banner388

Hukuk Fakültelerinin kalitesi düştü

5 Nisan Avukatlar Günü olması nedeniyle Samsun Barosunda meslektaşlarıyla bir araya gelen Baro Başkanı Kerami Gürbüz, “Hukuk Fakültelerindeki eğitim kalitesinin gittikçe düştüğü ve nitelikli hukukçu yetiştirme konusunda ciddi problemler bulunduğu tartışılmaz bir gerekçedir” dedi.

Hukuk Fakültelerinin kalitesi düştü

5 Nisan Avukatlar Günü olması nedeniyle Samsun Barosunda meslektaşlarıyla bir araya gelen Baro Başkanı Kerami Gürbüz, “Hukuk Fakültelerindeki eğitim kalitesinin gittikçe düştüğü ve nitelikli hukukçu yetiştirme konusunda ciddi problemler bulunduğu tartışılmaz bir gerekçedir” dedi.

05 Nisan 2018 Perşembe 12:10
Hukuk Fakültelerinin kalitesi düştü

Samsun haber - 5 Nisan Avukatlar Günü olması nedeniyle Samsun Barosunda meslektaşlarıyla bir araya gelen Baro Başkanı Kerami Gürbüz yaşadıkları sorunlardan ve hala olumlu bir sonuç alamadıklarından bahsetti. Gürbüz, “Bağımsız savunma, bağımsız ve tarafsız yargıda, bağımsız ve tarafsız yargı hukuk devletinde, hukuk devleti demokraside hayat bulur ve yaşar. Bir diğer deyişiyle demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazları birbirlerini dengeleyen ve denetleyen yasama, yürütme ve yargıdır. Ülkemizde de 80 milyon vatandaşımızı hukukun üstünlüğü, insan hakları çerçevesinde, bütün farklarına rağmen, farklılıklarını zenginlik kabul ederek bir arada tutacak ve çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine taşıyacak olan devlet modeli de demokratik hukuk devletidir. Zaten Türk milleti tarihi tecrübesi ile de yapmış olduğu anayasal değişiklikler ile de tercihini bu devlet modelinden yana koymuştur. Böyle bir devlet ve böyle bir devlette farklılıklara rağmen birlikte yaşamak, adaletle, adalet ise hakimi, hakimi, savcısı, avukatı ile nitelikli ve teminat altındaki hukukçular marifetiyle mümkündür” şeklinde ifade etti.

“Ek kurallar getirme gereksinimi doğmuştur”

Yaşadıkları sorunlardan bahseden Gürbüz, “Her yıl tekrarladığımız ama bir türlü sonuç alamadığımız bir takım sorunlar var. 1136 Sayılı Avukatlık Yasası bugün mesleğimizin ihtiyaçlarına cevap vermekten çok uzaktır. Çağın gereklerine uygun mesleğimizi her açıdan koruyacak ve yüceltecek bir avukatlık kanunu tartışılmaz bir gereksinim olduğu halde ne yazık ki konuya ilişkin hiçbir paydaşın bu yönde ciddi bir çabası bulunmamaktadır. Yürürlükteki avukatlık meslek kurallarının çoğu ya günün koşullarının gerisinde kalmış ya da meslek kurallarına günün şartlarına uygun ek kurallar getirme gereksinimi doğmuştur” şeklinde konuştu.

“Gelişmelere halen rastlanmaktadır”

Vatandaşların ücret dolayısıyla hak aramaktan vazgeçmesinin önlenmesi gerektiğini dile getiren Gürbüz, “Hukuk Fakültelerindeki eğitim kalitesinin gittikçe düştüğü ve nitelikli hukukçu yetiştirme konusunda ciddi problemler bulunduğu tartışılmaz bir gerekçedir. Staj eğitimlerinde ülke genelinde eğitimde eşitliği yeknesaklığı sağlamak için gerekli olan bölgesel eğitim merkezleri kurulmamıştır. Vatandaşların yargı harcamaları ve avukatlık ücretleri nedeniyle hak aramaktan vazgeçmesini önlemek için mutlaka tanıtılması ve yaygınlaştırılması gereken hukuki himaye sigortasıyla ilgili olumlu denebilecek gelişmelere halen rastlanmaktadır”  diye konuştu

“İlgili mercilere iletilmesine rağmen halledilememiştir”

Bu sorunların yıllardır dile getirildiği ama sonuç alınamadığını söyleyen Gürbüz, “Ceza yargılamasında zorunlu müdafilik uygulamasındaki harçlık gibi ücret düzenlemesi hız kesmeden devam etmekte, bu kapsamda ödenen yol ücretlerinden üstelik vergi kesintisi yapılmaktadır. Mevcut vergi ve prim uygulamalarındaki orantısızlık nedeniyle devlet avukatın görünmeyen kar ortağı konumundadır. Birçok meslek grubuna ve mensubuna olduğu gibi hakime ve savcıya haklı olarak verilen yeşil pasaport yasal ve eylemsel olarak yargının kurucu unsuru, ayrılmaz parçası olan avukatlardan esirgenmektedir. Bu sorunlar, yıllardan beri dile getirilmesine ve ilgili mercilere iletilmesine rağmen halledilememiştir. Daha coşkulu 5 Nisanlar görebilmek temennisi ile savunma ve hak arama görevini ifa etmek suretiyle adaletin gerçekleştirilmesinde önemli sorumluluk üstlenen, önündeki tüm zorluk ve engellere rağmen karşılıkla mücadele veren meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü tebrik ediyorum” şeklinde ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
burakk 2018-04-05 13:45:56

Siz de ağlarsanız..

Avatar
xs 2018-04-05 18:28:58

parası olan için hukuk diploması almak çok kolay. özel üniversiteler yakında marketlerde satışa çıkaracak bu diplomaları. zaten burdan mezun olanlarda 50 60 puanla hakim savcı olmaya da başladılar. avukatlık için sınav şartı zaten yok. hukuk diploması alınca otomatikman avukatsın. o yuzden köklü reform şart. aksi halde kalitesiz hukukçular insanları mağdur etmeye davam edecek.

Avatar
İHL Lİ EMEKLİ ÖĞRETMEN 2018-04-05 21:41:26

Prof lara siz prof olsanız ne yazar diyen RTE olduktan sonra eğitim tamamen dibe vurdu memlekette. Orta okullara liselere bi gidin de görün geleceğinizin halini.