banner388

Samsun'da tarihi matematik sorusunu bilen çıkmadı

Samsun’da yaşayan emekli öğretmen Aydın Cerit, hazırladığı ödüllü matematik sorusunu bilen kişiye tüm mal varlığını vereceğini açıklamıştı. Ancak verilen süre zarfından tarihi soruya doğru cevap gelmedi.

Samsun'da tarihi matematik sorusunu bilen çıkmadı

Samsun’da yaşayan emekli öğretmen Aydın Cerit, hazırladığı ödüllü matematik sorusunu bilen kişiye tüm mal varlığını vereceğini açıklamıştı. Ancak verilen süre zarfından tarihi soruya doğru cevap gelmedi.

21 Mayıs 2017 Pazar 12:36
Samsun'da tarihi matematik sorusunu bilen çıkmadı

Samsun Haber - Samsun'da 59 yaşındaki emekli matematik öğretmeni Aydın Cerit, 19 Mayıs 2017 tarihine kadar sorduğu soruyu bilen kişiye tüm mal varlığını vereceğini açıklamıştı.


Emekli öğretmen Aydın Cerit, asal sayılar üzerine yaptığı çalışmalara dikkat çekmek ve Türk malı yerli hesap makinesinin yapılmasını sağlamak amacıyla Mart ayında ödüllü bir matematik sorusu hazırladı. Aydın Cerit, 19 Mayıs 2017 tarihine kadar doğru cevabı Samsun Öğretmenevi'nde kendisine ileten kişiye dükkan, ev ve bankadaki bir miktar parasını vereceğini açıklamıştı.


Bu süre zarfından kendisine gelen 15 sorudan hiçbirinin doğru cevap olmadığını dile getiren Aydın Cerit yaptığı açıklamada, "Birçok kişi bana ulaştı. 15 cevap gönderildi. Bazıları yanıma geldi, bazıları internet üzerinden, bazıları da posta yoluyla buldukları cevapları bana gönderdi. Ancak, hiç biri doğru cevabı bulamadı. Ben de taahhüt ettiğim süre bittiği için doğru cevabı açıkladım. Tüm malvarlığımı ortaya koyduğum için bu 2 ay bana 20 yıl gibi geldi. Çalışmalarıma dikkat çekmek için böyle bir risk aldım. Tekrar söylemek istiyorum şu an Türkiye hesap makinesi üretimi yapamıyor. Ancak benim yaptığım çalışmalar sonucunda şuna ulaştım; Biz de mevcut hesap makinelerinden çok daha kapsamlı olan karmaşık işlemleri yapabilen bir hesap makinesi yapabiliriz. Devletimizden yetkililerden bu konuda bana destek olmalarını sesimi duymalarını bekliyorum." dedi.


Cerit, daha öncede 2 matematik sorusu hazırlamış doğru cevabı bilene 93 ay boyunca emekli maaşını vereceğini söylemişti. Sorulardan birini çözen olmamış, diğer soruyu çözen kişi ise Cerit'in vaat ettiği ödülü kabul etmemişti.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
okoca 2017-05-21 18:02:39

bilgisayarlardaki matematik işlemci (önceden yazılım temelli idi 486sx ve öncesi)
veri tipleri üzerinde işlem yaptığından maximum basamak sanırlıdır,
yani programcılıkda her sayısal veri tipinin min ve max boyutu vardır,
buradaki sayı 1500+ basamak olduğun için bu tiplerle normal pc/mikroişlemci operatörleri ile yapılamaz
bu nedenle etrafdaki insanların özel yazılım olmadan bunu yapması imkansızdır,
belki matematiksek fonksiyonlarla kestirme üzerinden iş yapılabilir ama tutarlı olmaz,
bu yüzden yazılımsal işlemci operatörleri sembolize eden programcıklara ihtiyac vardırki
etrafda bulamazsınız, yazmak içinde iyi bir programcılık bilgisi gerekir,
yani veritipi tanımlayip, kendiniz onu bite çevirip, bu bitleri üzerinden yazılımsal hesaplamalar yapmak gerekir, yani işlemciye işi yaptırmadan.
bu dayımız nedendir bilmem kaşınıyor, anlamaya imkan yok, kazanımı ne olacak orasınıda anlayamadım.
amazon cloud ile basitce halledilir.