banner388

Korona fındık ihracatını vurmadı

Koronavirüs salgınının ülkemizde de görülmesiyle birlikte, fındık ihracatında herhangi bir azalma olmadı.

Korona fındık ihracatını vurmadı

Koronavirüs salgınının ülkemizde de görülmesiyle birlikte, fındık ihracatında herhangi bir azalma olmadı.

21 Nisan 2020 Salı 18:01
Korona fındık ihracatını vurmadı

Koronavirüs salgını çoğu sektörü olumsuz etkilerken fındık ihracatında herhangi bir azalmaya yol açmadı. Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç da yaşanan bu dönemde fındık ihracatında herhangi bir azalma olmadığını doğruladı.

"HAYATIN KISA ZAMANDA NORMALE DÖNMESİ BEKLENİYOR"

1 Eylül 2019-19 Nisan 2020 döneminde 266 bin 300 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 758 milyon dolar döviz geliri elde etmek suretiyle geçen yıla göre miktarda 62 bin 480 ton, değerde ise 578 milyon dolar artışın yakalandığının altını çizen Sevinç, sezon sonunda 320 bin tona ulaşılarak yeni bir rekor kırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyyip Erdoğan'ın başkanlığında Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların da çabalarıyla verilen mücadelenin kısa zamanda sonuç vereceğini, hayatın tekrar normale döneceğinin beklendiğini söyledi.

"REKOR BEKLENİYOR"

Sevinç,  "Öte yandan, küresel ölçekte etki göstermekte olması bakımından Koronavirüs salgını tüm dünyada ticareti yavaşlatmakta ve ülke ekonomilerini de doğal olarak olumsuz yönde etkilemektedir. Sevindirici bir gelişme olarak paylaşmak isteriz ki, bu süreç şu ana kadar fındık ihracatımızda herhangi bir azalışa neden olmamış ve 01 Eylül 2019 - 19 Nisan 2020 döneminde 266 bin 300 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 758 milyon Dolar döviz geliri elde etmek suretiyle geçen yıla göre miktarda 62 bin 480 ton, değerde ise 578 milyon dolar artış yakalanmıştır. Sezon sonunda 320 bin tona ulaşılarak yeni bir rekor kırılması beklenmektedir" dedi.


O AYLAR ÇOK ÖNEMLİ 



Fındıkta ilaçlama ve bahçelerin bakımının Nisan ve Mayıs aylarında önemli olduğunu söyleyen Sevinç, "Fındık gibi hiçbir ithal girdi kullanılmaksızın ülkemize döviz girdisi sağlayan ürünümüzün maksimum verimle üretilebilmesi için elzem olan gübreleme, ilaçlama ve bahçelerin bakımı açısından Nisan-Mayıs aylarının önemli olduğu bilinmektedir. Esasen, virüsle mücadelede bu hususlar da göz önünde bulundurularak tarım ile uğraşan vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı kapsamına alınmamış olması takdire şayan olmakla birlikte, Karadeniz bölgesi dışındaki büyük şehirlerde yaşayan ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle bahçelerine ulaşamayan çok sayıda fındık üreticisi bulunmasının üretimi olumsuz etkilemesine izin vermeyecek önlemler alınmasına da ihtiyaç duyulmaktadır.Bu çerçevede, gurbette bulunan ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle memleketlerine ulaşamayan üreticilerimize ait fındık bahçelerinde gerekli tarımsal uygulamaların gerçekleştirilebilmesini teminen; çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olduklarını belgelemek kaydıyla ikamet ettikleri il dışındaki bahçelerine ulaşım izni verilmesi, ayrıca ilgili meslek kuruluşları, yerel yönetimler ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bahçelerde yapılacak bu gibi zorunlu tarımsal uygulamalar için üreticilere destek verecek gerekli düzenlemelerin organize edilmesi hayati önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
 

Son Güncelleme: 21.04.2020 18:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.