banner388

Kocadağ'da AĞAÇ KATLİAMI devam ediyor

Doğa harikası Samsun Kocadağ'da “Orman gençleştirme çalışması” bahanesiyle başlatılan ağaç  katliamı devam ediyor. Ağaçların, Çarşamba Biyokütle Santraline hammadde temini için kullanıldığı öne sürülüyor.

Kocadağ'da AĞAÇ KATLİAMI devam ediyor

Doğa harikası Samsun Kocadağ'da “Orman gençleştirme çalışması” bahanesiyle başlatılan ağaç  katliamı devam ediyor. Ağaçların, Çarşamba Biyokütle Santraline hammadde temini için kullanıldığı öne sürülüyor.

27 Eylül 2022 Salı 12:29

HERŞEY ÇARŞAMBA’DAKİ SANTRAL İÇİN

Ortasına kurulan taş ocakları ve seyreltme çalışmalarıyla göz göre göre yok edilen Samsun Kocadağ her geçen gün biraz daha tahribata uğratılıyor. Kesilen ağaçların Çarşamba’da kurulan şaibeli Biyokütle santralinde yakıt olarak kullanıldığı öne sürülüyor. 

HER YIL BİNLERCE AĞAÇ KESİLİYOR

Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan, yaklaşık bin 350 metre rakımlı Kocadağ, dağcıların ve doğa severlerin kamp yaptığı önemli bir turizm merkezi olarak biliniyor. Kocadağ ormanları, son yıllarda taş ocakları, orman içine açılan geniş yollar, bakım ve gençleştirme çalışması adı altında yapılan kesimler nedeniyle adeta öz göre göre katlediliyor.

SÖZDE BAKIM ÇALIŞMASI  YAPILIYOR

Samsun Orman İşletme İl Müdürlüğü  ağaç kesiminin 20 Yıllık bir planının bir parçası olduğunu belirterek bunun bir bakım çalışması olduğunu, gençleştirme çalışması yaptıklarını iddia ediyor, Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, bunun bakım çalışması değil resmen ağaça katliamı olduğunu söylüyor.

ORMANLARIMIZ YOK EDİLİYOR 

Kocadağ’da sık sık inceleme yaptıklarını ve katliamın saklanamaz boyutta olduğunu belirten SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, gençleştirme adı altında ormanların yok edildiğini söyledi. Özdağ; “Gençleştirme ve yol açma gerekçesiyle orman varlığımız yok ediliyor. Resmi kurumlardan ileri sürülen bahaneler doğru değil. Göz göre göre milli varlıklarımızı, ormanlarımızı yok ediyorlar” diye konuştu. 

İTHALAT ŞANSI TÜKENDİ

Daha önceden ithalat ile orman ürünlerinin karşılanabildiğini belirten Özdağ, "Orman kesimleri Türkiye'nin her tarafında çok korkunç bir hal almış durumda. Bunun en belli başlı sebepler, döviz kuru ile TL arasındaki makasın açılması. Türkiye'de orman ürünleri sanayisi yılda 12 milyon metreküp ürüne ihtiyaç duyuyor. Daha önce ithalat ile karşılanan ürünler, döviz kuru-TL arasındaki farkın açılması ile birlikte artık yurt dışından karşılanamıyor" dedi.

ORMANLAR KESİM HIZINA YETİŞEMİYOR

Türkiye'de ormanların kesim hızına yetişemedeğini ve kendilerini yenileyemediğini belirten Özdağ, "Orman sektörü üzerinden çok büyük baskı var. MDF Sanayicilerinin ve biyokütle santrallerinin çok büyük talebi var. Biyokütle santralleri odun yakıyor demiyoruz ama odun atıkları direk biyokütle santrallere gidiyor. Cumhurbaşkanlığı 2018 birinci 100 günlük planında orman ürünlerinden elde edilen gelirlerin 15 milyon metreküpten 21 milyon metreküpe çıkarılması hedefi koyulmuştu. İkinci 100 günlük planda ise hedef 15 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe çıkarıldı. Bu korkunç bir oran ve maalesef Türkiye'deki ormanlar kendilerini bu kesim hızına yetişemiyor, yenileyemiyorlar" sözlerine yer verdi.
Samsun Haber
 

Son Güncelleme: 28.09.2022 09:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sarı ali 2022-09-27 13:39:31

Allah versin cezalarını

Avatar
Ormancı 2022-09-27 21:07:54

Sade Kocadağ değil Kavak ta da durum aynı. Hep aynı (kesim ve nakliyesi kolay)yerleri kesiyorlar. Kesilen alanda denetim yok uygunluk yok temizlik yok. Ormanı havalandırmayı bırak daha da rezil vaziyette bırakıyorlar.

Avatar
samsunlu 2022-09-28 09:13:55

köylüye yakacak vermeyin. gece kaçak gidenlerde cabası ormancılar göz yumuyor. gece 9 dan sonra kaçakcılar cirit atıyor.

Avatar
Cemalettin Özcan 2022-09-28 11:39:32

MİLLİ Servet olarak kala kala elimizde bir tek Ormanlarımız kaldı,onlarında yok olmasına göz yumarsak geleceğimize göz yummuş oluruz .
Yazık yahu ,yetkililer bunları duymuyor ve görmüyor mu?

Avatar
Ziy çolak 2022-09-29 09:14:25

Maalesef bende orman koylüsüyüm içim sızlıyor dikili kesim çıktı ayakta bin metre veriyor işletme 1500 de yandan kesiliyor yazık

Avatar
Şehmuz 2022-09-29 22:49:53

Bende bir Orman Muhafaza Memuru emeklisi olarak;son yıllarda hükumetin paraya yönelik ormanları acımasızca içini boşaltarak yok etmesine çok üzülmekten,az kaldı ormanlarımızın ranttan kurtulmasına.

Avatar
Sinan 2022-10-02 22:01:25

Zamanda o bölgenin adamı bir ağaç kesti diye köylüyü ceza evine atmışlardı taş ocada krıyor ormanı neden görmezlikden geliyorlar