banner388

Atakum'da ‘100. Yıl Anıtı’ inşaatı durduruldu

Samsun’un Atakum ilçesi Kent Meydanı’nda yapımına başlayan ‘100. Yıl Anıtı’ inşaatı, ‘imara aykırı olduğu’ gerekçesiyle durduruldu.

Atakum'da ‘100. Yıl Anıtı’ inşaatı durduruldu

Samsun’un Atakum ilçesi Kent Meydanı’nda yapımına başlayan ‘100. Yıl Anıtı’ inşaatı, ‘imara aykırı olduğu’ gerekçesiyle durduruldu.

06 Kasım 2023 Pazartesi 18:53
Atakum'da ‘100. Yıl Anıtı’ inşaatı durduruldu

Atakum Belediyesi ve özel bir kulüp iş birliği ile Cumhuriyet’in bir asırlık tarihini simgeleyen ‘100. Yıl Anıtı’ çalışması başlatıldı. Proje kapsamında Cumhuriyet’in 100 yılını temsil eden 100 kolon, Atakum Kent Meydanı’nda inşa edilecek. Kolonların ön yüzlerinde Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’e giden süreçte yaşanan gelişmeleri anlatan görseller, arka yüzünde ise rölyef süslemeler yer alacak. Birçok kolonun yapımı tamamlanırken, söz konusu inşaat Samsun Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından ‘imara aykırı olduğu’ gerekçesiyle durduruldu. Bu sırada meydanda her iki kurumun zabıtaları hazır bulundu. Alana gelen Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Samsun Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı yetkilileri ile konuşarak, “Burada ne oluyor? Sizi ne diye buraya gönderdiler? Size, ‘gidin inşaatı durdurun mu’ dediler?” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin zabıta amirleri de, “Burada imara aykırı olarak bir değerlendirme yapıldı. Biz de sadece inşaatı durduruyoruz. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı bir karar var. O kararı uyguluyoruz. İmar, Yapı, Denetim ekibimiz de gerekli işlemleri yapacaklar” ifadelerini kullandılar.

"BİR KAMU KURUMU DİĞER KAMU KURUMUNA ZABITA, POLİS GÖNDEREMEZ"

İnşaatın fiili olarak durdurulduğunu ifade eden Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Bu alanda 6-7 yıl önce bir park düzenlemesi yapılmış, yarım kalmış. Havuz var, havuz projede yok. Burayı yaşamdan uzak, kuru bir meydan olmaktan kurtarmaya çalışıyoruz. Etrafını ağaçlandırıp, yürüyüş alanları ile zenginleştireceğiz. Cumhuriyet’in 100. yılında da burada 19 Mayıs’tan 29 Ekim’e kadar Lozan Parkı’nda olduğu gibi çocukların gelip gittiğinde tarihlerini öğrenebilecekleri bir yapı yapıyoruz. Bunu STK, mühendislerle ve mimarlarla birlikte yapıyoruz. Bu projede Büyükşehir’in müdahale etmesi gereken yer varsa bunun yolu ve izi var, zabıta ile olmaz bu iş. Büyükşehir alt belediyesine zabıta gönderirse, orada bir şeyler tükenmiş demektir. Bunları konuşarak çözmemiz lazım. Bende devlet kültürü var, devlette yöneticilik de yaptım. Devlet böyle işlemez. Bir kamu kurumu diğer kamu kurumuna zabıta, polis göndermez. Bunun yazışması, konuşması, diyalogu vardır” diye konuştu.

"HUKUKA AYKIRI BİR ŞEY YAPMIYORUZ"

Söz konusu park alanında projeyi devam ettirdiklerini vurgulayan Başkan Deveci, “Bu alanda hukuka aykırı bir şey yok. İnsanların gelip gideceği bir yer olabilmesi için gayret gösteriyoruz. Cumhuriyet’in 100. yılında 100 adet anıt dikeceğiz. Öğrenciler de buradan geçerken Cumhuriyet tarihini izleyip, öğrenecekler. Bu parka gelenler Cumhuriyet tarihini buradan öğrenmiş olacaklar. Sadece burada yapılmıyor, birçok ilde buna benzer projeler yapılıyor. Burada yeni bir proje yapmıyoruz. Parkı yaşanabilir kılıyoruz. Büyükşehir Meclisi’nin daha evvel aldığı karara aykırı bir şey yapmıyoruz. Yarım kalan bir projeyi tamamlıyoruz. Eksik bulduğumuz meydanı yaşanabilir kılmaya çalışıyoruz. Çıplak kalmasın istiyoruz. Mimarlar Odası da yapılışına itiraz etti. ‘Neden proje yarışması yapmadınız’ diyorlar. Olabilirdi ama belediye imkanlarıyla yapmıyoruz. STK örgütleri ile dayanışma yapıyoruz. Tüm bütçesini de onlar karşılıyor” şeklinde konuştu.

İnşaatın önünde basın açıklaması yapan Deveci, ardından zabıtaları karşı karşıya gelmemeleri konusunda uyararak alandan ayrıldı.

Son Güncelleme: 06.11.2023 19:00
Anahtar Kelimeler:
AtakumSamsunSamsunhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Necmi Keles 2023-11-07 00:07:14

Atakum Beldiyesi haklı olarak 100 yılımızı anıta çevirmesi gurur verici bunlar Atatürk duşmanı demekki bunlar 100 yılada karşı seçim yaklaşıyor cevap veririz saygıyla

Avatar
Samsunlu 2023-11-06 23:10:35

Önceki yönetim meydan projesi yapmıştı. Ancak bu kadar kötü proje yapılabilirdi onu da becermişlerdi. Şimdiki yönetim ise meydanı güzelleştirip geliştireceğine vatandaşların spor amaçlı yürüdüğü yolun bir kısmını ve maydanın 5/1 ine anıt inşaa ederek meydanın içine etti. Sizlerin (önceki yönetimde dahil) hiçmi vizyonunuz yok kardeşim. Sokaktan geçen adama yaptırsanız sizden daha iyi proje yapardı.

Avatar
Memduh bey 2023-11-06 21:05:38

Atakum zaten betona doydu.sovyet rejiminden kalma bir anlayışla beton direk dikmek nedir? Sanat anlayışı bu mudur? Orası benim deprem toplanma alanım, konser alanım, spor alanım.nasıl böylesi değerli bir alanı böyle hoyratça kullanırsınız? Yarışma düzenlenir, seçilen proje imar edilir, kime yedirdiniz paraları. Yerel seçim öncesi bu acele bu talan niye? Benim meydanına prafabrik dikerken, beton direk dikerken bana sordunuz mu?

Avatar
Sezan Dündar 2023-11-06 22:44:14

O meydanda ki o gereksiz işlevsiz havuzun da kaldırılması lazım ordan her geçtiğimde o havuzu yıkmak istiyorum

Avatar
Ufuk 2023-11-06 22:57:41

Atakum Belediyesi Heykel apacağına Atakumun Cadde ve sokakları Köstebek Yuvası gibi ÖnceYollarını yapsın ..

Avatar
5561 2023-11-07 00:05:18

Bu CHP belediyesi ne kadar boş işlerle uğraşıyor. 100 direki al üstüne otur. Siz ağaç kesimini bahane edip eylem yapan değilmiydiniz? O meydan boş işe ağaç dikin yeşillik alana dönüştür. Atakumda ağaç Yok heryer beton

Avatar
Zehra 2023-11-07 10:56:30

Ağaca yeşile ihtiyacımız var Bırakın artık beton yığınları doldurmaya her tarafı.Resmen beton kazık yığını olmuş meydan.Bı nasıl bir proje.Kimsenin milleti filan düşündüğü yok.Emeğe yazık paraya yazık.Yakında soluyacak oksijen bulamıyacağız.

Avatar
Vatandaş 2023-11-07 21:51:43

Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısyla bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz ama yoldan gelen geçen insanlar inanın o direklerin ne olduğunu bile anlamazlar eğer cumhuriyetle alakalı insanların bilgi sahibi olmasını istiyorsanız köylere okullara gidersiniz konferans verirsiniz.Siz önce Cumhuriyetin başlangıcı olan Samsunun Atakum ilçesinde yaşayan cumhuriyet insanlarının yollarını,alt yapısını ve diyer eksiklikleri yaparak insanların yaşamlarını konforlu hale getirin.Atakumun ara sokaklarındaki yollar aynı tarla yolları gibi.Atakum belediyesinde hiçmi vatandaşı düşünen bir yetkili bir vicdan sahibi yokmu insan bir gün o kıçına yapışan koltuktan kalkar ilçede eksik gedik ne var diye bir çıkıp gezer ya.VAllahi atakumda ara yollar çok kötü.Bu millet martta bunun hesabını size sorar.Benim en çok kullandığım Esenevler mah.406.Sk.ğın başlangıcından sonuna kadar(yaklaşık olarak 300m.)yol çok kötü çukurlardan kaçmak için yolda zik zak yaparak ilerliyoruz.Bırakın bu gereksiz işleride vatandaşın işine yarayacak işlerle uğraşın.