banner388

Erhan Usta, fındık sorununu TBMM'ye taşıyor

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta fındık sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyor.

Erhan Usta, fındık sorununu TBMM'ye taşıyor

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta fındık sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyor.

21 Eylül 2017 Perşembe 12:50
Erhan Usta, fındık sorununu TBMM'ye taşıyor

Samsun haber - Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, fındık üreticilerinin sorunlarının çözülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önerge verdi.

8 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Fındığın Türkiye'nin en değerli ihraç ürünlerinden olduğunu belirterek, "Son 5 yıllık ortalama veriler dikkate alındığında ülkemiz, dünya fındık üretiminin  %67’sini karşılamaktadır. Üretimden ihraç aşamasına kadar sektör yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendirmektedir. Dünya fındık ihracatının %75’ini Türkiye gerçekleştirmektedir. Fındığın en önemli özelliklerinden birisi ülkemize getirdiği döviz girdisinin tamamını milli kaynaklardan sağlamasıdır" dedi.

TÜRKİYE FARKINDA DEĞİL

Fındık üreticisinin her geçen gün yoksullaştığını ifade eden Usta, serbest piyasanın çarpık işleyişi içinde tüccarın insafına bırakıldığını belirtti. Türkiye'nin elindeki hazinenin farkında olmadğını sözlerine ekleyen Usta, "Bu üründen hem vatandaşlarımız hem de devlet, arzu edilen ölçüde yararlanamamaktadır" diye konuştu.


Usta yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi;

"Devletin tekelleşmenin önüne geçmede ve fiyat belirlemede etkin olması gerekmektedir. Üreticinin ürününe gelecekte sahip çıkması adına doğru yönetildiğinde bugün bile kendi alanında dev bir yapıya sahip olan Fiskobirlik’e sahip çıkılmalıdır. Burada önemli olan güçlü bir müdahale kurumuyla, çiftçinin mağduriyetinin önüne geçmektir.

ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ İSTİHDAM

Bizim fındığımızı kullanan Avrupalı fındığın kaymağını yerken ülkemiz hâlen natürel fındık ihracatıyla yetinmektedir, fındığı Karadeniz’de işlemek, katma değer üretmek ve istihdam sağlamak öncelikli hedefimiz olmalıdır.

TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKILIYOR

Çiftçimiz gübre, işçi ücreti gibi borçlarını ödemek için, fındığını emanete veriyor, haliyle yine tüccarın insafına bırakılmış oluyor.

TBMM'NİN GÜNDEMİNE TAŞINIYOR

Karadeniz halkının ana geçim kaynağı olan; Türkiye için hem ekonomik hem de toplumsal bir değere sahip olan fındığın yerini tutacak başka bir ürün bulunamayacağının farkına varılarak, fındık üreticilerinin sorunlarının çözülmesi, mağduriyetinin giderilmesi ve millî gelirden hak ettiği payı alması temin edilmelidir. Sağlıklı bir fındık politikası için alınacak önlemlerin tespiti için konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınması yerinde olacaktır."

Son Güncelleme: 21.09.2017 13:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.