banner388

Ramazan sonrası beslenme

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın bayram ve sonrasında besleme düzeninde bir takım değişikliklerin olabileceğini belirterek Ramazan sonrası beslenmelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan sonrası beslenme

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın bayram ve sonrasında besleme düzeninde bir takım değişikliklerin olabileceğini belirterek Ramazan sonrası beslenmelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

19 Haziran 2017 Pazartesi 17:39
Ramazan sonrası beslenme

Samsun HaberRamazan sonrası beslenmelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Ramazan ayı boyunca öğün sayısının azalması ile oluşan uzun süreli açlıklar metabolizmadaki yavaşlamalara ve beslenme düzenindeki birtakım değişikliklere sebep olmaktadır. Bu nedenle Ramazan’dan sonraki ilk hedef bayramın birinci gününden itibaren yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirebilmek olmalıdır. Metabolizmayı hızlandırmak sadece yeme sıklığını arttırmak (2-3 saat ara ile ufak öğünler tüketme) ve egzersiz yapmakla mümkün olabilir” dedi.

Ramazan sonrası besinlerin aşırı ve hızlı tüketilmesi sonrası mide ve bağırsak başta olmak üzere birçok sağlık problemlerini doğuracağını ifade eden Kasapoğlu, “Ramazanın hemen ardından gelen bayram beraberinde Ramazan boyunca özlemi çekilen besinlerin aşırı miktarda ve hızlı tüketilmesiyle mide ve bağırsak problemleri başta olmak üzere çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Bu süreçte aşırıya kaçmamak, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamak gerekmektedir. Hafif bir kahvaltı ile güne başlayın. Ramazan sonrasında ilk kahvaltıda genellikle çok fazla besin çeşitliliği olur. Ağır yiyeceklerin yer aldığı bayram kahvaltıları yerine hafif ve sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir. Kızartmalar, kavurmalar ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Sıvı tüketiminizi arttırın. Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. En az 2-2,5 litre su içilmelidir. Bayram ziyaretlerinde sebebi ile tüketimi artan çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve mümkünse ikram edilen çayın şekersiz ve açık tüketimi sağlanmalıdır” diye konuştu.

BAYRAM İKRAMLARINA DİKKAT EDİN

Ramazan Bayramında ikram edilecek yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kasapoğlu, “Ramazan bayramının klasiği olmasına rağmen hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve tüketmek daha faydalı olacaktır. İkramda bulunurken ise asitli içecekler, hazır meyve suları, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler sunulmalıdır. Posa alımınızı arttırın. Ramazan sonrasında sindirim sistemi düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Gece yemek yemeyin. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, Ramazan’dan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir. Fiziksel aktivitenizi arttırın. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması metabolizma hızının artması için oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.