banner388

Samsun'da Leyleklerin Göç Macerası

Verici takılıp ardından göç hareketleri izlendi. Yavru leylekler ilk göçlerine başladılar.

Samsun'da Leyleklerin Göç Macerası

Verici takılıp ardından göç hareketleri izlendi. Yavru leylekler ilk göçlerine başladılar.

14 Ağustos 2016 Pazar 17:34
Samsun'da Leyleklerin Göç Macerası

Samsun’un Büyükşehir Belediyesi ile OMÜ işbirliği ile başlatılmış olan proje genelinde göç haritası çıkartılıp hikayeleri oluşturulacak leyleklerden 4 tanesi Kızılırmak Deltası’ndan göç ettiler.

Samsun’un Bafra ilçesi ve 19 Mayıs ilçesinde yer alan 56 bin hektar genişliğinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leylek popülasyonunun hareketlerini uydu sistemi üzerinden takip etmek amacı ile Samsun’un Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ’nün Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz işbirliğinde verici takılan 8 yavru leylekten 4 tanesi ilk göçlerini yaptılar. İlk göçünü tamamlayan leylek İsrail’e uçtu. İlk yavru leylek ise 10 gün öncesinde göç ettiğini ve İsrail’e ulaştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “2. leyleğimiz ise Suriye’ye kalan diğer 2 leylek ise Amasya ya göç etmiş durumda. Vericileri bizler yavru leyleklere taktık, şuan ilk göçlerini yapmış durumdalar. Yapılan gözlemlerde dikkat çeken bir diğer husus ise leyleklerin aynı ailenin bireyleri olmasına karşın farklı bölgelere göç etmiş olmaları birde çok hızlı hareket etmeleridir. Bütün bunları da adım adım takip etmekteyiz. Diğer 4 leyleğimizin henüz göç serüveni başlamış durumda değil ama onların da birkaç gün içerisinde göç edeceğini tahmin etmekteyiz” dedi.

 İLK KEZ SAMSUN’DA YAPILDI
Türkiye’de bu tarz çalışmanın ilk defa Samsun Kızılırmak Deltası’nda yapıldığını söyleyen Yavuz, "Artık yavru leyleklerimizin göç haritalarını çıkararak onların göç sırasındaki hareketlerini seyredeceğiz. Leyleklerin göç rotasını, nerede konaklamış olduklarını ve nerede kışladığı gibi bilgileri öğrenmeyi hedefliyoruz. Uydu sistemi ile izlediğimiz leylekler günlük olarak konumları belirlenip ilgili çeşitli bilgiler elde ederek, döndükleri zaman yine aynı yuvalara mı dönecekler, hangi ülkelerde konaklayıp, havada kalma süreli ne kadar gibi bilgileri edinmiş olacağız" diye konuştu.
Sadece yapmış oldukları yuvalarla değil, hikayelere, masallara birde şiirlere konu olmuş olan leyleklerin göç hikayelerini yazmayı hedeflediklerini söyleyen Samsun’un Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yardımcısı olan Zennube Albayrak da, “Üstlerindeki vericiler ile leyleklerin göç hareketlerini birde davranışlarını takip ediyoruz. İstedik ki bu bilgilerden hikayeler oluşturarak gelecek nesillere bu bilgileri aktarabilelim. Hatta elde etmiş olduğumuz bilgileri belgesel olarak yayınlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
 

Son Güncelleme: 14.08.2016 18:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.