banner388

Cerattepe Davası Samsun'a Geliyor

Cerattepe davasına bakan Rize İdare Mahkemesi, hakkındaki ‘Reddi Hakim’ talebinde kararı Samsun Bölge İdare Mahkemesi verecek.

Cerattepe Davası Samsun'a Geliyor

Cerattepe davasına bakan Rize İdare Mahkemesi, hakkındaki ‘Reddi Hakim’ talebinde kararı Samsun Bölge İdare Mahkemesi verecek.

20 Eylül 2016 Salı 10:46
Cerattepe Davası Samsun'a Geliyor

Türkiye’nin en büyük çevre davalarından Cerattepe duruşması, dün Rize İdare Mahkemesi'nde olağanüstü önlemler ve yasaklar altında yapıldı. Davaya bakan avukatlar mahkeme heyetinin tarafsızlık görüntüsünü kaybettiği, adil yargılama koşullarının ortadan kalktığı belirtip reddi hakim talebinde bulunarak davadan çekildi ve duruşma salonunu terk etti.

Cerattepe davasına bakan Rize İdare Mahkemesi, hakkındaki ‘Reddi Hakim’ talebini üst mahkeme olan Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderecek ve Samsun Bölge İdare Mahkemesi de, reddi hakim talebinin gerekçelerini inceleyerek temyiz yolu açık olmak kaydıyla bir karar verecek. Eğer karar temyiz edildikten sonra reddi hakim talebi kabul edilirse Cerattepe davasına artık yeni bir mahkeme heyeti bakacak. Fakat talep reddedilirse aynı mahkeme Cerattepe davasına bakmaya devam edecek ve kararını verecek. 

NE OLMUŞTU?

Cerattepe’de 26 yıldır altın madeni karşıtı mücadele verilmekte, ancak son olarak Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı açılan davada, şirketin aldığı “ÇED olumlu” kararı iptal edildi. Şirket eski rapor üzerinde küçük değişiklikler yapıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yeniden “ÇED olumlu” raporu aldı. Alınan bu rapor üzerine Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ile 61 avukat,  Türkiye’nin en büyük çevre ve yaşam hakkı davasını açtı. Dava süreci henüz devam ederken, şirket Cerattepe’ye iş makineleriyle çıkmaya kalktı, bunun üzerine Artvinliler nöbet tutarak iş makinelerinin girişine engel oldu. 21 Haziran 2015’te nöbete başlayan Artvinliler 15 Şubat 2016’da polis ve jandarma saldırısıyla karşılaştı. Saldırı üzerine Artvin sokağa döküldü ve günler süren direnişin sonunda dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, içerisinde Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinin bulunduğu bir heyetle görüşme yaptı. Görüşmeden “Mahkeme süreci bitene kadar faaliyetlerin durdurulması” sonucu çıktı, fakat bu sırada şirkete Orman Müdürlüğü tarafından yer tahsisi yapıldı. 14 Mart’ta keşfe giden bilirkişi heyeti Artvinlilerin oluşturduğu 1.5 kilometrelik insan zinciriyle karşılaştı. 

 

Son Güncelleme: 20.09.2016 10:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.