banner388

Samsun'da bir asırlık çay ocağı

Samsun'da Osmanlı döneminde tren rayları kullanılarak yapılan bu yapı, şu an çay ocağı olarak hizmet veriyor.

Samsun'da bir asırlık çay ocağı

Samsun'da Osmanlı döneminde tren rayları kullanılarak yapılan bu yapı, şu an çay ocağı olarak hizmet veriyor.

24 Haziran 2020 Çarşamba 21:47
Samsun'da bir asırlık çay ocağı


Rumi takvime göre 1315, miladi takvime göre 1899 yılında inşa edilen Samsun’un Terme ilçesindeki bu yapı, 2005 yılından beri çay ocağı olarak faaliyet gösteriyor. İş yerinin dışındaki Osmanlı motifleri büyük ilgi görüyor.
Irmak kenarında bulunan ve 121 yıl boyunca farklı amaçlarla kullanılan bu yapı şu an çay ocağı olarak kullanıyor. Çay ocağı sahibi Mehmet Ali Kulaç, yapının 1967 yılında gazoz ambalajlama tesisi, daha sonrasında ise depo olarak kullanıldığını söyledi.

BİR ASIRDAN BERİ AYAKTA


Bir asırdan fazla süredir ayakta duran yapı, yaşanan sel ve diğer doğal afetler karşısında herhangi bir zarar uğramadı. Yapının inşaatında kullanılan malzemelere değinen Kulaç, “26 Kasım 1943 yılında Samsun’un Ladik ilçesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde binlerce insan öldü, 40 bin bina ise yıkıldı. 1943’te ve sonrasında yaşanan başta deprem olmak üzere hiçbir doğal afetten burası etkilenmedi. İş yerinin inşaatında kullanılan gözle görülür malzemeleri incelediğimizde tavanda tren raylarının ve Ünye taşı diye tabir edilen sağlam taşların kullanıldığını ve duvarların genişliğinin ise yarım metre olduğunu görüyoruz” dedi.

Kulaç, “İlçemizde böyle bir yapının bir benzeri daha yok. Ne yazık ki burası Osmanlı döneminden kalma son yapı. İş yerinin dışarısına işlenmiş olan Osmanlı motiflerini fark eden insanlar dönüp tekrar bakıyor, hatıra fotoğrafı çektiriyor” ifadelerini kullandı.

"KORUMA ALTINA ALINMASINI İSTİYORUZ"


121 yaşındaki yapının kamulaştırılarak yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olmasını da kabul etmediğini söyleyen Kulaç, “Son yıllarda ilçemizde defalarca yaşanan sel felaketleri sonrasında DSİ tarafından ırmak kenarındaki yapılar kamulaştırılarak yıkılacak ve ırmak genişliği artırılacak. Ancak burası Osmanlı döneminden kalma özel bir yapı. Günümüze kadar depremden ve selden etkilenmemiş, hiçbir tehlikesi bulunmayan sayılı yapılar arasında. Bu yapının kamulaştırılarak yıkılmasını değil, yetkili birimler tarafından koruma altına alınmasını istiyoruz” dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.