banner388

Samsun 10 dönüm araziyi kenevire ayırdı

Samsun’da Türkiye’nin beklediği kenevir tohumları için 10 dönüm alan ayrıldı.

Samsun 10 dönüm araziyi kenevire ayırdı

Samsun’da Türkiye’nin beklediği kenevir tohumları için 10 dönüm alan ayrıldı.

13 Temmuz 2019 Cumartesi 17:47
Samsun 10 dönüm araziyi kenevire ayırdı

Türkiye’nin kenevir merkezi belirlenen Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 150 yıllık yerli tohumla ekilen kenevirlerin boyu 5 metreye ulaştı. Tüm Türkiye 160 dönüme ekilen yerli kenevirden elde edilecek tohumları tüm Türkiye bekliyor.


Türkiye’de ruhsatlı ekim yapılan yerlerden birisi olan Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi’nde vatandaşlar, bu sene ilk kez geleneksel yöntemlerin dışında yaptıkları kenevir üretimi meyvelerini vermeye başladı. Mart ayının sonunda toprakla buluşturulan kenevir tohumları şu an itibariyle bazı tarlalarda 5 metreye kadar büyüdü. Çiftçiler bu sene yerli tohumlardan 10 ton kenevir tohumu üretip, seneye 100 ton tohum elde etmeyi amaçlıyor. Kenevirin lifinden yararlanacak üreticiler kenevirlerini bu günlerde sökerken, tohum üretecek çiftçiler ise eylül ayında hasada başlayacaklar. Bu sene 160 dönüme ekilen kenevirin tohumlarıyla seneye 2 bin dönüm alanda kenevir yetiştirilmesi hedefleniyor.


Üreteceğimiz 10 ton tohumla 2 bin dönümlük alanda kenevir üretmek istiyoruz” 
Narlısaray Mahallesi Muhtarı Ali Sezgen, konuyla ilgili “Narlısaray’da da yıllardır kenevir ekimi yapıyoruz. Bu sene kenevir üretimine büyük bir ilgi var. Bu sene 160 dönüm tohumluk kenevir ektik. İnşallah kenevirin Türkiye’yi kalkındıracak seviyeye getireceğini düşünüyoruz. Bu zamana kadar keneviri el işçiliği ile topladık. Bundan sonraki süreçte iş makineleriyle toplanmasını ümit ediyoruz. Eğer işleri makineleştirirsek, Türkiye’de kenevir ekiminin daha çok yaygınlaşacağına inanıyoruz. Çiftçiler, keneviri liflik olarak ektilerse bugünlerde toplayabilirler. Tohumluk ekenler için hasat eylülde başlayacak. Bu sene 10 ton tohum üretmeyi hedefliyoruz. Bu hedefi tutturursak, seneye mahallenin yüzde 70’i kenevir ekmeyi düşünüyor. Bu da 2 bin dönümlük bir alana kenevir ekilmesi anlamına geliyor. Daha önceden de fabrika kurmak isteyenlere 14 dönümlük arazimi bağışlayacağımı belirtmiştim. Mahallelilerden de böyle bir durum olursa arsa bağışlayacak olanlar var. Önemli olan üretimin arttırılıp, ekonomiye kazandırılması” ifadelerinde bulundu.

Son Güncelleme: 13.07.2019 17:53
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunKenevir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
RAMÇO 2019-07-13 17:59:13

INS KOTUYE KULLANAN OLMAZ BU ILLETI

Avatar
nedim kola 2019-07-14 13:16:14

10 dönüm çok az herhalde yanlış yazılmış. 10 bin dönüm olması gerekir

Avatar
55 2019-07-14 18:16:11

Kalkınmak için kenevir şart ,biz petrol ülkesi değiliz ,herşeyde kullan tekstil kağıt daha nice yerlerde kullan.

Avatar
Misafir 2019-07-14 21:15:54

Bu yapılanlar tamamen devlet denetiminde jandarma kontrolünde yapılıyor bu işi yararlı olmak için yapan para kazanır. Hem de bir çok şeyde faydalı olan bir mahsulü olur. İnşAllah üretim artar da bir çok sektörde kenevirin kullanımı çoğalır