banner388

Depremin etkilediği bölgelerde yaşanan olumsuz durumlar stres ve kaygı oluştururken; orada bu durumu yaşamadan oradaki haberleri duymak da duygusallığın daha da arttığı bu dönemde kaygı yaratmaktadır. Deprem sürecinde gebeliği devam eden anne adaylarında olumsuz bir takım durumlar meydana gelebilir. Yaşanan yoğun kaygı ve stresle birlikte düşük riski artabilirken; kanama ve erken doğumlar da olabilir. Bu nedenle imkanlar dahilinde anne adaylarının kontrollerini yaptırması önemlidir. Bu süreçte alınacak olan psikolojik destekte anne adayına gebelik süresince yardımcı olabilir. Salgın hastalıklara karşı önlem alınmalıdır.

Gebelerin özellikle hijyen konusuna daha fazla özen göstermesi gerekir. Bu noktada vücut hijyeninin sağlanması için temiz suyun bulunmadığı alanlarda dezenfektanlar kullanılabilir. Maske kullanımı ise hamilelerin hastalıklardan korunmasına yardımcı olabilir. Mümkünse açıkta beklemiş suları tüketmemek uygun olacaktır. Suları yerden yüksekte ve güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza etmek önem taşır.

Gıda konusunda da imkanlar dahilinde dikkat etmelidir. Paketli kuru gıdalar da dahil tüm yiyeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Deprem sürecinde anne adaylarının vitamin takviyelerine ulaşabiliyor ise alması önemlidir, gebenin direncini artırması açısından ve bebeğe destek için folik asit, d vitamini, omega ve demir ilacı gibi takviyelerini düzenli alması önemlidir. Takviyelerine ulaşamayan anne adaylarının sağlık personellerine bu durumu bildirmesi ve onlardan destek alması gerekir.

Deprem gibi ani stres ve korku yaşatacak afetler sonrası anne adaylarında erken doğum, düşük riski değerlendirilmesi ve yaşanılan stres ve kaygının azaltılması adına  hamilelerin uzmanlardan destek alması oldukça önemlidir. Şu süreçte pek çok kurum ve kuruluş psikolojik destek konusunda ve gebelik muayenesi ile yardımcı olmaktadır. Psikolojik destek, gebelerin hem kendi hem de bebeklerinin fizyolojik sağlığı için önem arz etmektedir. Deprem sırasında ise, sarsıntı sırasında kaçmak yerine güvende tutabilecek; kişinin üzerine eşya düşmeyecek şekilde sabitlenmiş eşyalar arasında yaşam üçgeni oluşturulmalı. Gebelerde pozisyon almak zor olacağından güvenli alanda karın bölgesinin büyük bir kısmını koruma altına alarak yere yatıp cenin pozisyonunda kalmak yapılacak en önemli hamlelerden biridir. Çok zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde ülkece hepimize geçmiş olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.