banner388

Uyuz vakalarında korkutan artış

Dünyada artan uyuz vakaları, Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Uzmanlar, her 100 hastadan 30’unun uyuz salgınına yakalandığını belirtiyor.

Uyuz vakalarında korkutan artış

Dünyada artan uyuz vakaları, Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Uzmanlar, her 100 hastadan 30’unun uyuz salgınına yakalandığını belirtiyor.

16 Kasım 2023 Perşembe 23:22
Uyuz vakalarında korkutan artış

Uyuz, insan cildinde yaşayan Sarcoptes scabiei adlı mikroskobik parazit tarafından neden olunan bir cilt hastalığıdır. Uyuz hastalığı, temas yoluyla kolayca yayılabiliyor ve enfekte kişiden sağlıklı kişiye geçebiliyor.

Sonbahar ve kış aylarında daha çok görülen uyuz vakalarında artış kaydediliği açıklandı. İstanbul Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç, 'Uyuz vakası gelmeyen günümüz yok' diyerek korkutan açıklamalar yaptı.

Hastalığın artık daha dirençli olduğunu söyleyen uzman isim; 'Uyuz vakası gelmeyen günümüz yok. Öyle söyleyeyim İstanbul için. Bazen günlük 3 oluyor, bazen 5 oluyor.' dedi.

'MAALESEF ARTIK YANIT ALAMIYORUZ'

Çoğu hastanın aylarca iyileşemediğini de vurgulayan Uluç, 'Normalde standart verdiğimiz tedavi var. Losyonlar var. Şampuanlar var. Bunlardan maalesef artık yanıt alamıyoruz. En kuvetli tedaviyi artık direkt vermek istiyoruz. Ülkemize geldi ilaç ama SGK ödeme kapsamında değil. 1000 TL civarında bir ilaçtan bahsediyoruz. Kalabalık aile olduğu zaman bu ciddi maaliyetler doğruyor. Hastalar da diyor ki: 'Hocam biz solüsyon deneyelim. Mecbnur kalırsak ona geçeriz.' O yüzden uzun süreç oluyor. Bir-iki ayı buluyor. Bu da yayılımı inanılmaz artırıyor. Yaklaşık 2 yıldır tedavi verdiğim bir hastamız var." diye konuştu.

'SOLİSYON VEREMİYORUZ, ALERJİ DURUMU YÜKSEK'

Ntv'ye konuşan Sercan Ahmet Uluç, uyuz hastalığının yeni doğan bebeklerde de yayın olduğu söyledi ve şu uyarıyı yaptı: "Bebek kucağa alınıp sevilen bir varlık. Bu da uyuz parazitinin bulaşmasına çok büyük bir zemin hazırlıyor. Bebeklerde tabii tedavi daha da sıkıntı oluyor. Solüsyon veremiyoruz, alerji yapma riski çok yüksek."

Son Güncelleme: 16.11.2023 23:28
Anahtar Kelimeler:
UyuzVakaSağlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hilmi 2023-11-17 18:54:48

çok koötü drum ya innş. bulaşmaz kimseye