banner388

Milli Mücadele ruhu Brüksel'e sıçradı!

Milli Mücadele'nin 100. Yılı nedeniyle Samsun Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan 'İlk Adımdan Kuruluşa' Milli Mücadele Karma Sergisi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de açıldı.

Milli Mücadele ruhu Brüksel'e sıçradı!

Milli Mücadele'nin 100. Yılı nedeniyle Samsun Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan 'İlk Adımdan Kuruluşa' Milli Mücadele Karma Sergisi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de açıldı.

27 Ekim 2019 Pazar 17:21
Milli Mücadele ruhu Brüksel'e sıçradı!

Samsun'dan başlayıp tüm Türkiye'yi saran Milli Mücadele'nin 100. Yılı kapsamında Samsun Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ve Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen 'İlk Adımdan Kuruluşa' Milli Mücadele Karma Sergisi, Chausee De Haecht Schaerbeek 173'te bulunan Belçika Türk Dernekleri Birliği Sergi Salonu'nda açıldı. Sergiye; Belçika Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Brüksel Başkonsolosu Dilşat Kırbaşlı Karaoğlu, Samsun Vali Yardımcısı Hasan Balcı, Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri  Doç. Dr. Neslihan Karataş Durmuş, Belçika Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Abdullah Gümüşsay, Belçika Maarif Vakfı Başkanı Zeynep Bilgin Eraslan, Belçika Türk Dernekleri Birliği Başkanı Rıfat Can, Belçika Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Turan Türe, Belçika da faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve Belçika'da yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Chausee De Haecht Schaerbeek 173'te 4 gün boyunca açık olacak sergide, 63 eser bulunuyor. Sergide; Genelkurmay ATASE Dairesi Başkanlığı'ndan alınan belge ve fotoğraflar ile OMÜ Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü sanatçıları ile SAMFAD üyesi fotoğraf eserleri yer alıyor.

"Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının desteğiyle kazandık"

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde böyle bir serginin olmasından dolayı gurur duyduğunu belirten Belçika Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü; "Milli Mücadeleyi anlatan sergi projesini hayata geçiren Samsun Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi ve bu projeye destek veren herkesi tebrik ediyorum. Tarihi başarılarla dolu, dünyaya yön veren süreçlere imza atmış Türkiye'nin Milli Mücadele'nin 100. yılını coşku ile anıyor  olması bizleri son derece mutlu ediyor. 19 Mayıs, sadece Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı değil, uzun yıllar karanlığa bürünmüş bir milletin üzerine güneşin doğuşudur. Bir asır önce atılan ilk adımın doğruluğu, bugün ülkemizin nereye geldiğinden daha iyi anlaşılmaktadır. Sergi; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ne şartlarda kurulduğunu, kuruluşunun hangi felsefeye dayandığını ve bu güne nasıl gelindiğini anlatması bakımından önemlidir. Milli Mücadele sadece Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile değil, 7'den 70'e halkımızın tüm katmanlarının desteğiyle kazanılmıştır. Sergiye gelen vatandaşlarımız sadece ilk adım heyecanını değil, hiç sönmeyecek, yüzyıllar boyu devam edecek 100. yıl ruhu ve coşkusunu yaşayacaktır. Bu sergiye Belçikalı dostlarımızın katılımı bizleri son derece memnun etmiştir.Türkiye bugün sadece bölgesinde değil dünyada işbirliği ve dostluğu aranan bir ülke olduğunu görüyoruz. Bu gururu sadece Türkiye'de yaşayan 80 milyon vatandaş değil, Belçika gibi dünyanın dört bir yanına dağılmış vatandaşlarımız da aynı şekilde yaşıyor." dedi.

"Milli Mücadele'yi tüm dünyaya anlatacağız"

Milli Mücadele'nin 100. Yıl ruhunu, yurt içi ve yurt dışında çeşitli etkinliklerle sürdürdüklerini dile getiren Samsun Vali Yardımcısı Hasan Balcı; "Yurt içinde ve yurt dışında açılan sergiyi vatandaşlarla buluşturarak ve Milli Mücadele ruhunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz.  İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele Sergisi ile Türk Milleti'nin bağımsızlık mücadelesini tüm dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Bunun için de yurt dışında açılan sergilere yardımcı olan büyükelçiliklere ve STK'lere teşekkür ederiz." diye konuştu.

Emeği geçenlere teşekkür etti

Milletlerin hayatında devletin büyük önemi olduğunu belirten Belçika Türk Dernekleri Birliği Başkanı Rıfat Can, "Türk Milleti hiçbir zaman devletsiz yaşamamıştır. Bir devlet yıkılmış ise onun yerine daha güçlü bir devlet kurmuştur. İşte Türkiye Cumhuriyeti devleti bunun en güzel örneğidir. Samsun Valiliği 100. Yıl koordinasyon Merkezi tarafından organize edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunu konu alan 'İlk Adımdan Kuruluşa' Milli Mücadele sergimizi Belçika'da sizlerle buluşturmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Dileğimiz, bu sergi ile Milli Mücadelenin ne zor şartlar altında verildigini genç nesillerin tarihi belgelerden öğrenmelerini ve geleceklerine ona göre yön vermelerine yardımcı olmaktır. Gent ve Genk'te açtığımız sergimizi bir çok Türk genci ve Belçikalı dostlarımız ziyaret etti. Bundan son derece mutluyuz. Bugün de Brüksel'de açtığımız sergimize herkesi bekliyoruz. Emeği geçenleri tebrik ediyorum." dedi.

Sergide ayrıca, gurbetçi vatandaş Kamil Sayın; kendi yazdığı "Cumhuriyet" isimli şiirini okuyarak büyük beğeni aldı. Belçika Karadeniz Folklor ekibi de yöresel danslarıyla açılışa renk kattı.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.