banner388

Aslı Bastıyalı: Gülmek İyileştirir

Gülmek İyileştirir Derneği’nin kurucusu Aslı Bastıyalı, "Olumsuzluklarla mücadelede “gülmek iyileştirir” dedi.

Aslı Bastıyalı: Gülmek İyileştirir

Gülmek İyileştirir Derneği’nin kurucusu Aslı Bastıyalı, "Olumsuzluklarla mücadelede “gülmek iyileştirir” dedi.

01 Mart 2018 Perşembe 13:39
Aslı Bastıyalı: Gülmek İyileştirir

Samsun haber - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü “Olmak Üzerine Konuşmalar” isimli etkinliğin 2'incisini düzenledi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa “Gülmek İyileştirir” kitabının yazarı ve Gülmek İyileştirir Derneği’nin kurucusu Aslı Bastıyalı da katıldı.

“HAYATIN KÖTÜ ŞAKALARI VAR”

Başınıza gelen olayların karşısında direnebilmenin önemini vurgulayan Bastıyalı, "Hayatın dönem dönem hepimize yaptığı kötü şakalar var maalesef. Bununla baş edebilmenin en doğru yollarından biri de akışta kalabilmek. Hayatta insanın bir özelliği olacaksa bence en önemli özellik bu olmalı. Akışta kalabilmek, başınıza gelen olaylara direnmemeyi başarabilmek ve hayatın götürmeye çalıştığı yolu en iyi şekilde takip edebilmek doğru bir hayat biçimi bence. Hayatımızda başımıza gelen bazı şeylerin kontrolü yok ve kontrolümüz olmayan bir şeyi de kontrol etmeye çalışmak gerçekten çok yorucu. Bu noktada gülmeyi unutmamak gerekiyor. Gülebilmek, yaşanan şeylerin pozitif taraflarına bakabilmek hatta komik olmayan bir şeye gülebilmek bile olayların gidişatını olumlu anlamda değiştirebiliyor. Gülmenin fiziki faydalarına gelince kahkaha endorfin salgılatarak insanın kendini iyi hissetmesini sağlıyor, morfin etkisi yaparak ağrı toleransını yükseltiyor ve melatonin salgısını artırarak uyku kalitesini geliştiriyor” dedi.

“GÜLME İHTİYACI OLANLARA YETİŞTİK”

Gülmek İyileştirir Derneği'nin 2016 yılında kurulduğunu ifade eden Bastıyalı, "Biz yaklaşık 1,5 yıllık yeni bir derneğiz. Temmuz 2016 yılında toplumda gülmeye ihtiyacı olan ama bu konuda destek alamayan gruplara ulaşmak amacıyla kurulduk. Kanser hastaları, travma, terör mağdurları ve başta kanserli çocuklar olmak üzere çalışmalarımızı başlattık. İlk hedef olarak kendimize yaşadığımız deneyimden de yola çıkarak kanser hastalarını ve yakınlarını seçtik. Özellikle psiko-onkolojinin zorlu kanser sürecinde ne kadar önemli olduğunun altını çizecek çalışmalar yaptık. Kanser hastalarının ruhsal tedavi alabilmek için hastanelerinden psiko-onkolog talep etmelerini sağlamaya çalıştık. ‘Kanser haberini vermenin 6 adımı’ adlı bir broşür bastırdık ve şu an özel bir hastanemiz bu broşürlerimizi kullanıyor ve farklı hastanelerin de bu broşürleri kullanacağını umut ediyoruz” diye konuştu.


“KANSER HASTASI ÇOCUKLAR BURADA OYNAYACAK”

Hijyenik Oyun Merkezi Projesi’nde bahseden Bastıyalı, "Hemen hemen çalışmalarımızın son aşamasına geldik. Topladığımız bağışlarla İstanbul Altunizade’de yapılan merkezimiz, Nisan ayında açılacak ve kanser hastası çocuklarımız burada oyun oynayacak, sosyalleşebilecek ve hijyen şartları onlara uygun düzenlenmiş bir alanda kaliteli zaman geçirecek” şeklinde ifade etti.

Konuşmanın ardından Prof. Dr. Özen Kulakaç, Aslı Bastıyalı'ya plaket verdi. Söyleşiye; Rektör Danışmanı Doç. Dr. Murat Terzi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ve Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi hemşireleri, Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Derneği (LÖSAM) Yönetim Kurulu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.