banner388
banner390
banner410
banner408

Belediye Başkanı Deveci’den kadınlara: “Birlikte mücadeleyi yükseltelim”

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Samsun’da faaliyet gösteren kadın STK’lar ile online toplantıda buluştu. Başkan Deveci, “Ailede demokrasiyi kurabilmenin tek yolu, kadın erkek eşitliğini oluşturabilmektir. Birlikte bu mücadeleyi yükseltelim” dedi

banner269

Belediye Başkanı Deveci’den kadınlara: “Birlikte mücadeleyi yükseltelim”

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Samsun’da faaliyet gösteren kadın STK’lar ile online toplantıda buluştu. Başkan Deveci, “Ailede demokrasiyi kurabilmenin tek yolu, kadın erkek eşitliğini oluşturabilmektir. Birlikte bu mücadeleyi yükseltelim” dedi

07 Mart 2021 Pazar 18:31
Belediye Başkanı Deveci’den kadınlara: “Birlikte mücadeleyi yükseltelim”

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) tarafından yürütülen "Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi" kapsamında oluşturulan Samsun Yerel Eşitlik İzleme Platformu üyesi kadın STK'lar, meslek örgütleri üyeleri ve üniversite mensubu kadınlarla online toplantıda bir araya geldi.

KADINLAR O VAHŞETE TEPKİLİ

Toplantıya, Samsun’da faaliyet gösteren Amazon Kadın ve Yaşam Derneği, Eğitim-Sen Samsun Şubesi, Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği, Samsun Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği, Atakum Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği, Samsun İş Kadınları Derneği, Kırmızı Balon Çocuk Hakları Derneği, Atakum Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü temsilcileri katılarak Samsun’da yürütülecek toplumsal cinsiyet çalışmalarına dair fikir alışverişinde bulundu. Başkan Deveci’ye Atakum Belediyesi’nin çalışmaları hakkında sorular soran STK temsilcileri gelecekte de yapılacak çalışmalara katkı sunmak istediklerini söyledi. Ayrıca kadınlar tek tek söz alarak önceki gün Samsun’un Canik ilçesinde yaşanan, tüm Türkiye’de tepki uyandıran erkek vahşetiyle ilgili de üzüntü ve öfkelerini dile getirdiler.

“BU SADECE BİR KADIN MÜCADELESİ DEĞİL”

Toplantıda söz alan Başkan Deveci, Samsun’da önceki gün yaşanan kadına şiddet skandalını kınıyarak başladığı konuşmasında, “Dünkü yaşanan vahşet Türkiye’de her gün oluyor. Yılda 300’ün üzerinde kadın eşi, eski eşi, akrabası tarafından şiddete uğruyor ve öldürülüyor. Çocuklar keza öyle. Bu bir mücadele ve özgürlük işi. Kadın ve erkek eşitliğinin olabilmesi için dünya kurulduğundan bu tarafa bir mücadele var. Daha tam sonuç alınamadı. Alınabilen yerler var alınamayan yerler var. Türkiye de sorunlu coğrafyalardan birisi. O nedenle bizim mücadelemiz bitmedi. Nasıl ki Ulusal Kurtuluş Savaşın’nda kadın erkek, yaşlı genç, çoluk çocuk birlikte mücadele etmişsek kadının özgürlüğü mücadelesini de birlikte sürdürmemiz gerekiyor. Bu sadece bir kadın mücadelesi değil. Eğer erkekler bu konuda duyarlı olamazlarsa, bunu fark edemezlerse; kadın erkek eşitliği olmadan, topluma yararlı çocuk yetiştiremeyeceklerini bilemezlerse bu çözüm yarım kalır. O nedenle soruna bütünüyle bakmak lazım” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Atakum Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle yaşanılan sorunlara tüm hatlarıyla baktığını söyleyen Başkan Deveci, “Kadının ekonomik olarak özgürleştiği, sahada, hayatta, iş alanlarında kendine yer edinmesine ilişkin en azından ön açıcı oluyoruz. Daha çok kırsal mahallelerimizdeki kadınlarımızı önceliyoruz. Onları aile içerisinde ekonomik olarak bağımsızlaştırmaya ve üretime dahil etmeye çalışıyoruz. Aile bütçesine bizzat kendileri katkı vererek ‘Ben de varım’ dedirtmeye çalışıyoruz. Buna ilişkin kooperatifler kurduk, sivil toplum örgütleriyle dayanışma içindeyiz, belediye bütçesinin önemli bir bölümünü buna ayırıyoruz. Belediyemizde kadın alanına etki edecek birimler kuruyoruz, sıkça kreşler açıyoruz. Eğitime önem veriyoruz. Çocukların psikolojisini, aile içindeki ilişkisini takip ediyoruz. Pandemi süreci var olan sorunları artırdı. Ailelerde beklenmedik travmalar var. O nedenle belediyelere ve sizin gibi sivil örgütlerine çok önemli görevler düşüyor. Atakum Belediyesi olarak her birinizle ayrı ayrı işbirliği yapmaya hazırız. Ben iki yıldır hiçbir sivil toplum örgütünü geri çevirmedim, hiçbirisine ilgisiz kalmadım. Hepsine el uzatmaya çalışıyorum. Bu zaten bizim görevlerimizden birisi. Bu konuda hem farkındalık yaratmak hem de çocukluktan itibaren eğitimi güçlü tutmak gerekiyor. Daha doğrusu biz çocuklarımızı bağımsız ve özgür, hak arayabilen modelde yetiştiremezsek yarın buna benzer sorunlar çıkacak demektir. Bunu el birliği ile yapmalıyız” diye konuştu.

“BİRLİKTE BU MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM”

8 Mart’ın yüz yıl önce kadın mücadelesi sonucu ortaya çıkan farkındalık günü olduğunu kaydeden Başkan Deveci, “8 Mart’ları çoğaltalım sadece bir günde kalmasın. Kadın erkek eşitliği hem Türkiye’de hem de dünyada netleşinceye kadar, demokratik bir aile ve toplum yapısı oluşuncaya kadar mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Bu sadece kadınların mücadelesi değil. Kadınların, erkeklerin, toplumu oluşturan tüm bireylerin eşit, özgür, hesap verebilir, birlikte yaşayabilir bir toplum olabilme mücadelesidir bu. Yüz yıllardır olageldi, bugün de var yarın da olacak. Ben sizi dünkü olumsuz olay ve gerilerden gelen tüm olaylara rağmen enerjinizi toplamaya, bir arada olmaya, iddianızı artırmaya davet ediyorum. Moralinizi sakın bozmayın. Bu ülkede demokrasi yerleşecekse, demokrasi yaşam biçimi haline dönüşecekse, her gün buna benzer olayları yaşamayacaksak bunun temel unsuru ailede demokrasiyi kurabilmektedir. Ailede demokrasiyi kurabilmenin tek yolu, kadın erkek eşitliğini oluşturabilmektir. Eğer bu ülkede demokrasiyi kurabileceksek, kadının bir adım öne çıkması gerekiyor. Kadının örgütlenmesi, ülke yönetiminde ‘ben de varım’ demesi lazım. Bunun olabilmesi için kadınların hem kendi alanlarında hem de sahada örgütlenmeleri gerekiyor. Kent Konseyimiz, Kadın Meclisimiz ve yeni kuracağımız mahalle meclislerimizde kadınlarımızın ön planda olmasını istiyoruz. Biz Atakum Belediyesi olarak varız, sizin birikimlerinize ve desteklerinize ihtiyacımız var. Birlikte bu mücadeleyi yükseltelim” dedi.

Son Güncelleme: 07.03.2021 18:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Puhahahahaha 2021-03-07 20:04:32

CHP Li kadınlar klübünü toplamış toplantı yapmış.. neden bir tane başı kapalı bir Kadın yok orada ? Neden sağ kesimden bir dernek yok? Bunu ak partili bir belediye yapsa ayaklanırsınız