banner388

Samsun Halk Sağlığı İl Müdüründen kene uyarısı

Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Doktor Mustafa Kasapoğlu yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene uyarısında bulundu.

Samsun Halk Sağlığı İl Müdüründen kene uyarısı

Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Doktor Mustafa Kasapoğlu yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene uyarısında bulundu.

04 Mayıs 2017 Perşembe 10:38
Samsun Halk Sağlığı İl Müdüründen kene uyarısı

Samsun haber - Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, yaz aylarının gelmesi nedeniyle bir açıklama yaptı. Kene vakalarıyla ilgili uyarılarda bulunan Kasapoğlu, "Hayvanlar kene sokmasıyla meydana gelen hastalıklara yakalanmıyor. Hasta olan ve hastalığın bulaştığı kişiler insanlardır. Hayvanlar taşıyıcıdır. Kene sokması sonucu meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hayvanlardan insanlara rahatlıkla geçebilir. Kene uçan ve zıplayan bir hayvan değil tırmanan bir hayvandır. Orman ve piknik alanlarında eğer bir kene varsa bu kene ilk olarak ayakkabımıza tırmanıyor. Eğer pantolonumuzun paçaları çorabın içinde değilse bu sefer kene vücudumuza temas ediyor. Deriyle temasta bulunan kene ilk olarak vücuttaki yumuşak ve kanın yoğun olduğu bölgeyi seçiyor. Buralar da insanın dizinin arkası, kasık yerleri, koltuk altı ve ensesidir. Keneler özellikle bu bölgelere yerleşir ve emmeye başlar. Bu emme esnasında kene insan vücuduna virüsünü veriyor. Kene insanın kanını emdiği zaman şişiyor ve kendisini belli ediyor. O zaman keneyi vücuttan çıkarmak gerekiyor. Keneyi çıkartma için sağlık kurumlarına gitmek yerine kendimiz çıkarmayı denemeliyiz. Eğer bir cımbız varsa cımbızla yoksa eğri pensle çıkarmalıyız. Bunu yaparken de elimize mutlaka eldiven giymeliyiz. Vücuda yapışan kene eğer çıkarılamıyorsa bu sefer en yakın sağlık kuruluşuna derhal gidilmelidir. Çünkü bu süreçte zaman kişinin aleyhine işliyor. Kana bulaşan virüs arttıkça hastalık oranı da artıyor" dedi.


Kasapoğlu, "Bazı vatandaşlarımız keneleri öldürmek için üzerine kolonya ve alkol döküyor. Hatta üzerine sigara basan bile oluyor. Bunlar çok tehlikeli yaklaşımlar olup kenenin daha fazla kasılmasına yol açan ve daha fazla mikrop yaymasına neden oluyor. Kene vücuttan çıkarıldığında onu öldürmek için çamaşır suyunun içine atılmalıdır. Kurum olarak ilaçlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ahırları, tarım arazilerini, orman ve piknik alanlarını sürekli ilaçlıyoruz. Bunun yanında insanlarla keneyle mücadele konusunda eğitim çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımıza keneden korunmanın yollarını aktarıyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.