banner388

Kızılırmak Ulaşımı Tarihin Tozlu Sayfalarından Çıkarıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Turizm Fakültesi’nde düzenlenen konferansta geçmişten günümüze yaşanılmış hikayeler hakkında bilgi verildi.

Kızılırmak Ulaşımı Tarihin Tozlu Sayfalarından Çıkarıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Turizm Fakültesi’nde düzenlenen konferansta geçmişten günümüze yaşanılmış hikayeler hakkında bilgi verildi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 16:44
Kızılırmak Ulaşımı Tarihin Tozlu Sayfalarından Çıkarıldı

OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz tarafından Bafra Şevket Aşçı Turizm Fakültesi’nde gerçekleştirilen konferansta Vezirköprü- Bafra arasında bulunan Kızılırmak vadisi yolunun tarih sahnelerindeki yeri, Vezirköprü-Bafra arasında Kızılırmak üzerinde gerçekleştirilen kayıkla nakliyat, Vezirköprü Kunduz Ormanları’ndan Bafra Kereste Fabrikası’na Kızılırmak üzerinden tomruk nakliyatı, Bafra -Engiz Dekovil (Demiryolu) hattı ve Çetinkaya Köprüsü ile deniz feneri hakkında tarihin tozlu sayfaları arasında yaşanmış hikayeler hakkında sunum yapıldı.

Bafra Demiryolu
Konferansta söz alan Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, “Bafra’nın merkezinden başlayarak bugünkü 19 Mayıs ilçesinin kuzeyinde, eski değimiyle Engiz Mahallesi’nin deniz kenarında yer alan Kumcağız iskelesini birbirine bağlar. Yaklaşık olarak 27 km uzunluğunda olan bu hattın diğer bir ismi ’Bafra - Engiz Dekovil Hattı’dır. Bafra -Engiz Dekovil Hattı Cumhuriyetimizin ilk senelerinde özel teşebbüsle Samsun’da kurulan önemli bir yatırımdır. Bafra - Engiz Demiryolu’nun kurulum hikayesi 1929 senesinde Bafra şehir merkezine bugünkü Fatih Mahallesi’nde Kızılırmak nehri kıyısına bir kereste fabrikası yapım çalışmalarıyla başlar. Fabrikanın sahibi olan kişi, o dönemde Türkiye’nin önde gelen müteahhitlerinden ‘Cumhuriyet İnşaat’ın sahibi Eskişehirli iş adamı Emin Sazak’tır. İnşaat iki yıl sürer ve fabrika üretim yapmaya başlar. O yıllarda, henüz karayolu ile ulaşım mümkün olmadığı için mamul maddenin iç ve dış pazarlara dağıtılabilmesi için tek ulaşım yöntemi su yolunun kullanılması. Bunu sağlayabilmek içinde en uygun yer Kumcağız’dır. Bafra ile Kumcağız İskelesi arasına bir demiryolu (dekovil) hattı inşası böylelikle kurulmak için masaya yatırılır. Bunun için gerekli girişimler yapılır ve hükümetten tahsis talep edilir hükümet de bunu olumlu karşılar. Dekovil hattı, Bafra Kereste Fabrikası’nda üretilen ürünlerin deniz yolu bağlantısı sağlanarak iç ve dış pazarlara ulaştırılması amacıyla kurulmuştur. Çünkü Bafra Kereste Fabrikası tek bir üniteden değil, Kunduz Ormanları’ndan başlayan ve Engiz’de Kumcağız İskelesi’nde sona eren büyük bir sistemden oluşmaktadır” şeklinde konuştu. 

Konferansın tamamlanmasının ardından katkılarından ötürü Prof. Dr. Cevdet Yılmaz'a plaket taktim eden Dekan Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, "2016-2017 eğitim-öğretim yılının bir parçasını bundan yapılacak olan konferans serisinin ilk Prof. Dr. Cevdet Yılmaz hocamızla yaptık. Kendileri bizlerin gözünde hayatta olan en iyi beşeri coğrafyacıdır. Hocama göstermiş olduğu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 

Konferasta Belediye Başkanı Zihni Şahin, Dekan Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın, öğretim görevlileri ve öğrenciler yer aldı.

 

Son Güncelleme: 01.12.2016 17:18
Anahtar Kelimeler:
KızılırmakBafra
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.