banner388

İçi değerlerle dolu Çarşamba

Türkiye’nin en büyük 2 akarsuyundan biri olan Yeşilırmak’ın verimli ovası üzerinde yer alan ve Samsun’un nüfus bakımında 3. büyük ilçesi durumundaki Çarşamba, tarihi dokusu ve kültürel değerleriyle göz dolduruyor.

İçi değerlerle dolu Çarşamba

Türkiye’nin en büyük 2 akarsuyundan biri olan Yeşilırmak’ın verimli ovası üzerinde yer alan ve Samsun’un nüfus bakımında 3. büyük ilçesi durumundaki Çarşamba, tarihi dokusu ve kültürel değerleriyle göz dolduruyor.

15 Nisan 2017 Cumartesi 17:19
İçi değerlerle dolu Çarşamba

Samsun HaberSamsun’un Çarşamba ilçesi çevre ve şehircilik yatırımları, eğitim, gençlik ve spor yatırımları ve istihdam odaklı çalışmalar ile Çarşamba eskiye oranla gelişmişlikte aşama kaydetmeye devam ediyor. Höyükleri, camileri, türbeleri, doğal alanları, su değirmenleri, anıt ağaçları, mağaraları ve Göğceli Camii ile tarihe tanıklık eden Çarşamba ilçesi, eşsiz lezzetli yöresel yemekleri ile damaklarda tat bırakıyor.

YUMURTA TOPUK AYAKKABISI MARKA OLDU

Çarşamba’nın kendine özgü değerlerinden biri yumurta topuk ayakkabısı, el yapımı olan yumurta topuklu ayakkabılar Çarşamba’da giyilmeye devam ediyor. Marka haline gelen ayakkabılar öncelikle ülke ve sonrasında tüm dünyada da biliniyor. Döneminde ülkeye nam salmış külhanbeylerinin istekleri üzerine özel olarak üretilen ayakkabıların giyimi halen gelenek olarak sürdürülüyor.

HEKİMOĞLU’NUN NAMI HALEN KONUŞULUYOR

Ayrıca Çarşamba, Türk-Gürcü çatışması haline dönen ve burada büyük nam kazanan Hekimoğlu İbrahim ile de tanınıyor. Hekimoğlu, uzun yıllar boyunca Fatsa, Ordu, Tokat, Niksar, Samsun dağlarında hüküm süren, halk arasında mertliği, yiğitliği ve yardımseverliğiyle şöhret yapan ve adına türkü yakılan bir Türk halk kahramanıdır. Hatta Hekimoğlu’na türkü bile yakılmıştır.

BÜYÜK HİZMETLERİN ADAMI; ALİ FUAT BAŞGİL

Cumhuriyet döneminde yaşayan ve yaşadığı devre imzasını atmış bir hukukçu ve siyaset adamı olan Ali Fuat Başgil de ilçenin en önemli değerlerinden birisidir. 1893 yılında Çarşamba’da doğan Başgil, 74 yıllık ömrünün ardında çok sayıda önemli eser bıraktı. Hayatı boyunca başarıdan başarıya koşan ve makamdan makama ulaşarak ülkesine hizmet eden Başgil, Cumhurbaşkanlığına da adaylığını koydu ancak karanlık güçlerce tehdit edildi. Dostlarının da adaylığını geri çekmesinin, hayati açıdan güvenli olacağına dair tavsiyelerine uydu. Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi ve Cumhuriyet Senatosu üyeliğinden de istifa ederek yurt dışına çıktı. Cenevre Üniversitesi’nde Türk Tarihi ve Türk Dili Kürsülerinde başkan olarak görev yaptı. 1965 yılında emekliye ayrılarak Türkiye’ye geldi. 17 Nisan 1967 tarihinde vefat etti.

ATATÜRK DEMİRYOLU TEMELİNİ ATTI

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de Çarşamba’daki teması büyük önem arz ediyor. Mustafa Kemal, harf devrimi nedeni ile 16 Eylül 1924 tarihinde Samsun'a gelişlerinde Çarşamba'ya uğrar. Bu esnada ise 20 Eylül 1924 tarihinde Samsun-Çarşamba demiryolunun temelini atar. 24 Kasım 1930 tarihinde de Çarşamba'ya ikinci kez gelen Atatürk, Türkocağı’nda gençlerle bir sohbet toplantısı yapıp ayrılırken Çarşamba Türkocağı defterine ‘Çarşamba Türkocağı’nda tanıştığım gençlik, iftihara layıktır’ düşüncelerini yazmıştır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.