banner388

Samsun İl Sağlık Müdürü Oruç'tan flaş açıklama! Samsun 'mutant virüs' kıskacında

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, il genelinde mutasyonlu virüslere rastlandığını açıkladı. En çok vakanın görüldüğü illeri de sıralayan Oruç flaş açıklamalara yer verdi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Oruç'tan flaş açıklama! Samsun 'mutant virüs' kıskacında

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, il genelinde mutasyonlu virüslere rastlandığını açıkladı. En çok vakanın görüldüğü illeri de sıralayan Oruç flaş açıklamalara yer verdi.

10 Mart 2021 Çarşamba 11:47
Samsun İl Sağlık Müdürü Oruç'tan flaş açıklama! Samsun 'mutant virüs' kıskacında

Korona virüsü (Kovid-19) vaka sayısında Türkiye birincisi olan Samsun’da virüs yayılmaya devam ediyor. Normalleşmeye en uzak il olan ve çok yüksek riskli grupta yer alan Samsun’da yakın zamanda Kovid-19’u atlanan İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, açıklamalarda bulundu.

MUTASYONLU VİRÜSLERE RASTLANIYOR

Samsun’da artan koronavirüs vakaları, ildeki genel durum ve vaka dağılımı hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “İlimizde valiliğimiz tarafından alınan tüm önlemlere, kamu kurumlarımız, belediyelerimiz tarafından sürdürülen denetim ve bilgilendirme çalışmalarına rağmen vaka sayılarımızda artış devam ediyor. Vaka sayılarımızdaki artışın kaynağı ise maalesef pandeminin ilk gününden bugüne hiç değişmiyor. Virüs hala, akraba, eş dost misafirlikleri, cenaze ve taziye ziyaretleriyle, sevdiklerimiz arasında yayılmaya devam ediyor. ‘Haftalardır dışarı çıkmadık, bir cumartesi de dışarıda olalım, güneşi görelim ne olacak ki’ diyerek, fark etmeden aldığımız virüsü, evlerimize taşıyoruz. İlimizdeki verileri değerlendirdiğimizde özellikle 20 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında mutasyon virüs kaynaklı vakalarda büyük bir artış olduğunu görüyoruz. Üzülerek söylüyorum ki, ilçelerimizin neredeyse hepsinde mutasyon virüs kaynaklı vakalara rastlamaya başladık. Bu tablo bize neredeyse hiç belirti vermeden, kendini gizleyen mutasyon virüsün, il içinde kendine yer edindiğini, aile ve akraba arasında ne kadar hızlı bir yayılım gösterdiğini; virüsün tuzağına düşmeyelim, ona tekrar fırsat vermeyelim derken, virüsün tuzağına yeniden nasıl düştüğümüzü gösteriyor” dedi.

NÜFUSA GÖRE EN ÇOK VAKA: BAFRA, İLKADIM, LADİK, 19 MAYIS VE SALIPAZARI'NDA

Vaka sayıları hakkında da bilgi veren Muhammet Ali Oruç, şunları söyledi:

“İlimizdeki vaka dağılımı tablosunu 27 Şubat-05 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide görülen vaka kriterine göre değerlendirdiğimizde ise ilçe nüfusuna göre en çok vakanın Bafra, İlkadım, Lâdik, 19 Mayıs ve Salıpazarı ilçelerimizde olduğunu görüyoruz. Vakaların artışa geçtiği son iki haftada en çok vaka görülen ilçelerimiz ise yüzde 27 ile İlkadım, yüzde 17 ile Atakum, yüzde 16 ile Bafra, yüzde 10 ile Çarşamba ve yüzde 5 ile Canik ilçelerimiz. İlimizde görülen vakaların yüzde 75’i bu 5 ilçemizde ortaya çıktı. Tabloya bu veriler ışığında baktığımızda özellikle İlkadım, Atakum ve Bafra ilçelerimizde büyük bir vaka yoğunluğu gözükse de bölgesel dağılımla birlikte neredeyse Samsun’un her ilçesinde etkisini gösteren bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bu tehlikeyi doğru algılamalı, mutasyon kaynaklı virüsün bizden, gittiğimiz taziye ve akraba ziyaretlerinden aldığı güçle vaka sayısını artırdığını artık görmeli ve yeniden el birliğiyle mücadele etmeden bu mücadeleyi kazanamayacağımızı kabul etmemiz gerekiyor. Hepimiz kendimizi potansiyel bir virüs taşıyıcısı olarak değerlendirmeli, buna göre hareket etmeliyiz. Aile, eş, dost, akraba, cenaze, taziye ziyaretlerine en az bir ay aşı çalışmaları daha ileri bir safhaya geçene kadar ara vermeliyiz. Sağlık Bakanlığımız tarafından sürekli vurgulanan maske, sosyal mesafe ve el hijyeni kurallarına harfi harfine uymalı ve bugünkü özgürlüğümüzden fedakârlık edip, gelecekteki sağlıklı günleri kazanmaya çalışmalıyız. Samsun’da Valimiz Doç. Dr. Zülkif Dağlı idaresinde etkin bir denetim süreci yürütülüyor. Ancak bu denetim ve kontrol sürecinin başarıya tek başına ulaşması mümkün değil. Samsunluların da bu mücadeleye yeniden güçlü bir destek verme zamanı geldi. Artık rengimize karar vermeli, ‘benim rengim mavi’ diyerek, ilimizi kırmızı renkten kurtarıp, vaka artışına hep beraber dur demeliyiz. Güzel günlere ulaşmamızın tek yolu bu.”

Son Güncelleme: 10.03.2021 11:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ATSIZ 2021-03-10 11:55:47

Şikâyet etme makamında değil, bir şeyler yapma makamındasınız. Her şeyi, tüm sorumluluğu cahil halka bıraktınız ve salgın kontrolden çıktı. Aylardır diyoruz, Samsun'da en az iki hafta tam kapanma olmadan salgın kontrol altına alınamaz. Salgının bitmesini bıraktım, kontrol altında bile tutamadınız.

Avatar
MURAT 2021-03-10 14:44:49

ÜLKE GENELİNDE KISITLAMALAR RAMAZAN BAYRAMINDAN SONRA KALKSAYDI SONUÇ İYİ OLACAKTI. ERKEK KISITLAMALAR KALKINCA VAKALARATMAYA BAŞLADI.SAMSUNDA KURALLARA ÇOĞU KİMSE UYMUYOR ...SALGIN YOKMUŞ GİBİ YAŞIYORLAR.MASKE TAK DİYESÖYLEYİNCE EHLİ KEYİFLER KIZIYOR..BU TİPLERLE SAVAŞA BİLE GİDİLMEZ...

Avatar
vatandaş 2021-03-11 08:40:46

ankara gıdelım hep beraber kovıd olursak

Avatar
Bozok 2021-03-11 00:28:07

Cöp konteynerleri ve bu konteynerleriden kağıt ve artık toplayanların eldiven takması ve hijyen pandemi mücadelesi kapsamında değilmiş. Maske mesafe temizlik diyen kim. Yüzlerce kişi iraklı suriyeli Türk.

Avatar
Selim yagni 2021-03-11 16:55:25

Okulları acın okullarla ilgili bir sorun yok virüsü biz bulaştiriyoruz okullar patlamaya başladı bakalım ne sonuçlar olacak

Avatar
Samsun 2021-03-11 22:56:53

Konuşmakla olmuyor samsunu 15 gün kapatın bütün izin belgelerini iptal edin yoksa bu covid 19 bitmez