banner388

Samsun Büyükşehir Belediyesinden Karlı Yatırım

Samsun Büyükşehir Belediyesi, atıl durumdaki tesiste üreteceği soğuk ve karlı havalarda yollardaki donma ve buzlanmaya karşı etkili olan solüsyon ile yılda 1 milyon TL kar elde etmeyi planlıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesinden Karlı Yatırım

Samsun Büyükşehir Belediyesi, atıl durumdaki tesiste üreteceği soğuk ve karlı havalarda yollardaki donma ve buzlanmaya karşı etkili olan solüsyon ile yılda 1 milyon TL kar elde etmeyi planlıyor.

14 Aralık 2016 Çarşamba 16:09
Samsun Büyükşehir Belediyesinden Karlı Yatırım

Samsun Büyükşehir Belediyesi Derebahçe Mahallesinde kurulu bulunan Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı bünyesindeki atıl durumdaki biyodizel tesisi binasını fabrikaya dönüştürüp, tesiste yapılacak üretimle soğuk ve karlı havalarda yollardaki donma ve buzlanmaya karşı etkili olan solüsyon ile karla mücadele maliyetini önemli oranda düşürecek.

Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl bu solüsyon için 750 bin TL , hammadde için de 250 bin TL ödemişti. Böylelikle belediye, her yıl 1milyon TL kâr elde etmiş olacak. Tuza göre 4’te bir oranında ucuza mal olan donmaya karşı etkili ve buz çözücü ‘Kalsiyum Asetat’ adı verilen bu solüsyon, tuza göre 6 kat daha uzun süre fayda sağlıyor.

Kireçteki kalsiyum karbonatın asitler aracılığı ile parçalanarak, elde edilen ürünün stabil hale getirilmesiyle hazırlanan solüsyonun çevreye hiçbir zararı bulunmayıp, bitkileri donmaya karşı koruyabiliyor. Yapılan bilimsel analizlere göre karlı havalarda buzlanmayı çözmek amacıyla yollara serpilen tuza göre solüsyon çok daha fazla yarar sağlıyor. Tuz en fazla -10 dereceye kadar etkili olurken, solüsyon ise donma derecesi ve buzlanma derecesini -45 dereceye kadar düşürüyor. Etki süresi bakımından tuz 8 saat, solüsyon ise 48 saat dayanabiliyor. Ayrıca tuza göre yollara dökülmesi daha kolay olan solüsyon, asfaltı ise bozmuyor.

Solüsyon fabrikası yatırımıyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal ve Bakım Onarım Daire Başkanı Mehmet Ekmekçi, “650 bin nüfuslu şehrimizde, metropol ilçelerimizde ve sorumluluğu bize ait olan taşıt ve insan yoğunluğunun fazla olduğu güzergahlarda donmayı, buzlanmayı, kaymayı engellemek için her yıl solüsyon uygulaması yapıyoruz. Geçen sene solüsyona 750 bin TL gibi bir ücret ödemiştik. Ham madde için 250 bin TL ayırmıştık. Kaynaklarımızı israf etmeme adına kendi solüsyonumuzu üretmeye karar verdik. Şantiyemizde atıl vaziyette bulunan bir biyodizel tesisimiz vardı. Bu tesise küçük eklentilerle yok denecek bir maliyetle solüsyon fabrikasına çevirdik” diye konuştu.

Bu yatırımla sadece hammaddeye para ödeneceğini belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, “Solüsyon için kullanacağımız suyu sondaj sularından alacağız. Orada artık standartlara uygun olarak kendi solüsyonumuzu üreteceğiz. İsteyen kurumlar olursa onlara da bedeli mukabilinde solüsyon vereceğiz. Şuan 500 bin TL kardayız. Geçen yıllarda bütçe imkanlarından dolayı atmamız gerekenden az solüsyon attık. Artık öyle olmayacak. Yaptığımız çalışmalarla geçen yıllara göre 1 milyon TL toplamda kar etmeyi planlıyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 15.12.2016 18:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.