banner388

Her önüne gelen çırak yapılmıyor

Samsun Anahtarcılar ve Hırdavatçılar Esnaf Odası Başkanı İsmail Mutlu, güvendikleri ve sabıkası temiz kişileri çırak olarak işe aldıklarını belirtti.

Her önüne gelen çırak yapılmıyor

Samsun Anahtarcılar ve Hırdavatçılar Esnaf Odası Başkanı İsmail Mutlu, güvendikleri ve sabıkası temiz kişileri çırak olarak işe aldıklarını belirtti.

09 Temmuz 2016 Cumartesi 10:15
Her önüne gelen çırak yapılmıyor

Birçok meslek dalında olduğu gibi anahtarcılıkla uğraşanların çırak sıkıntısı çektiğini söyleyen Başkan İsmail Mutlu, mesleğin ilerleyen zamanlarda kötüye kullanılmaması için çırak seçiminde çok titiz davrandıklarının altını çizdi. Konuya dair açıklamalar yapan İsmail Mutlu, “Anahtarcı olabilmek için bu işi çekirdekten öğrenmek gerekiyor. Belli bir yaşı geçtikten sonra bu mesleği öğrenmek güçleşiyor. Samsun’da toplam 55 tane anahtarcı yer almakta. Kapatma oranları son senelerde düştü. Anahtarcı esnafından 8 bin liraya kadar geliri olmayanlardan vergi alınmıyor. Bu yasa çıkmadan önceki senelerde Samsun’da 10 esnaf dükkanını kapatmıştı. Emekli olup da 2. işi yapanlara yeni düzenlemeler geldi. Bu yasalar geldikten sonra esnafın işi biraz daha güzelleşti ve kapatma oranları azaldı. Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de çırak sıkıntısı fazlasıyla var. Biz, işe girmek isteyen her çırağı işe alamıyoruz. Çünkü bu çırakların mayası bozuksa, ileride usta olduklarında hırsızlık yapabilirler. Onun için tanıdığımız ve bildiğimiz gençleri çırak olarak işe alıyoruz. Samsun’daki esnafların yüzde 40’ında çırak var. Çıraklardan işe başlatmadan önce bir de sabıka kaydı istiyoruz. Art niyetli olan kişiler çocuklarını bize çırak olarak verip, daha sonra bu çocukların bilgilerinden faydalanabilirler diye bu kadar titiz davranıyoruz” şeklinde konuştu.

“Kırılmayacak kilit yoktur”
Evlerini bırakıp tatile gidecek olan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Mutlu, “Vatandaşlar, evlerini bırakıp yazlıklarına doğru gitmeye başladılar. Uzun süreli olarak evlerini terk edecek vatandaşlar, kapılarının alt ve üst kilitlerini kilitlemeyi unutmasınlar. Kilitlerini, kırılmaz barel kilitlerle değiştirsinler. Bunlar biraz daha işi uzatır. Açılmayacak kapı ve kilit yoktur. Her kilit 10 dakika ile 1 saat arasında mutlaka açılır. Yeni nesil çelik kapılar bu tür olaylara göre biraz daha dayanıklı. Sadece kilit değil, levyelerle kasalardan kırılarak da bu işlem yapılıyor. Onun için vatandaşlar, kapılarını mutlaka kilitlesinler, evlerine kamera ve alarm sistemleri ile donatsınlar. Evlerini terk edecek vatandaşlar, bu hususları dikkate alarak evlerinde değerli eşyaları bırakmasınlar” ifadelerini kullandı.
 

Son Güncelleme: 09.07.2016 10:20
Anahtar Kelimeler:
çoban
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.