banner388

OMÜ kötü senaryoya hazır 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Genel Sekreteri Menderes Kabadayı, üniversitede çalışan 6 bin 500 personelin iş sağlığı ve korona virüse ilişkin eğitim aldığını ve herhangi bir kötü durum senaryosunda personellerin görevlendirilebileceğini ifade etti.

OMÜ kötü senaryoya hazır 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Genel Sekreteri Menderes Kabadayı, üniversitede çalışan 6 bin 500 personelin iş sağlığı ve korona virüse ilişkin eğitim aldığını ve herhangi bir kötü durum senaryosunda personellerin görevlendirilebileceğini ifade etti.

15 Nisan 2020 Çarşamba 18:14
OMÜ kötü senaryoya hazır 

Çin'in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan korona virüs ile mücadele devam ediyor. Tedbirler doğrultusunda OMÜ'de 6 bin 500 personele eğitim verildi. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Menderes Kabadayı şu ifadelere yer verdi:

"6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile tüm iş yerlerine çeşitli yükümlülükler getirilmiştir. Kamu kurumları için bu yükümlülüklerden sadece İş yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 01.07.2020 tarihine ertelenmiş olup, bunun dışında bulunan tüm yükümlülükler kamu kurumları da dahil olmak üzere tüm iş yerleri için geçerlidir.

Bu yükümlülüklerden biri de söz konusu kanunun 16. ve 17. maddesi gereği çalışanlara Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin verilmesidir. Yasa gereği işverenler tüm çalışanlarının bu eğitimi almalarını sağlamak zorundadır ve söz konusu eğitimin verilmemesi durumunda ilgili yasa ile iş yerlerine yönelik çeşitli cezalar öngörülmüştür.

Bu kapsamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından 2015 yılında, ilgili mevzuat gereği Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi verebilmeye yetkin öğretim üyelerimiz tarafından, üniversite genelinde tüm çalışanlara yönelik olarak Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi düzenlenmiştir. Bunun dışında 6331 sayılı yasada belirtilen tehlike sınıflarına göre Çok Tehlikeli sınıfta olan Tıp Fakültemiz ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimizde her yıl, Tehlikeli sınıfta olan Diş Hekimliği Fakültemizde ise 2 yılda bir bu eğitimler tekrarlanmaktadır . Bunların dışında kalan ve Az Tehlikeli sınıfta olan diğer birimlerimizde ise 2019 yılı itibariyle Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi verilmeye başlanmış ve bu kapsamda birçok eğitim düzenlenmiştir.

Bilindiği üzere son dönemde, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de Covid-19 salgını ile mücadele etmekte ve bu kapsamda ülke genelinde birçok önlemler alınmaktadır. Mobilitenin azaltılması ve covid - 19 virüsünden korunma eğitimleri gibi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da bu kapsamda İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda düzenlenecek eğitimlerin, sosyal mesafeyi korumak adına mümkünse uzaktan eğitim şeklinde düzenlenmesini ve çalışanların Covid-19 bilgilendirilmesi gerektiğini bildirmiştir. Buna göre Üniversitemiz bünyesinde görev yapan ve aynı zamanda İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş öğretim üyelerimizin (görevlisi) katkılarıyla ,Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) üzerinden tüm çalışanlarımıza yönelik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi düzenlenmiştir. Yasa gereği Az Tehlikeli iş yerlerinde en az 8, Tehlikeli iş yerlerinde 12 ve Çok Tehlikeli iş yerlerinde 16 saat verilmesi gereken bu eğitim tüm çalışanlarımıza 16 saat olacak şekilde yürütülmüş, bu eğitimin içerisine Covid-19 hakkında çalışanlarımıza yönelik bilgilendirmeler ve bu salgına karşı alınması gereken önlemler de eklenmiş, bu şekilde eğitimin güncel ve kapsamlı olması sağlanarak, Ülkemizin Korona salgınına karşı vermiş olduğu mücadeleye katkı verilmeye çalışılmıştır.

Ayrıca Üniversitemiz de 6331 sayılı kanundan kaynaklı diğer yükümlülüklerin de yerine getirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda Üniversitemiz çalışanlarının büyük çoğunluğunun İşe Giriş ve Periyodik Muayeneleri tamamlanmış, birçok birimimizde Risk Değerlendirmeleri ve Acil Durum Planları hazırlanmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Tüm üniversite genelinde, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunundan kaynaklanan bütün yükümlülüklerimizin en geç (bugün itibari ile % 90'ı bitmiştir) 01.07.2020 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Personel sayımız yaklaşık 6500'dür. Bu eğitimleri Rektör beyden, ziraat işçimize kadar herkes almış ve  İşe Giriş ve Periyodik Muayeneleride yine herkes olmaktadır."

Haber: Tahir Ömer ÇOKLUK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
atakumlu 2020-04-16 08:25:12

herkes hazırlıklı olur ama OMÜ olamaz...personeline bile malzeme temin edemiyorlar hastalara nasıl baksınlar...siz karın doyurmaya devam edin....paragözler

Avatar
Serif 2020-04-15 20:39:12

Universite hastanesinde soyguncu oldumu iki yakasi bir araya gelmez

Avatar
Sms 2020-04-15 23:16:32

Dua edelim samsunda hasta sayısı yüksemesin.
Omü sallamış.doğru düzgün çalışan oksijen makinası yok .gerisini siz düşünün..

Avatar
aALPER 2020-04-16 12:09:56

OMÜDEN HİÇBİRŞEY OLMAZ LİYAKATSIZLAR DOLU ALLAH KİMSEYİ DÜŞÜRMESİN

Avatar
Samsunlu 2020-04-16 13:21:10

O universitede calisanin emegi adamgibi verilirse vburada calisanin emegi ilehastaneye malzeme alinmaz