banner388

Samsun'da dere yataklarındaki yapılar yıkılacak

Samsun'da dere yatağında bulunan ve yatağı işgal eden yapıların yıkımına başlanılacak.

Samsun'da dere yataklarındaki yapılar yıkılacak

Samsun'da dere yatağında bulunan ve yatağı işgal eden yapıların yıkımına başlanılacak.

08 Ekim 2018 Pazartesi 12:25
Samsun'da dere yataklarındaki yapılar yıkılacak

Samsun Haber-Daha önce Rize'de 2 Ağustos tarihinde dere yatağını işgal eden 7 katlı bina yıkılmıştı. Yıkımların devamı Samsun'da ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde devam edecek.

Yıkımlara ilişkin konuşma yapan KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Orası dere yatağı olması yanında aynı zamanda deniz yatağı. Altı tamamen kumluktur. Bugün Rize’de aynı şekilde büyük bir sorun var. Bütün dolgu yapılan alanlardaki binaların altlarında çürümeler zeminde oturmalar görüldü. Rize’nin şuandaki merkezin olduğu yerin en büyük bir depremde yok olma riski olduğundan dolayı yeni bir şehirleşme planı yapılıyor. Ama bunu yaparken biz aynı durumda olan Yomra’da olduğu gibi yapılaşma ruhsatı veriyoruz. Rize’dekiler 10-15 kat, Yomra’dakiler 25 katın üzerinde. Büyük bir taşkında orası da zarar görecektir. Biz bir şey olmaz yaparız bakarız tekniğini uyguluyoruz. Biz genellikle riski önlemek değil, afet olduktan sonra rehabilitasyonu düşünen bir topluluğuz. O yüzden maalesef biz çok daha şeyler yaşayacağız. Ama bilimle yola çıkılırsa sorunlar çözülür" ifadelerini kullandı.

DOĞANIN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ

Sel ve taşkınların doğal olmadığını tamamen uygulama afeti olduğunu dile getiren Erüz, “Yıllar boyunca değişmeyen bir süreç var. Vatandaş yolun kenarında kolayına geldiği için evini dere yatağının bitişiğine yapıyor. Sonra bir yağış geliyor bu doğal afet değil. Bu doğanın kendi yatağında akan suyunu kesip sonra kendine afet oluşturmaktır. Tamamen yanlış yapılaşma sonucu şehirleri su basıyor. Bunu uzmanlarda söylüyor ama uygulamaya geldiği zaman bakıyoruz ki yine aynı bildiğimiz gibi 100 yıllık hesabını yaptık deniliyor. 500 yıllık yağışın gelemeyeceğin garantisini kim veriyor size? Biz doğaya hükmedemeyiz. Doğanın bize güdümlediği doğal olaylara göre yaşamımızı güdümlememiz gerekiyor. Baktığımız zaman Trabzon’da her yerde dere yatakları işgal altında. Meydana gelebilecek sel veya taşkın kesinlikle doğal afet değildir bu tamamen uygulama afetidir” sözcüklerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ayakkabı kutusu 2018-10-08 12:39:07

tamam yıkın da yapılırken nerede idiniz?

Misafir Avatar
Omrum 2018-10-08 21:04:58 @ayakkabı kutusu

Hem yaparlar hem yıkar lar kirada niceleri sürünur

Beğenmedim! (0)
Avatar
şaka mı bu 2018-10-09 07:59:13

samsun balık halinin arkası dere yatağı buraya toki bi dünya ev yaptı ve yapmayada devam ediyor bu haber şaka mı daha geçen senelerde kuzey yıldızı canik toki blokları dere yatağında değilmi alt katları su basmıştı hatırlayın eeee ne oldu şimdi.