banner388

Ormanlardaki gizli tehlike

Samsun'da son zamanlarda kendisini gösteren “çam kese böceği”, çam ormanlarında tehdit oluşturuyor.

Ormanlardaki gizli tehlike

Samsun'da son zamanlarda kendisini gösteren “çam kese böceği”, çam ormanlarında tehdit oluşturuyor.

30 Ocak 2024 Salı 10:57

Beyaz pamuklu tırtıl keseleriyle çam ağaçlarını saran çam kese böcekleri ağaçların büyümesini engelliyor. Samsun-Ankara yolu üzerinde bulunan çam ormanlarında neredeyse her ağaçta yuva yapan çam kese böcekleri, ağaçların ibrelerini yiyor. Yol üzerinde bulunan birçok ağaçta kış mevsiminde ortaya çıkan çam köse böcekleri görenlerin de dikkatini çekiyor.

Böceğin mücadelesi ile ilgili bilgi veren Samsun Orman İşletme Müdürü Menderes Özkolay, "Çam kese böceği kızılçam ve karaçam ormanlarında zararı olan bir böcektir. Çam kese böceği, çam ağaçlarının ibrelerine zarar vererek bulunduğu ağaçların büyümelerini yavaşlatırlar. Çam kese böceği genellikle eylül-ekim aylarında zarar vermeye başlarlar. Çam kese böceğine karşı mekanik, kimyasal ve biyolojik olarak çeşitli şekillerde mücadele edilmektedir. Kimyasal mücadele doğaya vereceği zarardan dolayı tercih edilmemektedir. Mekanik mücadele ile böcekler kış mevsiminde larva dönemindeyken dal makası yardımıyla kesilip toplatılır. Üzerinde ve etrafında naylon örtü bulunan ada şeklinde su ile kaplı yerlere bırakılır. Bu ada şeklindeki yapı böceklerin adacıklarda tutularak yumurta bırakması engellenir. Bunun yanında ağaçlara kuş yuvası asılarak biyolojik mücadele de yapılmaktadır. Çam kese böceğine Samsun'un Vezirköprü, Atakum ve İlkadım ilçelerinde rastlanılmaktadır" dedi.

Son Güncelleme: 30.01.2024 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ayakkabı kutusundaki dolarlar 2024-01-30 11:18:33

Atatürk bulvarı refüj üzerindeki çam ağaçlarının çoğunda var, ilkadım ilçesindeki çoğu parkta var, belediyelerin park ve bahçeler müdürlüğü uyumasın . ben vatandaş olarak elimde eldiven-çuval, kesenin olduğu dalı kesip çuvallara doldurup boş alanda yakıyorum

Avatar
Çetin Tekin 2024-01-30 11:23:25

Çam ağaçları kurusun yerli yetişen ağaçlara garigen gürgen yani orjinal yetişen ağaçlar olmalı. Çam gibi canlı bomba değil