banner388

Engellilerin en büyük sorunu otobüsler

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, en büyük sorunlarının Samsun’daki özel halk otobüslerindeki bir tane engelli otobüsünün olması ve bazı otobüs sürücülerinin engellilerin otobüslere ücretsiz bindiği sırada sözlü tacizde bulunmaları olduğunu söyledi.

Engellilerin en büyük sorunu otobüsler

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, en büyük sorunlarının Samsun’daki özel halk otobüslerindeki bir tane engelli otobüsünün olması ve bazı otobüs sürücülerinin engellilerin otobüslere ücretsiz bindiği sırada sözlü tacizde bulunmaları olduğunu söyledi.

15 Mayıs 2017 Pazartesi 15:38
Engellilerin en büyük sorunu otobüsler

Samsun Haber 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Samsun’da bazı programlar düzenlediklerini belirten TSD Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, engelliler haftası nedeniyle dernek binası önünde kermes düzenlediklerini ve bu akşamda Türk Halk Müziği Korosu konseri düzenleyeceklerini söyledi.

En büyük sorunumuz otobüsler

Engellilerin Samsun’da yaşadıkları sorunlardan bahseden Başkan Hakyemezoğlu, engellilerin Samsun’da karşılaştıkları en büyük sorunun otobüsler olduğunu ifade ederek, “Samsun’da en büyük sorunumuz otobüslerde oluyor. Otobüsler özelleşti ve bizim engelli arkadaşlarımız otobüslere bindiği zaman otobüs sürücüleri tarafından ‘sizler bedava binmeye başladığınız zaman bizler zarara uğruyoruz’ denmeye başlandı. Arkadaşlarımız itilip kakılıyor. Otobüs sürücülerinin hepsi böyle değil ama içlerinden bazıları arkadaşlarımıza ters davranıyor. Engelli arkadaşlarımız bunu bize anlatırken ağlayarak anlatıyorlar. Samsun’da engelli otobüsü bir tane var. SAMULAŞ’ta da 3 tane var. Samsun’daki otobüsler ve minibüsler bize yetersiz. 2017 yılına kadar engelliler ilgili erişebilirlik süresi doldu ama Samsun’da ulaşımla ilgili herhangi bir şey olmadı. Bizde bu toplumda varız. Bizde oy kullanıyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Lütfen Samsun engellilerle birlikte yaşanabilir bir şehir olmasını istiyoruz” dedi.

Bazı belediye başkanlarının kendilerini hiç ziyaret etmediğini dile getiren Başkan Hakyemezoğlu, “Bizim isteğimiz, belediye başkanlarımızın bizleri sadece özel günlerimizde değil, diğer günlerde de ziyaret etsinler. Neler yaptığımızı görsünler. Onlarla birlikte nelere imza atabiliriz, ne tür projeler geliştirebiliriz bunları tartışmak istiyoruz. Biz bu zamana kadar hiçbir belediyeden maddi anlamda destek istemedik. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmaya çalıştık. İnşallah bundan sonra da kendi ayaklarımızın üzeride durmaya çalışacağız. Ancak TSD Samsun Şube kamu yararına çalışan ve 1960 yılında kurulan bir dernektir. Türkiye genelinde de 70 tane şubemiz var. Bazı dernekler engellileri kullanarak para topluyorlar ve engellilere tekerlekli sandalye alacaklarını söylüyorlar. Bizim dışımızda hiçbir dernek engellilere tekerlekli sandalye dağıtmamıştır. Başkanlarımız bize destek versinler. Bizimle sohbet etsinler. Biz bu konuda çok üzgünüz. Biz kimseye bir şey yapmadık. Yargısız infaz yapmasınlar. Ben Hayriye Hakyemezoğlu olarak benim hakkımda bir şey duyduysalar, bunun hesabını gelip bana sorsunlar” diye konuştu.


Kendilerine destekleri olanlara teşekkür eden Başkan Hakyemezoğlu, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda bizleri Vali Yardımcılarımız, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, Müdür Yardımcıları ziyaret ettiler. AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ve AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Rabia Bay Keser’de Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediğimiz kermesimizin açılışını yaptılar. AK Parti İl Kadın Kollarımız Rabia Bay Keser ve yönetimi, kermes boyunca bize çok büyük destekleri oldu. Özellikle bizim her zaman yanımızda olan, desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen, her yıl Canik Kültür Merkezi’nde ücretsiz konser vermemizi sağlayan Canik Belediye Başkanı Osman Genç’e çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bize dernek olarak bulunduğumuz yerde oturmamızı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a da teşekkür ediyoruz. Bu akşam düzenleyeceğimiz konser için bize otobüs veren SAMULAŞ A.Ş. Genel Müdürü Kadir Gürkan’a da çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Engellilerin sorunları tüm toplumun sorunudur

Türkiye’de milyonlarca engelli ve ailesinin zor koşullarda yaşadığını belirten Hakyemezoğlu, “Engelliler toplum tarafından fark edilmek, yaşadıkları sorunlara çözüm bulabilmek umuduyla her alanda seslerini duyurabilmek, görünür olmak için çabalamıştır. Geçmiş yıllara kıyasla bugün artık engelliler toplumda daha fazla yer bulabilmektedir. Ancak engelliler hala çözüm bekleyen sorunları, dertleri bulunmaktadır. Bunların en başında toplum hayatına daha fazla katılabilme olanaklarının olmamasıdır. Yüz binlerce engelli çeşitli nedenlerle evlerinde hapis hayatı yaşamaya devam etmektedir. Yüz binlerce engelli, insanca yaşam olanaklarından uzak ve yoksulluk içindedir. Yollarımız, toplu taşım araçlarımız, hastanelerimiz dahil kamu hizmet binalarımız engellilerimizin erişimine uygun değildir. Engelli aylıkları, engelli ailelerine verilen evde bakım destekleri çok kısıtlıdır ve uygulamada eşitlik, adalet ilkeleri zedelenmektedir. Engellilerin orunları, aslında tüm toplumun sorunlarıdır” dedi.


Gökhan İÇKİLLİ

Son Güncelleme: 15.05.2017 18:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.