banner388

Çöpten topladığı şişelere hayat veriyor

Samsun’da 38 yıldır rölyef sanatı ile uğraşan 53 yaşındaki Temel Samangül, atölyesinde şişelere hayat veriyor.

Çöpten topladığı şişelere hayat veriyor

Samsun’da 38 yıldır rölyef sanatı ile uğraşan 53 yaşındaki Temel Samangül, atölyesinde şişelere hayat veriyor.

06 Haziran 2017 Salı 17:27
Çöpten topladığı şişelere hayat veriyor

Samsun HaberEvli ve 2 çocuk babası Temel Samangül, çöpten çıkan binlerce şişeyi süs eşyasına çevirdi. Her boydan cam şişeye, kırık tabaklara kadar birçok eşyanın üzerine farklı mekanlar ve motifler işleyen Samangül, çöpten, büfelerden, meyhanelerden atölyeye getirilen şişeleri temizledikten sonra elmas ile keserek şekillendiriyor.

Atık eşyaları süs eşyalarına dönüştürerek geri dönüşüm vazifesi yaptığını belirten Temel Samangül, “Atık eşyaları evlere süs olarak geri getiriyorum, bir nevi geri dönüşümcü gibi çalışıyorum” dedi.

Atık içki şişelerini hayata geri döndürdüğünü ifade eden heykel ve seramik sanatçısı Temel Samangül, “Yaklaşık 25 yıldır Samsun’da yaşıyorum. Küçük bir atölyem var. Burada el sanatlarıyla uğraşıyorum. Türkiye’deki tarihi yerlerin hediyelik eşya olarak işliyorum. Çöpe atılan şişeleri de hediyelik eşyalara çevirerek turizme ve ekonomiye sunuyorum” diye konuştu.

Yaptığı işlem hakkında bilgi veren Samangül, “Atık şişeleri önce çöpten topluyorum. Daha sonra şişeleri sabunlu suyla yıkıyorum. Yıkadıktan sonra ilaçlama tabir ettiğimiz, boya tutabilecek bir maddeyle üstünü kaplıyorum. Sonrasında şişenin üstüne seramik giydirmesini yapıyorum. Fırınlandıktan sonra kurumasını bekliyorum. Kuruma işleminin bitmesinin ardından üstüne boyamasını yapıyorum. Vatandaşlar buna oldukça yoğun bir ilgi gösteriyor. Turistik bölgelerde satışa sunduğum bu eserlere İngilizler, Almanlar ve en çok İtalyanlar ilgi gösteriyor. Dışarıdan ülkemize gelen insanlar bu şişelere hayranlıkla bakıyor. Vatandaşlara bu şişeleri çöpten toplayarak yaptığımı söylediğimde büyük bir şaşkınlık içerisine giriyorlar. Bu da vatandaşların çok hoşuna gidiyor ve ürünlere yoğun ilgi gösteriyorlar” şeklinde konuştu.

Samangül, atık şişelerin haricinde rölyef, ahşap, kabartma ve değişik süs eşyaları da yapıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.