banner388

Fındık Toplamak Artık Daha Kolay

Çarşamba'da genç bir girişimci fındık üreticilerine büyük bir kolaylık sağlayacak yeni bir sisteme imza attı.

Fındık Toplamak Artık Daha Kolay

Çarşamba'da genç bir girişimci fındık üreticilerine büyük bir kolaylık sağlayacak yeni bir sisteme imza attı.

10 Ağustos 2016 Çarşamba 17:54
Fındık Toplamak Artık Daha Kolay

Samsun'un Çarşamba ilçesi Aşağı Dikencik Mahallesi'nde fındık yetiştiriciliği yapan Çağatay Çubuk, ürettiği ilginç fikirle fındık üreticilerine büyük kolaylık sağlayacak bir uygulamaya imza attı. Genç girişimci, "Geçen sene Antalya'da katıldığım bir tarım fuarında gezerken bu fileleri gördüm. Bu sistemin fındık bahçesinde de kullanılabileceğini düşşündüm. Fikrimi paylaştığım yetkililer de bunu onayladı. Antalya'dan döndükten konuyu araştırmaya başlayınca maliyetinin de çok yüksek olmadığını gördüm. Bu kolaylık sağlayan fileler en az 6-7 yıl kullanılabiliyor. 28 dönümlük arazisimin tamamında bu sistemi kullanıyorum." dedi.

Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, genç girişimciyi ziyaret ederek, "Fındık ülkemiz için çok önemli. Genç üreticimiz burada toprağa file sermiş. Bu uygulamanın en önemli noktası zamanlaması. File, hasada yakın zamanda fındığın aralarında yabancı otlarla fiziksel mücadelenin tamamlanmasından sonra yapılmalı. Böylelikle bir daha yabancı ot büyüyemez ve de dökülen fındık temiz ve kolay bir şekilde toplanır. Antalya'daki bu tarım fuarına kendisiyle birlikte gitmiştik ve böyle güzel bir olaya vesile olmaktan dolayı gururluyuz. Bu uygulama meyilli alanlarda değil de düz zeminlerde daha rahat kullanılabilir. Bu fileler aracalığıyla hasat zamanında fındık daha rahat ve temiz toplanacaktır. Hem de yabancı otlarla mücadelede daha az kimyasal madde kullanılmış olacak. Yani ürettiğimiz fındıklarda ilaç kalıntısı daha az olacak. Dünyada artık gıda güvenliği çok önemli, tüketiciler daha sağlıklı, daha kalıntısız ürünleri tercih ediyor. Bundan sonraki dönemlerde fındıkta da organik olma yoluna gidilecektir. Bu genç üreticimizi bu akıllıca ve zeki çalışmasından dolayı tebrik ediyorum." diye konuştu.

Son Güncelleme: 10.08.2016 18:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.