banner388

Samsun'da Pokemon Çılgınlığı

Samsun'un insanlarında pokemon çılgınlığının git gide yayılması ile birlikte insanlar bir çok alanda pokemon arayışına çıktı. Peki Pokemon Go nedir, nasıl oynanır? İşte cevabı..

Samsun'da Pokemon Çılgınlığı

Samsun'un insanlarında pokemon çılgınlığının git gide yayılması ile birlikte insanlar bir çok alanda pokemon arayışına çıktı. Peki Pokemon Go nedir, nasıl oynanır? İşte cevabı..

02 Ağustos 2016 Salı 19:52
Samsun'da Pokemon Çılgınlığı

Tüm dünyayada milyonlara ulaşan oyuncu kitlesiyle Pokemon Go ülkemizdede sınırları zorluyor. Bir çoğumuzun çocukluğuna damgasını vurmuş pokemon çizgi filminden uyarlama oyunun Samsun'da da oynayıcısı bir hayli fazla. Herkesimden insanı Samsun Meydanında buluşturan pokemon go oyunu renkli görüntülere sahne oluyor.






Peki bu herkesin telefonunu elinden düşürmemesine neden olan oyun nedir ve nasıl oynanır? İşte cevabı... 
 
Pokemon Go Nedir?

Çocukken pek çoğumuzun sahip olduğu Nintendo Gameboy'lar üzerinde oynadığımız Pokemon oyunlarının, Android ve iOS için geliştirilmiş teknoloji halidir. Pokemon GO'yu farklı kılan ise, gerçek hayatta fiziksel olarak hareket etmeyi zorunlu kılan konum tabanlı bir oyun olmasıdır. Bu özelliği dışında her Pokemon oyununda olduğu gibi, oyunun temeli ise ; Pokemon yakalama, biriktirme, eğitme ve karşılıklı savaştırmaya dayalıdır. Pokemon Go, Google'ın yan şirketi olan Niantic ve The Pokemon Company tarafından geliştirilmiş olup ve 6 Temmuz 2016 tarihinde ücretsiz olarak piyasaya sürülmüştür. Pokemon Go ücretsiz olarak temin edilebiliyor fakat isteyen oyuncular için uygulama içerisinde para ile satın alınabilecek öğeler de mevcut.
 
 

Pokemon Go Nasıl Oynanır?


Pokemon Go'yu cihazınıza yükleyip oyuna girdikten sonra oyunu oynayabilmeniz için bir kullanıcı hesabına sahip olmanız gerekiyor. Bunun için ise 2 farklı seçenek mevcut, isterseniz Gmail hesabınız ile ya da Pokemon Trainer Club hesabı açarak oyunu oynayabiliyorsunuz ve Neredeyse herkesin hali hazırda bir Gmail hesabı olduğu için sizin de Gmail hesabı üzerinden bir kullanıcı hesabı açmanızı öneririz Gmail hesabınız yok hemen bir tane temin edebilirsiniz.
Hesabınızı oluşturduktan sonra bir karakter yaratmanız gerekiyor. İsteğe göre kadın ya da erkek karakter yaratabiliyorsunuz, ayrıca zevkinize göre karakterinizin fiziksel özelliklerini değiştirebilmeniz de mümkün.
Oyundaki karakterinizi belirledikten sonra oyuna başlamak için bir başlangıç Pokemon'u seçmeniz gerekiyor. Seçebileceğiniz 3 adet başlangıç Pokemon'u mevcut; Bulbasaur,Squirtle ve Charmander. Çocukluğumuzda en sevdiğimiz Pokemonlar arasına giren bu üçlü görselde gösterildiği gibi oyun içerisinde karşınızda belirmesi üzerine sizin de bir tanesini yakalamanız gerekiyor.
Bu noktada küçük bir ipucu verelim: Eğer oyunun başlangıcında Pikachu'yu yakalamak isterseniz, ilk 3 çıkan Pokemonu yakalamayın. Biraz zaman geçtikten sonra Pikachu karşınıza çıkacaktır :)
Seçtiğiniz Pokemon'u açılan kamara ekranı üzerinden, Pokemon'un üzerine Poketopufırlatarak yakalamanız gerekiyor. Pokemon'u yakalamak için Poketopunu doğru isabet ettirmeniz şart, aksi takdirde tekrar başka bir Poketopu atmanız gerekmektedir. Pokemonu yakaladıktan sonra Pokemonunuza ait tüm bilgiler Pokemon'un bilgi ekranından görülebiliyor.
Başlangıç Pokemon'unuzu yakaladıktan sonra artık yapmanız gereken şey gezmek. Oyun içerisindeki haritada gezebilmeniz için gerçekten sokağa çıkıp dolaşmanız gerekiyor çünkü yazının başında da bahsettiğimiz gibi oyun sizin konumunuzu ve fiziksel çevrenizi gerçek zamanlı olarak baz alıyor.
Dışarda gezerek pek çok Pokemon'la karşılaşabilirsiniz. Pokemon'ları yakalamak için önce ekranınızda beliren Pokemon'a dokunmanız gerekiyor. Ardından kamera ekranınız açılıyor ve sahip olduğunuz Poketoplarından bir tanesini ise o Pokemon'a fırlatmanız gerekiyor eğer Poketopunu doğru isabet ettirirseniz Pokemon'u yakalamış oluyorsunuz. Ayrıca oyun içerisinde size yakın olan Pokemon'lar, ekranın sağ alt köşesinde beliriyor bu sayede çok fazla uzağa gitmeden yakın çevrenizde Pokemon arayabiliyorsunuz.

Hangi Pokemon Türü Nerede Bulunur?


Her Pokemon oyununda ise olduğu gibi, Pokemon Go'da da belli Pokemon'lar sadece belli yerlerde karşınıza çıkabiliyor. Pokemon'ların tiplerine göre bulundukları noktalar da değişiyor.
Şu an için oyunda 18 farklı Pokemon tipi var, bunlar: 
  • Böcek
  • Ejderha
  • Elektrik
  • Peri
  • Dövüş
  • Ateş
  • Hayalet
  • Çimen
  • Buz
  • Toprak
  • Normal
  • Uçan
  • Zehir
  • Psişik
  • Kaya
  • Su
  • Çelik
  • Karanlık
Bazı Pokemon'ların 2 farklı tipi olabiliyor ve her tipin yoğunlukta olduğu bölgeler mevcut. Oyunda ise Pokemon'lar Gym'lerde savaştırılabiliyor ve her bir tip diğer bir tipe karşı üstün ya da zayıf olabiliyor. Bu sebeple oyunda başarılı olmak için her tipte Pokemon'a sahip olmak gerekiyor.
Böcek Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Böcek tipi Pokemonları bulmanın en kolay yolu doğal ve yeşillik alanlara gitmektir. Ormanlık alanlar, parklar ve bahçeler böcek tipi Pokemon yakalamak için gayet uygundur. Pokemon Go içerisinde şu an 12 adet böcek tipi Pokemon mevcut. Bunlar; Caterpie, Pinsir, Butterfree, Venonat, Venomoth, Scyther Weedle, Kakuna, Beedrill, Paras, Parasect, ve Metapod. Bu Pokemonları gezerek bulabileceğiniz gibi bazılarına da sadecegeliştirme (evolve etme) yolu ile sahip olunabiliyor.
Ateş Tipi Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Ateş tipi Pokemonlar, sıcak ve kuru yerlerde sıklıkla karşınıza çıkabilmektedir. Şehir içerisinde yeşillik ve suyun olmadığı her alanda bir ateş Pokemonuna rastlayabilirsiniz. Uzmanlar, ateş Pokemonlarının en çok bulunduğu yerlerin volkanik araziler olduğunu söyleseler de siz en iyisi yanardağlardan uzak durun ve ateş Pokemonlarınızı şehrin sudan uzak yerlerinde arayın. Oyun içerisinde şu an 12 adet ateş tipi Pokemon mevcut. Bunlar; Charizard, Charmeleon, Charmander, , Arcanine, Magmar, Rapidash, Flareon, Ninetales, Vulpix, Growlithe, Ponyta ve Moltres. Bu listedeki bazı Pokemonları ise dışarıda yakalayabildiğiniz gibi bazılarına da sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz. Örneğin, Charizard sahibi olabilmeniz için Charmender'ınızı geliştirmeniz gerekiyor.
 Su Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Tahmin edebileceğiniz gibi su tipi Pokemonları bulabilmeniz için suyun olduğu yerlere gitmeniz gerekiyor. Plajlar, havuzlar ve hatta parklardaki süs havuz ve fıskiyelerin yakınında bir su Pokemonuna rastlamanız hiç zor olmayacaktır. Ormanlık bir alanda iseniz nehir ve göl çevresinde de pek çok su Pokemonu bulabilirsiniz. Pokemon Go'da 32 adet su tipi Pokemon mevcut, bunlar; Squirtle, Wartortle, Golduck, Poliwhirl, Blastoise, Psyduck, Poliwag, Poliwrath, Shellder, Kingler, Horsea, Krabby, Omastar, Goldeen, Seadra, Kabuto, Kabutops, Omanyte, Tentacruel, Tentacool, Seel, SlowPoke, Dewgong, Slowbro, Cloyster, Staryu, Seaking, Magikarp, Starmie, Gyarados, Vaporeon ve Lapras. Bu su Pokemonları için ise bazılarına sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz. Örneğin Blastoise sahibi olmak için Squirtle'ınızı once Wartortle'a ardından Blastoise'e geliştirmeniz gerekiyor.
Çimen Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Çimen Tipi Pokemonlara her türlü yeşil alanda rastlamak mümkündür. Böcek tipi Pokemonlarla aynı alanlarda bulunan çimen tipi Pokemonları; ormanlarda, parklarda, bahçelerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Şu an için oyunda 14 adet çimen tipi Pokemon mevcut, bunlar; Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Oddish, Exeggcute, Exeggutor, Tangela, Gloom, Vileplume, Bellsprout, Weepinbell, Victreebell, Paras ve Parasect. Yine bu listedeki çimen Pokemonlarının bazılarına ise sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz.
Normal Tip Pokemonlar Nerede Bulunur?
Normal tip Pokemonlar bulması en kolay olan Pokemonlardır. Adımınızı attığınız her yerde karşınıza çıkabilirler. Oyun içerisinde 22 adet normal tip Pokemon mevcut. Bunlar ise; Pidgey, Rattata, Pidgeotto, Pidgeot, Raticate, Fearow, Speraow, Lickitung, Kangashkan, Ditto, Eevee, Tauros, Porygon, Wigglypuff, Jigglypuff, Persion, Meowth, Doduo, Farfetch'd, Dodrio, Chansey ve Snorlax. Yine bu Pokemonlar ise bazıları sadece geliştirme yolu ile elde edilebiliyor.
Kaya Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Kaya tipi Pokemonlar genel olarak binaların çevresinde bulunuyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız sokağa çıktığınızda bir kaya Pokemonuna rastlamanız ise zor olmayacaktır. Otoparklar ve otoyollar da kaya tipi Pokemonlarının sıklıkla görüldüğü yerler arasında. Pokemon Go'da ise 11 tane kaya Pokemonu bulunuyor. Bunlar; Omanyte, Omastar, Kabuto, Kabutops, Geodude, Graveler, Golem, Onix, Rhyhorn, Rhydon, veAerodactyl. Digger tip Pokemonlarda ise olduğu gibi kaya tipi Pokemonların bazıları ise sadece geliştirme yolu ile sahip olunabiliyor.
Toprak Tipi Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Toprak tipi Pokemonlar, şehir merkezinde yaşayan insanlar için bulması güç olan Pokemonlar arasında. Genel olarak toprağın ve çamurun bol olduğu yerlerde görünen toprak tipi Pokemonlarını taşralarda, köylerde ve çiftlik gibi yerlerde bulmak mümkün. Oyunda ise şu an 14 adet toprak tipi Pokemon bulunmaktadır. Bunlar; Sandshrew, Sandslash, Onyx, Cubone, Marowak, Rhyhorn, Rhydon, Diglett, Dugtrio, Geodude, Graveler, Golem, Nidoqueen ve Nidoking. Her Pokemon tipinde olduğu gibi toprak tipi Pokemonların bazıları ise sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz.
Zehir Tipi Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Zehir tipi Pokemonlar genellikle ıslak, nemli ve endüstriyel alanlarda bulunabiliyor. Adım başı karşınıza çıkmasalar da sağlam bir turun ardından bir tanesine rastlamanız çok zor olmayacaktır. Pokemon Go'da şu an 33 adet zehir tipi Pokemonlar var. Bunlar; Bellsprout, Weepinbel, Victreebel, Ekans, Arbok, Nidoran (dişi), Nidoran (erkek), Nidorina, Nidoqueen, Nidorino, Nidoking, Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Oddish, Gloom, Vileplume, Weedle, Kakuna, Beedrill, Venonat, Venomoth, Zubat, Golbat, Grimer, Muk, Koffing, Weezing, Tentacool, Tentacruel, Gastly, Haunter ve Gengar. Hatırlatmakta fayda var, Pokemon türlerinden bahsederken bazı Pokemonların 2 tipe sahip olduğunu söylemiştik bu sebeple bu listede diğer tiplere ait Pokemonlar görürseniz şaşırmayın. Zehir tipi Pokemonların da bir kısmına sadece ise geliştirme yolu ile sahip olunabiliyor.
Hayalet Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Hayalet tipi Pokemonları, camilerde ve mezarlıklarda bulmak mümkün geceleri ise parklarda da karşınıza çıkabiliyorlar. Şu an için oyunda sadece 3 adet hayalet tipi Pokemon mevcuttur. Bunlar; Gastly, Haunter ve Gengar. Eğer bir Gastly pokemonu yakalarsanız, geliştirme yolu ile Haunter ve Gengar'a ise sahip olabilirsiniz.
Psişik Tip Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Psişik tip Pokemonların nerede karşınıza çıkacağı kesin değil. Gece vakti parklarda görülebiliyorlar aynı zamanda büyük binalar ve hastane çevrelerinde de bir psişik Pokemon'a rastlayabilirsiniz. Şu an için Pokemon Go'da 14 adet psişik Pokemon bulunuyor. Bunlar;Drowzee, Hypno, Exeggcute, Exeggutor, SlowPoke, Slowbrow Jynx, Mr. Mime, Abra, Kadabra, Alakazam, Mewtwo ve Mew. Bu listedeki bazı Pokemonlara ise yine sadece geliştirme yolu ile sahip olunabiliyor fakat Mew ve Mewtwo oyundaki en güçlü 2 Pokemon oldukları için bulunması çok zor olan ve nerede karşınıza çıkacağı hiç belli olmayan Pokemonlar olduğunu belirtmekte fayda var.
Dövüş Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Dövüş tipi Pokemonlarını ise spor ile alakalı her yerde bulabilirsiniz. Spor salonlarında, stadyum çevrelerinde, ufak basket sahaları ve halı saha civarlarında bir dövüş Pokemonuna rastlayabilmek oldukça mümkün. Oyunda 8 adet dövüş tipi Pokemon bulunmaktadır. Bunlar;Mankey, Primeape, Machop, Machoke, Machamp, Hitmonlee, Hitmonchan ve Poliwrath (Su/Dövüş). Yine bu tip Pokemonların da bazılarını geliştirme yolu ile elde edebiliyorsunuz.
Ejderha Tipi Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Pokemon Go'da şu an çok az ejderha tipi Pokemon olduğu için bu Pokemonlar şehirlerin ünlü yapıları ve anıtları etrafında bulunabiliyorlar. Oyunda 3 adet ejderha tipi Pokemon vardır. Bunlar; Dratini, Dragonair ve Dragonitedir. Eğer bir Dratini ise yakalamayı başarırsanız, geliştirme yolu ile Dragonair ve Dragonite sahibi olabilirsiniz.
Peri Tipi Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Peri tipi Pokemonlar da ejder tipi Pokemonlar gibi şehirlerin bilindik alanlarında ise bulunabiliyorlar. Ayrıca cami ve mezarlık çevrelerinde de bir peri Pokemonuna rastlamak mümkün. Şu an için oyunda sadece 5 adet peri tipi Pokemon mevcuttur. Bunlar; Jigglypuff, Wigglytuff, Clefairy, Clefable ve Mr. Mime.
Uçan Tip Pokemonlar Nerede Bulunur?
Oyun içerisindeki tüm uçan tip Pokemonların ikinci bir tipi mevcuttur. Uçan tip yan bir tiptir diyebiliriz. Durum böyle olunca oyunda diğer tiplere sahip ve aynı zamanda uçan tipi olan pek çok Pokemon mevcut. Uçan tip Pokemonları, çiftliklerde, parklarda, bahçelerde kısacası açık alanlarda bulabilirsiniz. Oyunda şu an uçan tip olan 33 Pokemon bulunmakta, bunlar; Charizard, Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Spearow, Fearow, Farfetch'd, Doduo, Dodrio, Butterfree, Zubat, Golbat, Scyther, Aerodactyl, Gyarados, Dragonite, Articuno, Zapdos ve Moltres. Bu Pokemonlardan bazıları geliştirme yolu ile çok daha kolay elde edilebilir, öte yandan Articuno, Zaptos ve Moltres oyundaki nadir Pokemonlardan bu sebeple bu 3 Pokemon'a ise nerede ne zaman rastlayacağınız belirsizdir.
Elektrik Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Elektrik tipi Pokemonlar sadece endüstriyel alanlarda bulunabiliyor, yani bir sanayi sitesine gidecek olursanız bir sürü elektrik Pokemonu yakalayabilirsiniz. Oyunda şu an için 9 adet elektrik Pokemonu mevcut, bunlar; Magnemite, Magneton, Voltorb, Electrode, Electabuzz, Jolteon, Pikachu, Raichu, Zapdos. Zaptos uçan Pokemonlarda bahsettiğimiz, nadir 3 Pokemondan bir tanesi o sebep ile nerede bulabileceğinizi, siz bulana kadar belirsiz.
Çelik Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?
Çelik tipi Pokemonlar, çeliğin çok olduğu yerlerde karşınıza çıkabiliyor. Büyük plazalar ve tren istasyonları çelik Pokemon yakalamak için uygun yerler. Kendi güvenliğiniz için tren istasyonlarında Pokemon ararken dikkatli olmanızı öneriyoruz. Oyunda şu an sadece 2 adet çelik tipi Pokemon mevcut. Onlar da Magnemite ve Magneton. Eğer bir Magnemite yakalarsanız onu geliştirerek Magneton'a dönüştürebilirsiniz.
Buz Tipi Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Buz tipi Pokemonları bulmak için gitmeniz gereken yerler tabi ki de karlı ve buzlu alanlar. Mevsim şartlarından ötürü kar ve buz olan yerler bulamıyorsanız, nehir ve göl kenarlarında da buz tipi Pokemonlara rastlamak mümkün. Oyunda 5 adet buz tipi Pokemon bulunuyor, bunlar; Lapras, Jynx, Dewgong, Cloyster ve Articuno. Articuno nadir bulunan 3 kuş arasında ise bu sebep ile onu nerede bulacağınız size kalmış.
Karanlık Tipi Pokemonlar ise Nerede Bulunur?
Oyun içerisinde henüz karanlık tipi Pokemon yok, ama ilerleyen günlerde görülebileceği söyleniyor. Karanlık Pokemonların bulunduğu alanlarda büyük ihtimal şehrin karanlık bölgeleri, tüneller, alt geçitler vb olacaktır. Güvenliğiniz açısından karanlık Pokemon ararken dikkatli olmanızı öneririz.
 Artık hangi tür Pokemonun nerelerde bulunduğunu öğrendiğinize göre size etrafı gezip dolaşmak kalıyor. Oyunda başlangıç için toplayabileceğiniz en fazla Pokemon sayısı 250, en fazla yumurta sayısı ise 9 dur. Ancak Coin kullanarak bu kapasiteyi arttırabilirsiniz. Oyuncular isterlerse gerçek para karşılığı Coin satın alabiliyorlar.

Pokemon ise Nasıl Yakalanır?


Pokemonların nasıl yakalanacağı konusunu yazının başında anlatmıştık fakat tekrar etmek amaçlı özetlemek gerekirse haritadaki yönlendirmeler doğrultusunda karşınıza çıkan Pokemon'a dokunarak kamera ekranını açıyorsunuz. Açılan kamera ekranında ilgili Pokemon beliriyor ve Poketopu fırlatarak o Pokemonu yakalıyorsunuz ve unutmayın eğer Poketopunu Pokemonun kafasına isabet ettiremezseniz ise Pokemonu yakalayamıyorsunuz. Ayrıca yakınız da Pokemon var ise sağ altta nearby seçeneğine girerek yakınızdaki Pokemonları liste halinde görebilirsiniz.

Pokedex Nedir?


Pokemon'un çizgi filmlerinden görmüş olduğumuz Pokedex, gördüğünüz ve yakaladığınız Pokemonların kaydını tutan ise dijital bir asistandır. Pokemonlar hakkında edinmek istediğiniz bilgileri Pokedex içerisinde bulabilirsiniz. Pokedex'e girmek için haritadayken Main Menu'ye girerek ordan Pokedex'e bakabilirsiniz. Pokedex içerisinde, yakaladığınız Pokemonların görsellerinide görebilirsiniz. Görüp de yakalayamadıklarınız silüet halinde gözükür ve hiç karşılaşmadığınız Pokemonların da numarası gözükür.

Pokestop Nedir?

Pokemon Go'da ise sadece Pokemonlar bulunmuyor. Haritanın belli alanlarında Pokestop denilen ve oyun içinde gereken eşyaları ise alabileceğiniz yerler mevcuttur. Pokestoplar genelde şehirlerin bilindik ve merkezi alanlarında bulunuyorlar ve haritada ise ayrı bir sembol ile belirtilmiş oluyorlar.
Bir Pokestop'tan alabileceğiniz şeylerin başında Poketopları (Pokeball) geliyor. Oyunda şu an için 3 tip Poketopu mevcut; Pokeball, Great Ball (12. Seviyeye gelindiğinde alınabiliyor) ve Ultra Ball (20. Seviyeye gelindiğinde alınabiliyor)dır. Poketopları oyunda hayati bir önem taşıyor, Poketopları olmadan Pokemonları yakalayamıyorsunuz ve oyun boyunca sürekli harcanan eşyalar arasında.
Pokestop'larda bulabileceğiniz bir diğer önemli eşya da Incense. Incense sayesinde etrafınızda bulunan ama göremediğiniz gizli Pokemonları kendinize çekmeniz mümkün oluyor. Kullanıldığı andan itibaren 30 dakika boyunca aktif kalan Incense ile Pokemon bulma şansınız bir hayli artıyor.
Pokestop'tan ise alabileceğiniz bir diğer mucizevi eşya, Egg Incubutor. Oyunda gezindiğiniz süre boyunca karşınıza sadece Pokemon değil yumurtalar da çıkıyor bu yumurtaların içinden de tabi ki Pokemon çıkıyor. Fakat bu yumurtalar tek başlarına bir şey ifade etmiyorlar ve yumurtalar açılması için kuluçkaya ihtiyaç duyuyorlar, bu kuluçka vazifesini de EggIncubutor'lar görüyor. Oyunun başında size bir adet Incubutor veriliyor ama bu alet çabuk bozulabiliyor bu sebep ile bir Pokestop'a gidip Coin karşılığı başka bir tane alabiliyorsunuz.
Pokestop'lardan alabileceğiniz bir diğer faydalı eşya ise Lure Module. Lure Module'ler Pokestop'lar ise etrafında kullanılabiliyor ve kullanıldığı andan itibaren 30 dakika boyunca Pokestop etrafında ise Pokemon belirmesini sağlıyor. Sizin kullanmış olduğunuz Lure Module'ün etkisinden etraftaki diğer oyuncular da faydalanabiliyor. Özellikle büyük park ve çok sayıda Pokestop olan yerlerde sıkça  Lure görebilirsiniz. Maçka parkı, Abbasağa parkı, Moda sahil, Beşiktaş sahil gibi yerlerde ise günün her saati Lure bulunan Pokestop'lar ile karşılaşabilirsiniz.
Pokestop'ta ise bulabileceğiniz bir diğer kullanışlı eşya Razz Berry, dışarda gezerken bir Pokemon'a denk geldiğinizde önce o Pokemon'a Razz Berry verirseniz, Poketopu attığınızda o Pokemonu yakalamanız daha kolay oluyor, bu sebeple yanınızda birkaç taneRazz Berry olması sizin için faydalı olacaktır.
Pokemonları savaştırmak, Pokemon Go'daki temel aktivitelerden bir tanesidir. Savaşmış olduğunuz Pokemonlar da haliyle zarar görüyor ya da savaşamayacak duruma geliyor. Bu gibi durumlar için Pokestoplar'da 2 adet eşya mevcut, Potion ve Revive; Potion, GYM'deki savaşların ardından canı azalan Pokemonunuzun ise canını geri doldurmak için kullanılan bir eşya. Şu an için 3 farklı potion çeşidi mevcuttur. Bunlar; Potion (20 HP), Super Potion(50 HP), Hyper Potion(200 HP).  Revive ise savaş sonucu tüm canını kaybeden Pokemonları tekrar canlandırmak için kullanılan bir eşyadır. Eğer bir Gym'de  ise savaşıyorsanız yanınızdan potion ve revive eksik etmeyin.

Pokemonlar ise Nasıl Geliştirilir?


Pokemonlarınızı yakaladıktan sonra yapmanız gereken şey onları güçlendirmek ve geliştirmektir. Pokemonlarınızı geliştirmek için ise Candy ve Stardust denen birimler mevcut. Candy biriktirmenin en iyi yolu yine Pokemon yakalamaktır, aynı Pokemondan birkaç taneye sahipseniz bu Pokemonları professor Willow'a götürüp karşılığında candy alabilirsiniz. Yeteri kadar ise candy sahibi olduğunuz zaman Pokemonlarınıza seviye atlatmak ya da Evolve (geliştirmek) etmek için kullanabilirsiniz.
Pokemonlarınızı geliştirmeye yarayan bir diğer birim ise Stardust. Stardurst, candy'lerden farklı olarak ise hangi Pokemondan elde ederseniz edin o stardust'ı başka bir Pokemunu geliştirmek için kullanabilirsiniz. Stardust elde etmenin yolu ise candy elde etmenin yolu ile aynıdır. Pokemon yakalayarak, yumurtalardan Pokemon çıkartarak ve profesöre Pokemon gönderme karşılığında Stardust alabilirsiniz.
Pokemonlar belli bir seviyeye ulaştığında yine Stardust ve candy kullanılarak geliştirilebilir bu işleme ise evolve denir. Bazı Pokemonlar 2 kere evolve olabilirken bazı Pokemonların ise evolve olmuş hali mevcut değildir.
Pokemon evolve olabiliyor ise Pokemonun bilgilerine girdiğinizde power up (güçlendir) seçeneği altında karşınıza çıkmaktadır. Pokemonlarınızı en güçlü hale getirmek için evolve etmeniz gereklidir.
Gym Nedir ve Takımlara ise Nasıl Dahil Olunur?

Pokemon Go'da Pokemon toplamak ve geliştirmek keyifli olsa da oyunun esas heyecanınıPokemon Gym adındaki salonlarda yaşıyorsunuz. Oyunda 5. seviyeye geldikten sonra girebildiğiniz bu salonlarda Pokemonlarınızı ise diğer oyuncuların Pokemonları ile savaştırabiliyorsunuz. Pokemon Gym'ler, Pokestop'lar gibi haritada farklı bir icon ile belirtilmiş bulunuyorlar. Yalnız, bir Gym'de mücadeleye girmeden önce oyunda bulunan 3 takımdan birini seçmeniz ve bu takıma ise dahil olmanız gerekiyor. Bu takımların isimleri ise ; Team InstictTeam Mystic ve Team Valor. Bu takımlar Pokemon türlerinde bahsettiğimiz 3 nadir elektrik, buz ve ateş kuşları ile temsil edilmekte.
Bundan sonra yapacağınız tüm mücadelelerde seçtiğiniz takımı temsil ederek ilerliyorsunuz. Eğer gittiğiniz salon boş ise kendinizi salon lideri yapabiliyorsunuz, fakat gittiğiniz salon ise başka bir takımda bulunan birine ait ise o salonun lideri ile mücadele etmeniz gerekiyor. Salon liderini yenerseniz ise o salon sizin oluyor. Kendi takımınıza ait bir Pokemon Gym'e giderseniz de Pokemonlarınızı güçlendirmek için eğitebiliyorsunuz.
Takımınıza ait Gym'leri, diğer takımların ele geçirmemesi için savunmanız gerekiyor, bunun için de takımınıza ait gym'lerde diğer takım arkadaşlarınızında Pokemonlarını yenmeniz gerekmekte. eğer bütün takım arkadaşlarınızı yenerseniz ise takımınızın Gym'i level atlıyor ve savunması artıyor.

Gym ise Nasıl Ele Geçirilir?


Eğer başka takıma ait bir Gym'i ele geçirmek istiyorsanız, siz veya takım arkadaşlarınızın o Gym'e saldırması gerekiyor. Ele geçirme işleminin başarılı olması için takım olarak saldırmanız daha faydalı olacaktır.
Bir Gym'i ele geçirmek istiyorsanız Pokemonları savaştırma konusunda ise iyi olmanız gerekli. Savaş ekranı açıldıktan sonra yapabileceğiniz 3 temel hareket var; dodge(kaçınma), normal saldırı ve özel yetenek.
Dodge yapmak için, karşı taraf saldırı yaptığında ekranda ise elinizi sağa ya da sola kaydırmanız gerekiyor, bunu yaprak saldırıdan kaçınabilirsiniz ve Pokemonunuz HP kaybetmez.
Normal Saldırı yapmak için ekrana hızlı dokunmanız yeterlidir.
Özel Yetenek kullanmak için Pokemonunuzun HP'sini gösteren barın altında bulunan diğer barın dolması gerekiyor. Bar dolduğu zaman Pokemonunuzun üstüne elinizi basılı tutarak özel yeteneğini kullanabilirsiniz.
Pokemonları savaştırırken ise Pokemon tiplerinin birbirlerine olan üstünlüklerini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Karşı takımın Gym'ine saldırmadan önce o Gym'deki Pokemonları inceleyin ve sahip olduğunuz Pokemonlar arasından o Pokemonlara üstün gelebilecek tipleri seçin ve savaştırmak için sıralayın. Aşağıdaki görselde hangi tip Pokemonun ise hangi tip Pokemonlara ne kadar hasar verebildiği ile birlikte hangi tip Pokemonlardan ne kadar hasar aldığını görebilirsiniz.

Gym ise Nasıl Savunulur?

Pokemon Go'da Gym'leri ele geçirmeniz yetmiyor, sahip olduğunuz ve ele geçirmiş olduğunuz Gym'leri savunamazsanız o Gym'leri kısa sürede kaybedebiliyorsunuz. Sahip olduğunuz Gym'lerin savunmasını güçlendirmek için ise konunun başında bahsettiğimiz gibi o Gym içerisinde training (antrenman) yaparak Gym'inize prestij kazandırmanız gerekiyor. Bunu yapabilmek için ise:


Önce kendi takımınıza ait bir Gym bulun.
Gym'e tıkladığınız zaman, ekranın sol alt köşesinde bir "+" işareti göreceksiniz, o işaret aktif ise gym'e girebilirsiniz anlamına geliyor. Eğer işaret aktif değil ise sağ alt köşede bulunan training seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Training'e başlamadan önce, o Gym'de bulunan Pokemonları incelemeyi ve hangi tür Pokemonların bulunduğuna bakmayı unutmayın, aksi takdirde sizin Pokemonunuzdan daha az CP'ye sahip olan bir Pokemon, sizin Pokemonunuzu kolaylıkla yenebilir.
Training sonucunda başarı elde ederseniz kendi karakterinize ise EXP kazanır, yanı sıra takımınızın Gym'ine seviye atlaması için prestij kazandırmış olursunuz.
Takımınızın Gym'leri seviye atladıktan sonra ise siz de aktif olan Gym'lere katılabileceksiniz. Gym'lere katılırken en güçlü Pokemonunuzu ise koymak yerine o Gym'in savunmasında eksik olan Pokemon tipine göre bir Pokemon yerleştirmeniz daha verimli olacaktır.

Pokemon Go’da ise Madalya Nasıl Kazanılır?


Pokemon Go'da elde edebileceğiniz bazı başarımlar var, bu başarımlara da Medal (Madalya) deniyor. Her bir başarım için yapmanız gereken şeyler mevcut. Genel madalyalar kazanabildiğiniz gibi başarımın seviyesine göre bronz, gümüş ve altın madalyalar da kazanabiliyorsunuz.
Genel Madalyalar
Jogger: Yürüme mesafesi kat ederek - 10km, 100km, ...
Kanto: Pokedex'e Pokemon onaylayarak - 5, 50, 100
Collector: Pokemon yakalayarak - 300, 500, 2000,
Scientist: Pokemon evolve ederek - 3, 20, 200
Breeder: Yumurtadan Pokemon çıkartarak - 10,100, ...    
Backpacker: Pokestop ziyaret ederek - 100, 1000, 2000
Battle Girl: Gym'de ise savaş kazanarak - 10, 100, ...
Ace Trainer: Takımınıza ait Gym'lerde training yaparak - 10, 100, 1000
Youngster: 1 kilodan daha hafif Ratata yakalayarak - 3, 50, ...
Pikachu Fan: Pikachu yakalayarak - 3,50, ...
Fisherman: 1 kilodan daha hafif Magikarp yakalayarak - 3, 50, ...
Tip Madalyalar (Bronz, Gümüş, Altın)
Aşağıdaki başarımların her birini 10 kere gerçekleştirdiğinizde Bronz, 50 kere gerçekleştirdiğinizde Gümüş, 200 kere gerçekleştirdiğinizde Altın Madalya kazanabilirsiniz.
Schoolkid:          Normal tip bir Pokemon yakalayın
Black Belt:          Dövüş tipi bir Pokemon yakalayın
Bird Keeper:       Uçan tipi bir Pokemon yakalayın
Punk Girl:           Zehir tipi bir Pokemon yakalayın
Ruin Maniac:     Toprak tipi bir Pokemon yakalayın
Hiker:                   Kaya tipi bir Pokemon yakalayın
Bug Catcher:      Böcek tipi bir Pokemon yakalayın
Kindler  Catch:   Ateş tipi bir Pokemon yakalayın
Gardener:           Çimen tipi bir Pokemon yakalayın
Rocker  Catch:   Elektrik tipi bir Pokemon yakalayın
Psychic Catch:   Psişik tipi bir Pokemon yakalayın
Fairy Tale Girl:   Peri tipi bir Pokemon yakalayın
Hex Maniac:      Hayalet tipi bir Pokemon yakalayın
Swimmer:           Su tipi bir Pokemon yakalayın
Depot Agent:     Çelik tipi bir Pokemon yakalayın
Skier:                   Buz tipi bir Pokemon yakalayın
Dragon Tamer:  Ejderha tipi bir Pokemon yakalayın

Pokemon Go Plus Nedir?

Pokemon Go Plus, Pokemon Go'yu daha verimli bir şekilde oynayabilmek isteyenlerin belirli bir ücret karşılığında temin edebileceği bir cihaz. Cihaz bileklik şeklinde kullanabilmek için tasarlanmış fakat kıyafetlerin ya da çantaların üstüne de iliştirmekte mümkündür. Bluetooth teknolojisini kullanan cihaz, Google Maps'in işaretleyici özelliğinide taşıyor. LED ışık ve titreşimler ile oyunculara bildirim gönderebilen Pokemon Go Plus, önemli olaylar sırasında oyuncuları haberdar edebiliyor. Örnek olarak, etrafınızda bir Pokemon varsa Pokemon Go Plus size haber veriyor. Pokemon Go oynamak için Pokemon Go Plus sahibi olmak gerekmiyor elbette fakat cihazın oyunu kendine özgü hale getirdiği ve daha gerçekçi kıldığı göz önündedir. Pokemon Go henüz Türkiye'de kullanıma açık olmadığı sebep ile Pokemon Go Plus'ı da Türkiye'de bulmak mümkün değil fakat ilerleyen zamanlarda ilgili mağazalarda ise karşımıza çıkacağı kesin.

Pokemon Go'da İşinize Yarayabilecek İpuçları


- Yumurtalardan Pokemon çıkarmak için de yürüyerek mesafe katetmeniz gerekiyor, bunu kolaylaştırmak için arabaya binerseniz, oyun ise bunu farkediyor ve katettiğiniz mesafeyi saymıyor ancak bisiklete kullandığınızda çok hızlanmazsanız yine yürümüş gibi etrafınızda Pokemonlar belirecektir. Fakat bazı kullanıcıların telefonlarını dönen cisimlere iliştirerek yürüme etkisi yarattıkları görülmüştür. Yumurtanın kırılması daha uzun sürse de oyun, dönen telefonu siz yürüyormuş gibi algılıyor. Ayrıca yumurtaları kırmanız için gereken mesafe, içerisinden çıkabilecek Pokemonun ne olabileceğini de etkiliyor. 2 km, 5 km ve 10 km'de kırılan 3 tip yumurta mevcuttur. Aşağıdaki tabloda, mesafelere göre çıkan Pokemonları görebilirsiniz.
- Eğer 100 CP'lik bir Pokemon'a sahip iseniz, o Pokemon'a Power Up yapmayın. Onun yerine gelişmesi daha iyi olabilecek ve CP'si 400 ve üzerinde olan Pokemonlarınızı güçlendirin. Pokemonları evolve ederken Lucky Egg kullanarak X2 sayıda XP kazanbilirsiniz, böylece her evolve'da çok daha fazla puan gelecektir. Bu durum aynı zamanda çok daha hızlı seviye atlamanızı kolaylaştırır.
- Pokemon yakalamaya çalışırken kameranızı sürekli açık tutarsanız telefonunuzun şarjı çok hızlı tükenebilir. Bu sebeple Pokemon yakalama ekranı açıldığı zaman sağ üst köşede bulunan "AR" özelliğini kapatmanız, şarjınızdan daha az harcamanıza ise sebep olacaktır. Aynı zamanda insanları da rahatsız etmemiş olursunuz.
- Pokemon Go, konumunuzu belirlemek için Google Maps kullanıyor. Bulunduğunuz bölgenin çevrim dışı haritasını Google Maps indirirseniz, telefonunuz hem daha az veri harcar hem de şarjın daha uzun süreli kalmasını sağlar. Şarjınızın durumu çok önemli, nadir görülen bir Pokemon karşınıza çıktığında onu şarjınız bittiği için kaçırmak istemezsiniz. Eğer uzun süreli oynamak ve daha fazla mesafe gidebilmek istiyorsanız yanınızda mutlaka Powerbank bulundurun. Böylece Powerbank'inizin gücüne göre oyun süreniz uzayacaktır.
- Savaş sonucu el koyduğunuz bir Gym'e tekrar gidilmesi üzerine kendi Pokemonlarınız ile training yapabilirsiniz. Bunu yaparak hem karakterinize EXP hem de Gym'e  itibar kazandırabilirsiniz. Genel olarak kalabalık yerlerdeki Gym ele geçirdiğinizde bu çok uzun süre sizde kalmayacaktır, mümkünse nüfusu az yerlerde Gym almaya çalışın, böylece sizden geri almaları mümkün olmayacaktır ve ekstra XP kazabilirsiniz.  Lucky Egg'leri, Lure Module açılan yerlerde kullan kullanmaya özen gösterin. Bunu yaptığınızda, hem yeni Pokemon hem de sizde olan Pokemonlardan yakaladığınızda normalde kazandığınızın 2 katı EXP elde edebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok sayıda Pokestop olan yerlerde genelde insanlar Lure atıyor, bu da o bölgede çok sayıda Pokemon çıkmasını kolaylaştırıyor. Oyunu günün erken saatlerinde oynamanızı öneririz, akşam saatlerinde oyunda çok fazla donma ve atma meydana gelebiliyor.
Oyuna nasıl pikaçu ile başlanır?
Yazının başında bahsettiğimiz gibi, oyun size 3 adet başlangıç Pokemonu arasından seçim yapmanızı istiyor. Fakat siz bu 3 Pokemondan herhangi birini seçmek zorunda değilsiniz.
Oyun başlangıcında karşınıza çıkan Charmender, Squirtle ve Bulbasaur'u görmezden gelip yürümeye devam ettiğinizde karşınıza başka bir 3'lü Pokemon daha çıkacağını göreceksiniz. Eğer sabırlı olup yürümeye devam ederseniz karşınıza içersinde Pikachu'nun olduğu bir üçlü çıkacağını göreceksiniz. Bu üçlü içerisinde Pikachu'yu seçip yakalayarak oyuna Pikachu ile başlayabilirsiniz. Pikachu nadir olarak çıkıyor, oyunu sevdiren Pokemonlardan biri olduğu için oyunun başında onu yakalamanız iyi bir başlangıç olacaktır. İlerleyen dönemlerde ona bakarak hasret gidebilirsiniz.
Çok kapsamlı olarak düşünülen oyun, Pokemon aradığınız bölgenin hava durumu ve o anki saat karşınıza çıkacak Pokemon türlerini değiştirebilir. Sabah ve akşam saatlerinde farklı Pokemonlar görülüyor.
- Size ait olan Gym'lerden gelen ödülleri 21 saatte bir toplayabilirsiniz.
- Pokestop'lar her 5 dakikada bir yenilenir. Çok fazla topa ihtiyacınız varsa, Pokestop'un yoğun olduğu bir yerde yarım saat geçirerek çok sayıda Poketop elde edebilirsiniz.
- Gittiğiniz her Pokestop size 50 XP kazandırır. Bu nedenle çok fazla Pokestop gezmeye gayret gösterin.
- Eğer bir Pokemon yakalayacağınız anda oyun donarsa ve ya oyun sizi atarsa, oyuna tekrar girdiğinizde karakter bilgisi bölümünden journal'e bakarak pokemonu alabilirsiniz. Bu durum her zaman mümkün olmayabilir.

Pokemon Go'da Ayarlar Nasıl Değiştirilir?


Uygulamaya girdikten sonra çıkan ekrandaki Poketopuna tıklayıp settings (ayarlar) kısmına girerek oyun ayarlarında değişiklik yapabilirsiniz (müziği kapama, ses efektlerini kapama, titreşim, pil tasarrufu vs.)
Oyun çok fazla şarj harcadığı için Battery Saver özelliğini kullanmanızı öneririz. Aynı zamanda vibration ve sesler de kapatmanız şarjınızın daha uzun dayanmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak kamera özelliğini de kapatmanız yararlı olacaktır çünkü kamera ile Pokemon yakalamaya çalışmak, telefonun çok daha fazla enerji harcamasına sebep vermekte…
 
 
 
Son Güncelleme: 02.08.2016 20:43
Anahtar Kelimeler:
SamsunPokemonPikaçu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.