banner388

Samsun'da yetki belgesi uyarısı

Ticaret Samsun İl Müdürlüğü, 2. el taşıt ve taşınmaz ticaretiyle ilgili yetki belgesi uyarısında bulundu.

Samsun'da yetki belgesi uyarısı

Ticaret Samsun İl Müdürlüğü, 2. el taşıt ve taşınmaz ticaretiyle ilgili yetki belgesi uyarısında bulundu.

06 Ağustos 2018 Pazartesi 17:04
Samsun'da yetki belgesi uyarısı

Samsun haber - Ticaret İl Müdürü Cemil Kocaoğlu, tacir ve esnafların ikinci el motorlu kara taşıtı ve taşınmaz ticaretiyle uğraşmaları için yetki belgesi almalarını gerektiğini hatırlattı. Müdür Kocaoğlu son zamanlarda esnaf ve tacirlerin yetkisiz kişi ve kurumlarca aranarak ücret karşılığında mesleki yeterlilik belgesi ve eğitim tekliflerine itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

İl Müdürü Cemil Kocaoğlu kkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 13 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yönetmelikle birlikte, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin güvenli, kayıtlı ve sistematik bir düzende yapılması için önemli bir adım atılmıştır. Önümüzdeki dönemde, tacir ve esnafımızın ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edebilmeleri için işletmeleri adına Yetki Belgesi almaları gerekmektedir. Yönetmelik uyarınca, halihazırda faaliyette olan işletmelere yetki belgesi edinimi için tanınan süre 13 Ağustos 2019 tarihinde sona ermekte olup belgelendirme için tacir ve esnafımızın önünde 1 yılı aşkın bir süre bulunmaktadır. Bu nedenle, süre açısından paniğe kapılmayı gerektirir bir durum söz konusu değildir. Yetki belgesi 13 Mayıs 2018 tarihinden itibaren İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden işletmelerin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştır. Yetki belgesi alınabilmesi için ön koşul olan mesleki yeterlilik belgesi ise yalnızca mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca verilebilmektedir. Ancak, son dönemde esnaf ve tacirlerimizin yetkisiz kişi ve kuruluşlar tarafından arandığı ve kendilerine mesleki yeterlilik belgesi veya bu belge yerine geçen sertifika ve benzerleri ile eğitimin belli bir ücret mukabilinde sağlanacağı yönünde telkinlerde bulunulduğuna dair duyumlar alınmaktadır. Muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi bakımından bu tür yanlış bilgi ve yönlendirmelere itibar edilmemesi gerekmektedir. Konu hakkında müdürlüğümüzün 420 06 70 nolu telefon numarasından bilgi alınabilir" dedi.

Taşıtmaz ticaretiyle ilgili bilgi veren İl Müdürü Kocaoğlu, "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 5 Haziran 2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğe müdürlüğümüzden yetki belgesi almayanlara ruhsat verilmeyecek olup halen taşınmaz ticareti ile iştigal eden vergi mükellefleri de yönetmeliğin geçici 1. maddesinde yazılı olduğu üzere 5 Aralık 2019 tarihine kadar durumlarını yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi alacaklardır. Yetki belgesi alınabilmesi için ön koşullarda mesleki yeterlilik belgesi ise yalnızca mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilebilmektedir. Ancak son zamanlarda esnaf ve tacirlerimizin yetkisiz kişi ve kuruluşlar tarafından arandığı ve kendilerine mesleki yeterlilik belgesi veya bu belge yerine geçen sertifika ve benzerleri ile eğitimin belli bir ücret mukabilinde sağlanacağı yönünde telkinlerde bulunulduğuna dair duyumlar alınmaktadır. Muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi bakımından bu tür yanlış bilgi ve yönlendirmelere itibar edilmemesi gerekmektedir" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.