banner388

OMÜ'den NASA'ya yolculuk

NASA tarafından düzenlenen Space Apps Challenge yarışmasında Ondokuz Mayıs Üniversitesinden 3 proje yarışacak. Tüm Dünya'dan projeler, sorunlara çözüm bulmak için mücadele verecek.

OMÜ'den NASA'ya yolculuk

NASA tarafından düzenlenen Space Apps Challenge yarışmasında Ondokuz Mayıs Üniversitesinden 3 proje yarışacak. Tüm Dünya'dan projeler, sorunlara çözüm bulmak için mücadele verecek.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 11:05
OMÜ'den NASA'ya yolculuk

Samsun Haber: Ondokuz Mayıs Üniversitesinden 3 proje, NASA tarafından düzenlenen Space Apps Challenge yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek.

NASA’nın her yıl düzenlediği Space Apps Challenge yarışması bu yıl Türkiye’de Samsun, İstanbul ve Ankara’da gerçekleşti. Dünya genelinde eş zamanlı olarak gerçekleşen ve 24 saatlik süre içerisinde belirlenen sorunların çözülmesini amaçlayan yarışmaya herkes katılabiliyor. Yarışmanın Samsun bölümü, OMÜ’de yapıldı.

NASA, bu yıl 25 sorunun çözümü için 187 şehirde yarışmayı başlattı. Sorunlara en yaratıcı ve mantıklı cevabı veren ve projelerini hayata geçirmek isteyen ekipler, 24 saat aralıksız olarak çalıştı. Yarışma sonunda ekipler jüri karşısına geçti.

OMÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği Kulübü(UUMK) ve OMÜ Yaşam Merkezi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü(IEEE) öğrenci kulüplerinin girişimi ile OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezinin (UZAYTEM) sponsorluğunda düzenlenen yarışma için Türkiye genelinden 100 yarışmacı projelerini sergiledi. Belirlenen 13 proje jüri üyelerinin karşısına çıktı. OMÜ bölüm hocaları tarafından oluşan 5 kişilik jüri üyeleri projeleri inceledi. En iyi 2 proje jüri üyeleri tarafından belirlenirken, 3. Proje ise katılımcı oylarıyla belli oldu. Space4women, Aryaca ve Redwing takımları yarışmada dereceye girdi. Küresel yarışmada dereceye girmeyi başaran takımlar ise NASA’da yarışacak.


REDWİNG TAKIMI


Redwing takımı Small Spaces Big Ideas kategorisinde yarıştı ve açıklamalarında: "Takımız 3 kişiden oluşmaktaydı. Yarışmanın bu seneki verdiği kategoriler içinden Small Spaces Big Ideas kategorisinde katıldık. Yarışmanın amacı başta Mars olmak üzere diğer gezegenlerde yaşam alanı oluşturmaktı. Yaşam alanından kasıt orada bulunacak kişiler için minimum alan kaplayan ve maksimum verim elde etmekti. Biz de Redwing takımı olarak başta Mars’taki hava koşullarını, iklim özelliklerini NASA’nın veri kaynağından elde ettik. Bunların sonucunda alan/hacim oranı en yüksek olan altıgen geometrileri kullanıp yaşam alanı tasarladık. Yarışma kısıtlamalarında 111 metre kareden az olması istenen yaşam alanını biz 94 metre kare olarak tasarladık. Bu yaşam alanın içinde 6 kişilik yatak odası, laboratuar, elde edilen bulguları saklamak için klinik oda, mutfak, lavabolar, banyolar ve sosyal aktiviteleri devam ettirmek için oda bulunuyordu. Bizim tasarımımız 2 katlıydı, 2.katta sadece yatak odası diğer tüm odalar ilk katta olarak tasarlandı. Bunun sebebi ise orada bulunan 6 kişinin daima yan yana olmasını sağlamak idi. Daha sonra araştırmalara devam ederken kum fırtınalarının çok fazla zarar verdiğini fark ettik. Bizimde bu sorunu tasarımımıza aktarmamız gerekliliğini hissettik. Bu iki katlı yaşam alanının etrafını aerodinamik açıdan kendi analizlerimiz sayesinde ortaya çıkarttığımız bir kabuk ile çevreledik ve güneş panellerinin bu kabuğun üstüne ekledik. Analizler sonucunda kum fırtınaları yaşam alanının çevresinde birikmiyor olduğunu gösterdik. Güneş panellerinin bu kabuğun üstüne açılıp kapanacak şekilde kullanılmasını tasarladık. Çünkü kum fırtınaları en çok güneş panellerine zarar veriyordu." Dedi.

SPACE4WOMEN TAKIMI


Space4Women takımı ise 'Small Spaces Big Ideas' kategorisinde mücadele ettiği yarışma ile ilgili olarak, "NASA’nın hazırlamış olduğu Space Apps Challenge yarışmasına bu sene dört kişiden oluşan ekibimizle Samsun’da katıldık ve ikinci olduk. Ekibimizin adı Space4Women ve seçtiğimiz challenge 'Small Spaces Big Ideas'. Bu kategoride bizden istenen 111 metre karelik dar bir alanda yaşamsal faaliyetlerin yürütüldüğü, çeşitli aktivitelerin yapıldığı ve bilimsel araştırmaların sürdürüldüğü bir alan tasarlamaktı. Biz bu alanı tasarlarken enerji dönüşümüne (minimum enerji kaybı) , çok fonksiyonlu alet ve ekipmanların kullanılmasına aynı zamanda olabildiğince hafif ve sağlam malzemelerden oluşmasına dikkat ettik. Aracımız bir ana - beş yardımcı kapsül olmak üzere altı ayrı bölümden oluşmaktaydı. Yardımcı kapsüller, yaşamsal faaliyetler ve bilimsel çalışmalar için ayrılmışken ana kapsül bitkilerden oluşan ve üzeri güneş panelleriyle çevrilmiş büyük bir kapsüldü. Aynı kategorideki projelerden farkımız, aracımızın uzaya uyumlu olmasıydı. Biz bunun üzerine yoğunlaşırken, roket aracılığıyla aracımızı uzaya fırlatmayı daha sonra kendi ekseni etrafında hızla döndürüp, oluşacak merkezkaç kuvvetiyle yerçekimi oluşturmayı düşündük. Hem uzay araştırmaları için hem ileri teknolojide uzay seyahatleri için oldukça yaratıcı ve mantıklı bir proje tasarladığımıza inanıyoruz."


Projeleri hakkında bilgi veren Aryaca takımı da şunları kaydetti: "Takım olarak plaja gitmek isteyen insanlara yardımcı olacak, onlara hangi plajın hangi gün hangi saatte en uygun olduğunu gösterecek bir uygulama tasarladık. Projemiz iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm hava sıcaklığı, hava nem oranı, UV radyasyon miktarı, denizdeki bakteri ve alg popülasyonu yoğunluğu, rüzgar hızı, rüzgar yönü gibi parametreleri ölçecek birçok sensörün kendi enerjisini kendi üreten bir makinede bir araya getirilmesi, ikinci bölüm ise bu verileri bir merkezde toplayarak onları insanlara sunan online uygulamadır. MYTRIP adını verdiğimiz bu uygulama plaja gitmeden önce ihtiyacımız olan tüm bilgilere bir tıkla ulaşmamızı sağlar. Ayrıca ilgili plajın denizinde bakteri ya da alg popülasyonunun arttığı tespiti yapıldığında önlemlerin alınabilmesi amacıyla uzman merkezlerle iletişime geçer. Bu sayede çevre kirliliğine karşı da bir önlem alınmış olur." Açıklamalarında bulundu.
 işten çıkarılmasının ardından böyle bir karar aldığı belirtildi.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.