banner388
banner390
banner410
banner408

SAMÇEP'ten açıklama: Samsun'da içme suyu tehlikeli!

Samsun'da günlerdir çeşmelerden akan içme suyunda oluşan kötü koku nedeniyle vatandaşlar mağdur olurken SAMÇEP'ten açıklama yapıldı. Sudaki koku nedeniyle test yaptıkları ifade eden SAMÇEP, alüminyum oranının sınır değerinden iki kat fazla olduğunu ve suyun halk sağlığına zararlı olduğunu ifade etti.

banner269

SAMÇEP'ten açıklama: Samsun'da içme suyu tehlikeli!

Samsun'da günlerdir çeşmelerden akan içme suyunda oluşan kötü koku nedeniyle vatandaşlar mağdur olurken SAMÇEP'ten açıklama yapıldı. Sudaki koku nedeniyle test yaptıkları ifade eden SAMÇEP, alüminyum oranının sınır değerinden iki kat fazla olduğunu ve suyun halk sağlığına zararlı olduğunu ifade etti.

02 Mart 2020 Pazartesi 17:12
SAMÇEP'ten açıklama: Samsun'da içme suyu tehlikeli!

Samsun'da içme suyunda oluşan kötü koku vatandaşları tedirgin ederken SASKİ'den açıklama yapılmıştı. SASKİ'den yapılan açıklamada ihmal olmadığı kokunun mevsim geçişinden kaynaklı olduğu ifade edildi. SAMÇEP ise kokunun halen gitmemesi ve suyun çamurlu akmasından dolayı test ve analizler yaptı. 

SAMÇEP tarafından içme suyunda yapılan test ve analizler sonrası yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çeşitli mahallelerden alınan Samsun içme suyu örneklerinde, ülkemizde kabul edilen sınır değerin (200 μg/litre) yaklaşık iki kat üzerinde alüminyum saptandı ve ayrıca suyun fiziksel olarak bulanık olduğu tespit edildi. 

Ayrıca birçok örnekte alüminyum düzeyinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından büyük arıtma tesisleri için önerilen 100 μg/litrenin üzerinde bulunduğu gibi zaman zaman da sınır değerlerinin üzerinde veya sınır değere çok yakın olduğu saptandı. 

Açıklamada, bir yıldır SASKİ tarafından hiçbir alüminyum analiz sonucunun ilan edilmemiş olması da dikkat çekici bulunarak, "SASKİ’nin icraatlarına bakıldığında; Samsunda yurttaşların önemli bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir" denildi.

Açıklama özetle şöyle:"27 Şubat tarihinde dört farklı noktadan alınan ve analizlerini Samsun Halk Sağlığı Laboratuvarında yaptırdığımız şehir şebeke sularında tümünde bulanıklık ve Alüminyum miktarlarının insani tüketim amaçlı su yönetmeliğine uygun olmadığı tespit edilmiştir

Kısa bir süre önce yaptığımız Basın açıklamasında ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkmıştır. Bu şehirde yaşayan insanların sağlıklı bir ortamda yaşamasından Samsun Büyük Şehir Belediyesi sorumludur ve acilen sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Alüminyum maruziyetinin, insanlarda Alzheimer hastalığının başlangıcı veya gelişimi için bir risk etmeni olabileceği ileri sürülmektedir. Sürekli hemodiyaliz tedavisi gören hastaların birçoğunda diyaliz demansı ve diyaliz ensefalopati sendromu görülmektedir.

İçme suyundaki bulanıklık ve sınır değerin üzerindeki alüminyum yüksekliğinin nedenleri ayrıntılı olarak incelenmelidir. SASKİ tarafından yapılan analiz sonuçlarına göre arıtma süreci incelenmeli, alüminyum yerine başka yöntemlerin kullanılabilirliği masaya yatırılmalıdır.

Suyun ticarileştirilmesinin yol açtığı sağlık sorunları iyi bilinmektedir. Belediye tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün “Kentlerde güvenli içme suyu sağlanması” sürecinin benimsenmesi ve bu sürecin önemli bir adımı olan “Bağımsız gözetim” ağının ivedi olarak kurulması gerekir.

Bir an önce şebekeye İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğine uygun su verilmesinin sağlanmasını, bundan sonra da bu durumun takipçisi olacağımızın bilinmesini tüm kamuoyuna duyururuz.

Saygılarımızla. Mehmet Özdağ SAMÇEP Sözcüsü
Osman Nuri Pilgir KMO Şube Bşk"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet 2020-03-02 23:11:56

birde saski açıklama yapıyor su değerlerinde bir şey yok içilebilir diye ,Allah belanızı versin. insan hayatı bu memlekette nekadar ucuz.!!

Misafir Avatar
samsunlu 2020-03-07 11:41:48 @ahmet

sudan ucuz

Beğenmedim! (0)
Avatar
saziye yilmaz 2020-03-02 23:14:31

niye kontrol etsinler masraf olur..tezgahi kurmuslar orda yandaslari yerlestirip..halkin sagligi kimin umurunda ..

Avatar
Emekli.saglikci 2020-03-02 19:31:59

Yukarda.yazilanlarin.hepsi.dogrudur.sudaki.aluminyum.orani.cok.yuksektir.bunlarin.hepsini.kanitlarim.inanin.bize.direk.kanserojenli.kimyasal.şu.ıgiriyorlar.adım.cst.kadir.

Avatar
METIN BEKTAS 2020-03-02 20:31:17

SASKI INSAN SAGLIYI AÇISINDAN SUDAKI YÜKSEK FIYATI FATURAYA YANSITMALI VE ŞU FATURALARINDA DÜŞÜŞ SAĞLAMALIDIR...

Avatar
samsunlu 2020-03-02 23:34:01

FATİH YILDIZ EFENDİ MEVSİM GEÇİŞİ DİYE AÇIKLAMA YAPMIŞTI HADİ BAKALIM EĞER HABER DOĞRUYSA DELİKANLIYSAN İSTİFA ET.aMA DEDİĞİM GİBİ DELİKANLIYSAN YAPARSIN

Avatar
SAMSUN 2020-03-02 22:06:53

Yazıklar olsun demekten başka birşey bulamıyorum hem fais fiyatlarla su satıyor hemde insan sağlığıyla oynuyorsunuz hakkımızı yiyenlere sesleniyorum zalimin zulmu varsa Allahiminda sopası vardır diyorum bu dünyadaki haklarımı şahsım adına helal etmiyorum çözümsüz sorun olmaz ya çözün yada çözecek kişilerin önünü açın samsun bunu hak ediyor diye bu şekilde yönetenler birgün yöneten değil yönetilen olacaksınız ve sopayla yola getirileceksiniz zalimlik yapmayın bu krizde insanların şah damarlarina dokunmayın yazıktır günahtır

Avatar
Ali 2020-03-02 22:29:18

Alüminyum miktarı yüksekmiş saski nin yerinde olsam zam yaparım
Değerli elementleri de hizmete kattığınız için teşekkürler saski.

Avatar
samsun 2020-03-03 08:52:03

oylar demire