banner388

Samsun Kuyumcular Odasından ekonomi değerlendirmesi

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, seçim sonrası ekonomi değerlendirmesi yaptı.

Samsun Kuyumcular Odasından ekonomi değerlendirmesi

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, seçim sonrası ekonomi değerlendirmesi yaptı.

28 Haziran 2018 Perşembe 17:39
Samsun Kuyumcular Odasından ekonomi değerlendirmesi

Samsun haber - Ekonomi Uzmanı Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, 24 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye piyasasındaki altın ve döviz hareketleriyle ilgili açıklama yaptı. Piyasada bir düşüş yaşandığını belirten Başkan Özman, yeni hükümetin alacağı tedbirlerle daha da düşebileceğini belirtti.

"EKONOMİYİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEDİ"

Altın ve döviz fiyatlarının hızla düştüğüne değinen Başkan Özman, "24 Haziran seçimleri öncesinde ekonomide çok ciddi bir ısınma vardı. Bu da altın ve döviz fiyatlarının aşırı derecede artmasını sağladı. Dolar ve euro afaki rakamlara çıkarken, altın da Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyordu. Kimilerine göre de finansal kriz olacağı söyleniyordu. Yükselen fiyatlar Merkez Bankasının faiz artırımı hamlesiyle düşmese de yükselmesi engellendi. Seçime girerken TL-dolar kuru 4 lira 75 kuruştu. Altının gramı da 194 liradaydı. Euro da 5,78 kuruştu. Bu fiyatlar sihirli bir değneğin dokunmasıyla aşağılara inmedi. Şu anda kabine oluşmadı, yeni hükümet de kurulmadı ama mevcut hükümetin ittifakla birlikte mecliste çoğunluğu sağlaması ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda bitmesi ekonomiyi olumlu yönde etkiledi. Seçim öncesi sürekli artan döviz ve altın kurları şu anda gerilemeye başladı. Bu düşüş alınan önlemler ve reformlarla gerçekleşmedi. Bu düşüş tamamen güven ve istikrar sonucu meydana geldi" dedi. 

"10 TL DÜŞÜŞ YAŞADI"

23 Haziran tarihinde altının gram fiyatının 10 lira birden düştüğünü belirten Başkan Özman, "Seçimlerin ardından 23 Haziran’da 194 lira olan altın 184 liraya kadar düştü. Altın seçimlerin hemen ardından gram başına 10 lira düşüş sağladı. Dolar da 4,76 kuruştan, 4,60'ların altına geldi. Seçimlerin ardından dolar 16 kuruştan daha fazla bir düşüş yaşadı. Euro da 5,78 kuruştu. Seçimlerde sonra 5,30 kuruşa kadar geriledi. ABD, Avrupa ve Türkiye ile bir ekonomik savaşın içerisinde. Dolar sürekli olarak euro ve TL ile bir yarış içerisinde. Seçimlerin ardından öncelikle dış piyasalarda dolar, euro karşısında değer kazandı. Bu da uluslararası piyasalarda altının fiyatının düşmesine neden oldu. Seçimlerden de istikrar kararı çıkınca Türkiye ekonomisinde altın ve döviz fiyatları düşüş yaşadı. Bu fiyatlar yeni hükümetin alacağı ekonomik tedbirler ile daha da düşebilir. Dolar 4,40 kuruşa altının gramı 170 liraya, euro da 5,10 kuruşa kadar düşebilir. Ancak ABD’nin ekonomi savaşı nedeniyle fiyatlar bu öngördüğüm rakamlardan daha aşağıya inmez. Çünkü ekonomik savaşlar daha çok cari açıklar veren ülkeleri etkileniyor. Türkiye’nin sınırlarında yaptığı askeri ve fiziki müdahalelerin de bu fiyatların inmemesinde rolü olur. Dolar, euro ve altın yeni hükümetin kurulmasının ardından dediğimiz rakamlara inerse Türkiye ekonomisinde bir rahatlama yaşanır diye düşünüyorum" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.