Bülbül (30) ise, "Annem kadın makinistleri gördükçe çok hoşuna gidiyordu. Ben de İŞKUR’un sayfasını takip ettim, alımlar vardı. Başvurumu yaptım ve olumlu dönüş aldım. 4 ay eğitim aldık ve sonrasında işe başladım. 3 yıldır da bu mesleği icra ediyorum. Tabii ki her meslekte olduğu gibi bu meslekte de zorluklar var. Ama işini sevdikten sonra her türlü zorluğun üstesinden gelebiliyoruz kadınlar olarak. Bütün kadınlara da güveniyorum bu konuda. İnsanlardan güzel dönüşler olduğu gibi kötü tepkiler de oluyor. Ancak genel itibarı ile olumlu oluyor. İnsanlarımız çoğu zaman dalgın oluyor. Fakat tramvay yolundan geçerken daha dikkatli olmalarını öneriyorum. Kulaklık kullanıyorlar veya telefonla konuşuyorlar. Çok dalgın olabiliyorlar. O yüzden daha temkinli ve dikkatli olabilirsek daha güzel olur. Son olarak dilerim ki artık kadınlara uygulanan her türlü şiddet son bulsun. Başta annem olmak üzere tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
SamsunSamsunhaberKadınlar
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Uğur 2020-03-08 10:42:42

Ulan arkadaş ben bisiklet zor sürüyorum.Kadın kardeşlerimiz tranvay sürüyor.Helal olsun kadın kardeşlerimize.Sayıları kat kat artsın.Gurur verici...

Misafir Avatar
sERKAN 2020-03-09 17:01:39 @Uğur

Ne var süremekte düz raylarda sende sürersin

Beğenmedim! (0)
Avatar
Zbyd SRL 2020-03-08 15:09:22

Bizim evladımızı sırf cumhuriyet çocuğu,laik demokratik düşüncede olduğu için mühendis olmasına rağmen işçi statüsünde çalıştıran aşağılık tarikat yönetiminize lanet okuyorum.

Avatar
Bunyo 2020-03-10 10:06:09

Oh ne güzel. Yakında sadece kadınlar çalışacak erkekler boş boş gezecek.