banner388

“Enerji santrallerinin yapımından vazgeçilmesini istiyoruz”

Hiroşima Kırımının 73. Yıldönümü olması nedeniyle SAMÇEP ve NKP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Yarattığı çok yönlü tehlikeler ile nükleer silahlara geçiş birikimi oluşturduğu kabul edilen nükleer enerji santrallarının yapımından vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

“Enerji santrallerinin yapımından vazgeçilmesini istiyoruz”

Hiroşima Kırımının 73. Yıldönümü olması nedeniyle SAMÇEP ve NKP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Yarattığı çok yönlü tehlikeler ile nükleer silahlara geçiş birikimi oluşturduğu kabul edilen nükleer enerji santrallarının yapımından vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

06 Ağustos 2018 Pazartesi 17:39
“Enerji santrallerinin yapımından vazgeçilmesini istiyoruz”

Samsun Haber - Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) ve Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, Hiroşima Kırımının 73. Yıldönümü olması nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.

“Olumsuz etkileri günümüzde hâlâ devam ediyor”

2.Dünya savaşı sırasında Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombaların etkisinin hala görüldüğünü söyleyen SAMÇEP ve NKP Sözcüsü Mehmet Özdağ,  “Nükleer silahlanma ve nükleer santrallar, kaos içindeki dünyada giderek büyüyen bir tehditti. ABD‘nin 2. Dünya Savaşı‘nda 6 Ağustos 1945 günü Hiroşima’ya atılan 4 ton ağırlığında ve 15 kiloton etkisindeki taktik atom bombası ile 70.000 kişi öldürmüş, bir o kadarını da yaralamıştır. Üç gün sonra Nagazaki’ye atılan 20 kilotonluk taktik atom bombasıyla da 74.000 kişi ölmüş ve 75.000 kişi yaralanmıştır. Daha etkili olması amacıyla havada patlatılan bombalarla her iki şehir tamamen tahrip edilmiş, doğal çevrede yaşam olanaksız hale gelirken, radyoaktivite yıllar boyu yaşamı tehdit etmiş, hayatta kalabilen insanlardan yüz binlercesi sakatlıklar, yanıklar, sistemik hastalıklar ve kanserlerle yaşamlarını sonlandırmıştır. Olumsuz etkileri günümüzde hâlâ devam etmektedir” diye ifade etti.

“2017 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü”

Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasının kabulü için öncülük yapan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu ifade eden Özdağ, “Böylesi bir felaketin bir daha yaşanmaması ve nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması hedefi için toplumcular, barışseverler, bilim insanları, aydınlar ve uzmanlar on yıllardır mücadele etmektedirler. Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasının kabulü için öncülük yapan, dünyada 100’den fazla ülkeden sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu ve Türkiye’nin NÜSED üyeliği tarafından temsil edildiği ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Kampanyası) 2017 Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştür” dedi.

Kazanan taraf olmayacak”

Nükleer savaşta kazanan tarafın olmayacağını söyleyen Özdağ, “Nükleer savaşın kazanan tarafı olmayacak. Tek korunma yolunun bu silahların tamamen yasaklanması olduğunu vurgulayan ve bütün ülkelerde yürütülen “Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Kampanyası” bilgilerine göre, halen dünyada 9 ülkede (ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail, Kuzey Kore), çoğu Japonya’ya atılanlardan defalarca güçlü 15.000’e yakın nükleer silah bulunmaktadır. ABD ve Rusya’nınkilerden 1800 kadarı, karşılıklı uyarıyla derhal ateşlenen yüksek alarm durumundadır. Bunların yanı sıra, “genişletilmiş nükleer caydırıcılık” politikasıyla ABD’ye ait B-61 taktik nükleer silahları NATO kapsamında beş Avrupa ülkesine (Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye) yerleştirilmiştir” şeklinde ifade etti.

“Barış ve demokrasi güçlerinin acil talebi”

Türkiye’deki ABD-NATO nükleer silahlarının derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Özdağ, “Bütün bu nükleer silahlar, bulundukları ülkeler ve bölgelerdeki insanların yaşamı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Türkiye’deki ABD-NATO nükleer silahlarının derhal geri çekilmesi barış ve demokrasi güçlerinin acil talebidir. Aynı işlem NATO nükleer silahlarını barındıran bütün Avrupa ülkeleri için yerine getirilmelidir. İncirlik Üssü, bölge istikrarsızlığının odağı haline gelen yabancı güç ve silahlardan derhal arındırılmalı, ulusal güvenliği ve bölge barışını koruyan niteliğe kavuşturulmalıdır” dedi.

“Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın onaylanmasını istiyoruz”

Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı samimiyetle destekleyerek onaylanmasını istediklerini söyleyen Özdağ, “SAMÇEP ve NKP olarak, Hiroşima Kırımının 73. yıldönümünde dünya barış ve demokrasi güçleriyle birlikte uluslararası nükleer silahsızlanma kampanyasını destekliyoruz. Ülkemiz ve dünya hükümetlerine sorumluluklarını hatırlatıyor, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı samimiyetle destekleyerek onaylamalarını istiyoruz. Mayıs 2018’de ertelenen Birleşmiş Milletler Nükleer Silahsızlanma Yüksek Düzey Konferansı’nın toplanması konusunda çaba harcanmasını istiyoruz. Yarattığı çok yönlü tehlikeler ile nükleer silahlara geçiş birikimi oluşturduğu kabul edilen nükleer enerji santrallarının yapımından vazgeçilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
necati55 2018-08-07 11:38:31

Bunların elektriğini keseceksin, ondan sonra bak bakalım bir daha karşı çıkıyorlar mı. Bütün dünya ülkelerinde enerji santralı var bize gelince mi çevreci olunuyor.. Nobel e aday göstermişler tabii gösterirler Türkiye'nin zararına olan bütün her şeye bunlar ödül verir. Hiroşima' yı Nagazaki' yi yaşayan Japonya'da enerji santrali yok mu.Herhalde teknoloji gelişti nükleer santraller için gerekli bütün önlemler alınacaktır.

Avatar
Muhalefet 2018-08-07 12:14:37

Bu zamana kadar neredeydiniz git bunu 30 yıldır kullanananlara söyle biz henüz faydalanamadık biz de 30 yıl faydalanalım düşünürüz.

Avatar
Murat Uyar 2018-08-07 15:04:17

Millette 15,20 tane santral var bizdeki bilmişler yapılacak olanı iptal derdinde malesef