banner388

Okulda ipek böceği yetiştiriyorlar

Samsun'un Atakum ilçesinde ilkokulda öğrenciler ipek böceği yetiştiriyor.

Okulda ipek böceği yetiştiriyorlar

Samsun'un Atakum ilçesinde ilkokulda öğrenciler ipek böceği yetiştiriyor.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 09:46
Okulda ipek böceği yetiştiriyorlar

Samsun haber - Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan Kurupelit İlkokulu'nda İpek Böcekçiliği Projesi kapsamında öğrenciler kullanılmayan bir odada ipek böceği yetiştiriyor.

Kurupelit İlkokulu Sınıf Öğretmeni Seher Aygün tarafından hazırlanan proje 10 gün önce başladı. Kozabirlik'ten alınan 20 bin koza yumurtası ile başlayan projeye öğrencilerin ilgisi büyük oldu.

Bir ay sonra sonuçlanacak olan projeden elde edilecek gelir öğrencilerin eğitimleri için harcanacak.

Sınıf Öğretmeni Seher Aygün projeyle ilgili yaptığı açıklamada "Çocukluğumda yaşadığım mahallede ipek böcekçiliği yapılıyordu. Çok ilgimi çekiyordu. O zamandan beri hep aklımdaydı. Üreten, doğayı, hayvanları seven, çevresine duyarlı çocuklar yetiştirmek istiyordum. Bu benim hedefimdi. Ne yapabilirim diye düşününce aklıma ipek böcekçiliği geldi. Kozabirlik ile iletişime geçtim. Yumurtaları aldık. 9 Mayıs'ta yumurtadan çıktılar. Şimdi tüm öğrencilerim seferber oldu. Hayvan korkusu olan öğrencilerim bu korkuyu yendi. Bir canlıyı büyütmenin ve her aşamasına tanıklık etmenin mutluluğunu yaşıyor öğrencilerim. Günde 4 sefer besliyoruz. 3 sefer öğrencilerimizle birlikte besliyoruz. Topladığımız dut yaprakları ile onları besliyoruz. Çocuklar ipek böceklerini elleriyle besliyor. Her gün ne kadar büyüdüklerini kontrol ediyorlar. 30-40 gün sonra kozalarını örecekler. Kozabirlik yetişen kozaları alacak ve okulun banka hesabına ücreti yatıracak. Amacımız üretmeyi teşvik etmek. Unutulmaya yüz tutmuş bir çalışmayı canlandırmak. Bu bölgede dut ağaçları var. Başka bir şeye ihtiyaçları yok bu böceklerin. Kısa sürede verim alınıyor. Bu proje ile çevremize de örnek olduk. Birçok velimiz seneye ipek böcekçiliği için planlar yapıyor. 24 öğrencim var. Onları sekizerli gruplar halinde 3'e ayırdım. 8 kişi sabah kahvaltısını, 8 kişi öğle yemeklerini, 8 kişi de akşam yemeklerini veriyor. Daha sonraki beslenmelerde müdür bey yardımcı oluyor. Biz başlangıçta 20 bin ipek böceği yumurtası aldık. Yumurtadan ilk çıktıklarında gözle görülmekte zorlanıyorlardı. Şimdi 2 santim oldular. Biz bunu ilk defa yapıyoruz ama ne kadar başarılı olacağımızı bilmiyoruz. Ama normal şartlarda 1500-2500 TL arası bir gelir elde edeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Öğrenci 2018-05-21 10:39:14

Gülsüm Sami Kefeli Okulundan beri tanıdığım harikaaa bir öğretmen,Öğrencileri çok şanslı kendi imkanlarıyla yaptığı her işte başarılı olup bulunduğu devlet okulunu özel okul statüsüne getirmektedir.Başarılarınız Daim Olsun Öğretmenim....