banner388

OMÜ'ye soruşturma açılacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Kamu Çerçeve Protokolu 2021 sözleşmesine uymayan rektörler, işverenler hakkında yasal işlem başlatırız" dedi. Bu sözlerin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektörüne soruşturma açılıp açılmayacağı merak konusu oldu.

OMÜ'ye soruşturma açılacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Kamu Çerçeve Protokolu 2021 sözleşmesine uymayan rektörler, işverenler hakkında yasal işlem başlatırız" dedi. Bu sözlerin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektörüne soruşturma açılıp açılmayacağı merak konusu oldu.

14 Kasım 2021 Pazar 10:02
OMÜ'ye soruşturma açılacak mı?

SADECE BİR ÜNİVERSİTENİN ADINI VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Toplu Sözleşme ile ilgili yaptığı açıklamada üniversiyelerdeki çalışanların toplu sözleşmeden yararlanması gerektiğini belirterek "Buradan belirtiyorum bazı üniversitelerin toplu sözleşmeden istifade etmediği veli bey bahsetti İnönü Üniversitesi ve birkaç üniversite daha olduğu bunlar bizim yaptığımız toplu sözleşme çerçeve anlaşmasının içindedir rektörler veya işverenler buna uymak zorundadır" dedi.

İŞÇİLERİN HAKLARI GÖZETİLİYOR

Bilgin açıklamasının devamında "Haklarında gerekli her türlü yasal işlemi yaparız toplu sözleşme hukuki niteliği hepimizin bildiği gibi kanun düzeyindedir ve uymak zorundadır işverenlerin ve kamu işverenlerinin buna uymama gibi bir keyfiyetleri yoktur. Dolayısıyla o alanlarda çalışan bu sektörlerde çalışan o fakültelerde çalışan işçi arkadaşlarımızın da hakkını gözetiriz o hukuku uygulatırız" dedi. Vedat Bilgin'in bu sözlerinin ardından Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne soruşturma açılıp açılmayacağı merak konusu oldu. Konuyla ilgili detaylar ise ilerleyen günlerde belli olacak.

OMÜ'DE SÖZLEŞME KRİZİNDE NELER YAŞANMIŞTI?

2018 yılında toplu iş sözleşmesi ile kadroya geçen OMÜ sağlık çalışanları için yeni sözleşme vakti gelmişti. Çalışanları temsil eden Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ile OMÜ yönetimi sözleşme için yaptıkları görüşmelerde uzlaşamamıştı. Sendikanın talepleri ile OMÜ'nün teklifleri arasında dağlar kadar fark olması sonucu iş Yüksek Hakem Kurulu'na kalmıştı. 

Bu süre zarfında sendika çatısı altında birleşen çalışanlar çeşitli eylem ve yürüyüşler yaparak hak tepkilerini ortaya koymuştu. 

YÜKSEK HAKEM KURULU KARARI VERDİ 

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı İrfan Kalyoncu, Yüksek Hakem Kurulu'nun karara vardığını belirterek Samsunhaber.com'a özel şu açıklamalarda bulunmuştu: 

"Hakem Kurulu, OMÜ yönetiminin rektörlüğün hak kaybına sebebiyet vermek için uğraştığı maddeleri kabul etmeyerek çalışanların hak kaybını engelledi. Ancak mevcut alınan ikramiye ve sosyal yardımları sabit tutarak arttırma yoluna da gitmedi. Bunu yaparken Rektörlüğün sosyal yardımları düşürme kararını da yine çalışanlarımızın lehine reddetti.  Kırk saatlik haftalık çalışmayı onaylayarak yine işçilerin lehine bir karar verdi. 45 günlük kıdem tazminatını onayladı. Yüzdelik zamlarda ilk altı ay yüzde 6 artı enflasyon,  ikinci, üçüncü ve dördüncü aylarda ise yüzde 4 artı enflasyon maddeleri kabul edildi."

ÇALIŞANLAR KARARA TEPKİ GÖSTERDİ 

Yüksek Hakem Kurulu kararının açıklanması ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı İrfan Kalyoncu'nun sözleşmeyi imzalayacağını belirtmesi çalışanların tepkisine yol açmıştı. Sendikanın kendilerini yarı yolda bıraktığını belirten işçiler sözleşmenin imzalanmayarak dava yoluna gidilmesini ve hak kaybının yaşanmamasını istemişti. 

Son Güncelleme: 14.11.2021 18:05
Anahtar Kelimeler:
OmüSamsun Haber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sanayiesnaf 2021-11-14 11:51:54

OMÜ sadece para ile ilgileniyor.vatandasa hizmet ilgi alaka randevu fiyasko ve kimsede burada ne oluyor demiyor.

Avatar
OMÜ işçi 2021-11-14 11:03:24

Sendikanın masada verdiği haklar var. Eğitim yardımını, ölüm yardımları, 110 TL mali sorumluluk, bayram çalışmalarının +2 den 1 e düşmesi ve bunların 9 ay geriye dönük işçilerden geri alınması sendikanın masada sataşıyan oldu. Bilin istedik...

Avatar
Vatandaş 2021-11-15 16:58:38

Harun bey haksız kadro aldılar diye boş boş yorum yapma amk üniversite okuyan arkadaş burada temizlikçi olarak iş yapacakmı boşunamı okudum diyor peki bu temizlik işini hasta getir götür işini kim yapacak üniversite okuyanlarımı? Kusura bakmayın ama bir çoğu iş beğenmiyor

Avatar
Recep 2021-11-15 17:20:46

Harun o işçiler 10 yıl 15 yıl 20 yıl özel sektör de canları çıktı hizmetleri çok büyük ve fazla, kadroyu çoktan hak ettiler 20 yıl 15 yıl sonra kadro gelmiş çokmu, oda haklarını diğer kurumlara göre hep eksik alıyorlar yönetim işçisine sahip çıksa
bu sorunlar olmayacak

Avatar
Harun 2021-11-14 11:35:25

Tümü haksız yere kadro aldı.milyonlarca üniversite mezunu boşta gezmeye devam

Avatar
Zübeyir Kocaman 2021-11-15 07:27:55

Omünün şimdiki yönetiminin hak hukukla işi yok

Avatar
Omu işçi 2021-11-15 14:02:21

Sendika bayram bayram çalışmasını tam bilmeden yorum yapmışımsin araştır daha para yatmadan geri alındı yazmışsın yattığı zaman geri alınınca burdan yazarsın. Tek ölüm yardımı düştü devamında bayram 1.3 tü biz 1 2 aldık sendika bu verilmeyen 1 mesai istedi devamında gece çalışanlar 1/2 alacak sebebi saat 8 de gelen i gün için 1.1 alırken gece devam ederken tekrar 1/1 alacak yani 4 yevmiye gündüz 8 saat çalışanlar 1.1 alırken 8 saat üzeri 3 ile çarpılcak bu işleri öğrenip yazmak gerek.

Avatar
Memur 2021-11-15 23:08:58

Kadrolu radyoloji teknisyeni 7 saat çalışacak, daimi işçi kadrosundaki radyoloji teknisyeni 5 saat çalışacak. Bu mu sizin sendika anlayışınız. Devlet batsın,kurumlar çöksün,millet hizmet almasın... ama siz hak elde etmek adına utanmadan sıkılmadan neredeyse hiç çalışmayana yattığı yerden maaş verilse hoşunuza gidecek. Bu mu sizin hak anlayışınız. Allah Devletimize zeval vermesin.