banner388

Meşhur samsun simidinin farkı sıcak kazan ve dut pekmezinden geliyor

Samsun'un vazgeçilmezlerinden olan simit, sıcak kazan ve pekmezle birleşince diğer illerden bir adım öne geçiyor.

Meşhur samsun simidinin farkı sıcak kazan ve dut pekmezinden geliyor

Samsun'un vazgeçilmezlerinden olan simit, sıcak kazan ve pekmezle birleşince diğer illerden bir adım öne geçiyor.

26 Ağustos 2020 Çarşamba 12:04
Meşhur samsun simidinin farkı sıcak kazan ve dut pekmezinden geliyor

Samsun deyince akıllara ilk gelenlerden biri hiç kuşkusuz simididir. Samsun simidinin sıcak kazanda yapılması ve diğer özellikleri diğer şehirlerde yapılan simitlere fark atıyor.

Farklı ülke ve şehirlerden gelen turistlerin vazeçilmez lezzeti olan Samsun simidi malzemelerinden pişirilme sürecine kadar diğer simitlere göre farklılıklar içeriyor. Mayalama süresi oldukça az tutulan Samsun simidi yarı sert hamur, sıcak dut pekmezi kazanında karıştırılarak, bol miktarda susam kullanılmasının ardından fırına atılıyor. 

SAMSUN SİMİDİNİN FARKI SICAK DUT PEKMEZİ KAZANINDA YAPILMASI

Samsun simidinin lezzetinin püf noktalarını aktaran, 20 yıldır Samsun’da simit yapan Ayhan Bozdoğan, “Samsun simidi dut pekmezi ile yapılır. Hamura kıvamı verildikten sonra yuvarlak şekilde bağlıyoruz. Daha sonra da kaynar dut pekmezi kazanına atıyoruz. Burada biraz tutulduktan sonra bol miktarda susam ekleyerek fırında pişiriyoruz. Diğer bölgelerde yapılan simitler soğuk pekmez kazanına atılıyor. O yüzden Samsun simidi gibi çıtır ve lezzetli olmuyor. Sıcak kazan başka bölgelerde de denendi ama Samsun’daki gibi lezzetli olmadı. Soğuk kazanda yapılan simitler yumuşak olur. Samsun simidinden daha çok sütlü simide benzer” dedi.

BURSA'NIN İSKENDERİ SAMSUN'UN SİMİDİ

Bursa şehrinin iskenderinin meşhur olması gibi Samsun'da da Samsun simidinin meşhur olduğunu dile getiren vatandaşlar “Birçok ilde simit yedik. Samsun simidinin lezzetini başka hiçbir yerde bulamadık. Samsun simidi taze ve çıtır oluyor. Samsun’da meşhur bir laf vardır. Burada simide, ‘susamlı İskender’ derler” diye konuştular.

Samsun'da simit satan seyyar satıcılarda yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin simite büyük ilgi gösterdiğini ifade ettiler. Coğrafi işaret olarak da 20 Mart 2017 tarihinde 176 sayılı kararla mahreç türünde tescillenmiş olan Samsun simidini özel yapan şey ise dost meclislerinde çay ve peynirle tüketilmesi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Esnaf 2020-08-26 19:02:08

Pekmez kullanan mı kaldı artık.şekeri yakıp sözde pekmez yapıyorlar.eskiden Di o pekmezle yapılan simitle.

Avatar
KoÇaVaLı... 2020-08-30 13:01:33

Kolpaçino ayhan...