banner388

Samsun'daki Tarihi Mezarlık Yok Oluyor

Samsun’un Çarşamba ilçesindeki tarihi ‘Paşa Mezarlığı’ bakımsızlıktan ve definecilerin talanları yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. 

Samsun'daki Tarihi Mezarlık Yok Oluyor

Samsun’un Çarşamba ilçesindeki tarihi ‘Paşa Mezarlığı’ bakımsızlıktan ve definecilerin talanları yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. 

10 Kasım 2016 Perşembe 16:14
Samsun'daki Tarihi Mezarlık Yok Oluyor

Samsun'un Çarşamba Kurtahmetli Mahallesindeki ‘Paşa Mezarlığı’ olarak adlandırılan kökeni Osmanlı dönemlerine dayanan ‘Haznedaroğulları’ olarak adlandırılan hanedan ailesinin mezarlığı yok olmak üzere.

Paşa Mezarlığının bakımsızlık ve definecilerin talanları yüzünden yok olmak üzere olduğunu belirten eski Kurtahmetli Mahallesi Muhtarı Üzeyir Torun, “Orta Asya’dan gelen Kurt Ahmetli kabilesinin bu bölgede yaşadığı hatta köyümüzün adının da buradan geldiği söylenmekte. Bu ailenin mezarlığını daha önce parayla tutulan bakıcılar yapıyordu, ancak bu para yardımı 20-30 yıl önce kesildi. Mezarlığa sahip çıkan olmadığından, definecilerin yuvası oldu. Defineciler buraları kazıp, mezarlara zarar verdiler. Bir şey de bulamadılar. Bu tarihi esere sahip çıkılmalı” diye konuştu. 

Mezarlığın bakımı için dedesine ve babasına para ödendiğini belirten mahalle sakinlerinden 64 yaşındaki Abdullah Erdoğan, “Dedemden itibaren 60-70 yıl bu mezara bakıldı, ancak babamın vefatından sonra buraya ne herhangi bir bakım parası geldi, ne de buraya bakan da oldu. Defineciler mezarları talan etti, hatta mezarlar açıldığı için kafatasları ortaya çıktı, biz de o kemikleri yerlerine geri koyduk” dedi.

Bu mezarlıktaki aileler hakkında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıza Karagöz bir de kitap yazmış. Karagöz yazdığı kitapta Karadeniz’de bir hanedan kurucusu olduğu söylenen Haznedarzade Süleyman Paşa’nın hayatından ve Osmanlı döneminde üstlendiği görevlerinden bahsetti. 

 

Son Güncelleme: 11.11.2016 18:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.